25. İzmir Kitap Fuarı Onur Yazarı Veysel Çolak, fuarın açılış konuşmasında söyledi bu sözleri. Elli yılı aşkın bir süredir edebiyatın içinde olan, toplam 60 kitaba imza atan Veysel Çolak, “Şiir bende bir tutku haline geldi” diyordu konuşmasında. Kitaplarının 25’inin şiir kitabı olması bu tutkunun somut kanıtı. “Geri bıraktırılmış toplumlarda şiir güçlü olmak zorundadır. Toplumumuzda duygunun ön planda olması nedeniyle şiir başat bir sanattır. Oysa, düşüncenin ön planda olduğu Batı toplumlarında düşünce ön plandadır ve sanatsal üretim daha çok deneme alanına kaymıştır” diyen Çolak , konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kapitalizmin ehlileştiremediği tek sanat şiirdir”.

Şiirin eşitlikçi, özgürlükçü düşünceyi aktarma işlevine değinen Veysel Çolak, “İlk şairden bu yana, şiirler yazmış olan on binlerce şairden çok şey öğrendim. Bir bakıma, benden önceki şairlerin ürünüyüm. Bu onur onlara aittir” diyordu, mütevazı kişiliğine yakışan bir tavırla… Kitap Fuarı’nın Kültürpark’tan Fuar İzmir’e alınmasını eleştiren yazarlara hak verdiğini söyleyen şair, “Fuarları insanların evlerinin dibine götürmek zorundayız” dedikten sonra, halkın fuara kolayca ulaşabilmesi için otobüs seferleri konulması konusunda yerel yönetimlere çağrı yaptı.

***

Onur Yazarı Çolak’ın ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, İzmir depreminin ardından hasar gören Belediye binasındaki personelin Kültürpark’taki hollere taşındığını, yeni Belediye binası yapılana dek fuarın Kültürpark dışında yapılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. İZFAŞ’ın yönettiği Fuar İzmir’in Türkiye’nin en büyük ve en modern fuarcılık alanı olduğunu belirttikten sonra, Fuara 25 yıl boyunca emek verenlere teşekkür eden Özuslu, “Fuar gelişmenin motorudur’’ diyerek bu yüzden çocuklarımızın, gençlerimizin okuma kültürünün gelişmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 50’yi aşkın mini kütüphane ve kitap kafeler açıldığını, depremzedelerin kitap ihtiyacını karşılamak üzere ‘Askıda kitap’ kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta ve TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere fuara destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek, fuarların okuma kültürü açısından öneminden söz açtılar. Fuarın partneri Yayıncılar Birliği Başkanı Kemal Kocatürk, Birlik olarak temel amaçlarının kültürel çeşitliliği desteklemek ve yazarların telif haklarını korumak olduğunu söyledikten sonra, edebiyatın iyileştirici gücünü vurguladı.

Fuarın danışmanı yazar-eleştirmen Metin Celal de, yayıncılık sektörünün içinde bulunduğu güç koşulları anlatarak,  kitap maliyetlerinin %300 arttığını, oysa kitap fiyatlarında %18’lik bir azalma olduğunu anlattı. Çocukların ve gençlerin erken yaşta edebiyatla buluşmasının ifade güçlerini artırdığını söyleyen Celal, İzmir’de önceki yıllarda 500.000 okura ulaştıklarını, Gaziemir’deki yeni fuar alanında da bu sayıya ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, İzmirlileri Belediyenin ‘Askıda Kitap’ kampanyasına katkı vermeye davet etti.   

HHH

Hafta sonunda başlayan Kitap Fuarı 19 Mart Pazar akşamı sona erecek. Fuar çerçevesinde çeşitli yayınevlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği 117 etkinlik var. Bunlardan 18’i İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Edebiyat-Sinema Buluşması’. Etkinlik kapsamında her gün saat 15’te sinemamızın önemli edebiyat uyarlamalarından birinin gösterimi, ardından da yazar-yönetmen ve eleştirmenlerle yapılacak bir söyleşi yer alıyor. İlk gün sinemamızın klasiklerinden, geçen yıl yitirdiğimiz değerli yönetmen Erden Kıral’ın Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde”si gösterildi; ardından yazar Doğu Yücel’le bir söyleşi gerçekleştirdik. İkinci gün olan 12 Mart programında Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” filminin ardından, yazar-yönetmen Ercan Kesal ve edebiyat eleştirmeni Ömer Türkeş’in katıldığı “Edebiyatımızda ve Sinemamızda Darbeler” söyleşisi vardı. Bugün, Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar”ı gösterilecek, filmin uyarlandığı kitabın yazarı Feride Çiçekoğlu’nun katılımıyla. Salı günü, ülkemizde pek az kişinin izleyebildiği, Yusuf Kurçenli’nin Rıfat Ilgaz uyarlaması “Karartma Geceleri”nin gösteriminin ardından Kurçenli’nin yakın dostları ve asistanları konuşacak. Çarşamba günü, Yılmaz Güney’in “Baba” filmini İnci Aral’ın “Devrimci yazar ve yönetmen Yılmaz Güney” söyleşisi izleyecek. Perşembe günü Haldun Taner’i anacağız, “Keşanlı Ali Destanı” ile. Yazarın doğum günündeki bu gösterimin ardından Behçet Çelik ve Zeynep Oral konuşacaklar. Cuma gününün filmi Attila İlhan romanından uyarlanan“Sokaktaki Adam”, konukları ise Biket İlhan ve Gülce Başer. Cumartesi, “Adı Vasfiye”nin ardından Barış Pirhasan, Pazar günü ise “Sis ve Gece”nin ardından Ahmet Ümit ve yönetmen Turgut Yasalar ile söyleşiler var. Okurlarımızın bu buluşmaya kayıtsız kalmayacağını umut ediyorum.