Meteoroloji uzmanları ağustos ayında, rüzgar ve sıcakla birlikte orman yangınları riskinin yüksek olacağı uyarısında bulunuyor. Eski Orman Bakanı Pakdemirli’nin “Antika” dediği THK uçakları bir hafta önceki Marmaris orman yangınını 3 saatte söndürdü. Melih Gökçek’in inadı uğruna yaptırılan ANKAPARK’ta 14 milyar çöpe gitti.



RÜZGAR VE SICAK
Başlıkta ilk sırayı ‘rüzgar ve sıcak’ alıyor, çünkü ormanlar, ormanlar ve yine de ormanların korunması gerektiğini sık sık yazacağım. Ormanların insan yaşamı ve diğer canlılar için faydalarını yazmakla bitmez. Hal böyleyken binlerce hektarlık ormanların sorumsuz ve dikkatsiz insanlardan kaynaklı yangınlarla yok olması ve bir de son yıllarda orman yangınlarının söndürülmesinde yaşanan beceriksizlikler duyarlı insanları kahrediyor. Meteoroloji uzmanları ağustos ayında sıcakların artacağını ve rüzgar ile birlikte orman yangın riskinin çok yüksek olacağına dikkat çekiyorlar. İşte bu yüzden yaşamımızın çok kıymetli kaynağı ormanlarımızı korumamız ve ateş yakanları, orman kenarlarında şüpheli davranışlar içindeki olanları ALO 112 telefonuna bildirmeniz vatandaşlık görevi olmalı. Bakın ormanların faydalarından bir tanesine örnek vermek gerekirse, bir hafta içinde İran ve Amerika’nın Kentaki şehrinde yaşanan sel felaketlerinde yaklaşık 120 kişi hayatını kaybederken, milyarlarca maddi hasara yol açtığını söylemek isterim. Bu nedenle ormanların korunması hassasiyetini eylül ayı sonuna kadar her köşe yazımda tekrarlayacağım.


PAKDEMİRLİ OKUSUN DA UTANSIN

5 yıl kaldığı Tarım ve Orman Bakanlığı görevinden başarısızlığı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Bekir Pakdemirli, geçen yıl 50 bin hektar ormanlık alanın yandığı Marmaris’te Türk Hava Kurumu uçaklarının neden kullanılmadığı sorusuna “Motorlarına kuşlar yuva yapmış, antika uçaklar onlardan bir şey olmaz” demişti. 5 gün önce Marmaris’in geçen yıl aynı bölgesinde çıkan orman yangınını, Türk Hava Kurumu uçakları 3 saat gibi kısa bir sürede söndürdü. Hem de THK pilotları, yangın bölgesi çok sarp bir bölge olmasına rağmen alçak uçuşlar yaparak yöre halkından büyük alkış topladı. Milletin milyonlarca parasını dış ülkelerden kiralanan yangın söndürme uçaklarına çarçur eden Pakdemirli okusun da utansın. Tarım ve Orman Bakanlığı’na yeni atanan Vahit Kirişçi’den biraz olsun umutlanmıştık ama nafile. Tekirdağ’da başlayıp çevre illere de yayılarak binlerce üreticiyi milyonlarca lira zarara uğratan ayçiçeği tırtılı sorunu dururken Venezuella’da arazi bakmaya gitmesi ve yolculuk yaptığı uçakta yaptığı konuşmalar unutulacak gibi değil.



İNAT UĞRUNA 14 MİLYAR ÇÖP OLDU

Bazılarının hala bir lirayı ‘milyon’, bin lirayı ‘milyar’ olarak söylediği 14 milyardan değil onların anlayacağı şekliyle 14 katrilyondan (On dört katrilyon) bahsediyorum. Son 10 gündür Türkiye’nin tekrar gündemine oturan dinozorları ile ünlü namı değer ANKAPARK’ın nasıl hurdalığa döndüğün insanların sinir sistemini bozdu. İnat uğruna çöpe atılan 14 milyar liraya mı üzülürsünüz? yoksa Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi parasıyla bozkırın ortasına kurduğu cennetin (Atatürk Orman Çiftliği) nasıl katledildiğine mi?. Dinozor takıntılı “Melih Gökçek” denilen zatın inadı tutmuş, “yapacağım da yapacağım” ve gücün verdiği yetkiyle milletin vergilerinden toplanan tam 801 milyon dolar yani 14 milyar lira harcanarak televizyonlardan izlediğiniz hurdaya veya çöplüğe dönüşmüş Ankapark yaptırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şu anki belediye yönetimini “Bu hale gelmesine siz göz yumdunuz. Sizler de suçlusunuz” açıklaması yağ gibi suyun üstüne çıkmaktır. Hey Bakan Bey, mevcut belediye yönetiminin mahkeme kararıyla 3 yıldır Anakapark’a giremediğinden haberiniz yok mu?. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, vatandaşlardan siyasetçilere, sivil toplum kuruluşlarından basın mensuplarına kadar her kesimden toplum önderlerine ‘Ankapark gezisi’ düzenliyor, iyi de yapıyor. Ekonomik zorluklarla mücadele eden milyonlarca vatandaşın parasının nasıl hoyratça savrulduğunu herkes görsün.

O PARA ÇİFTÇİLERE DAĞITILSAYDI
Bizzat gidip görenlerin ve televizyonlardan izleyenlerin yüreklerinin sızladığı hatta “İnat uğruna bu kadar para nasıl çöplüğe atılır”, “2 lira ekmek almak için saatlerce kuyruğa giren, yarım tüp isteyen, gevreği veresiyle yazdıran insanların olduğu bir ülkede bu nasıl bir savurganlıktır”, “Türkiye’deki çiftçilere 14 milyarlık mazot, elektrik, gübre, su yardımı yapılsaydı bugün ülkede domates, patlıcan, biber ve meyve fiyatları 3-4 lirayı geçmezdi” diyenlerin sesini duyar gibiyim. Birinci sınıf verimli tarım arazilerinin betonlaşmaya açıldığı, 20 yılda 30 kez yönetmeliği değiştirilerek ormanların nasıl katledildiğine mi, yoksa uzmanları görevlerinden uzaklaştırılıp yerine getirilen liyakatsiz ve iş bilmez kişilerin orman yangınlarında nasıl çaresiz kaldıklarına mı üzülürsünüz bilemiyorum. Yazık çok üzülüyorum çok.



TARIK SARI ORMANINDA BİR FİDANINIZ OLSUN
Ege Magazinciler Derneği, Ege Orman Vakfı işbirliği ile İzmir’in sevilen magazin muhabiri rahmetli Tarık Sarı adına bir orman oluşturuyor. Rahmetli Tarık Sarı ile 1994 yılında Akşam Gazetesi İzmir Bürosu’nu kurma görevi verildiğinde birlikte 2 yıl çalışmıştık. Her göreve simge haline gelen motoru ve köpeği ile giden Tarık Sarı, İzmir Basını’nın çok sevilen bir magazin muhabiriydi. Çeşme’den haber dönüşü gazetenin aracı, otoyolda ters yönde giden bir kamyonla çarpışması sonucu şoför ile birlikte yaşamını yitirmişti. Ege Magazinciler Derneği, 8 Ağustos Saat 19.00’da Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Aydın Çetinkaya, Aykut Fırat, Bahri Karataş, Başak Atilla, Ercan Akgün, Esat Erçetingöz, Hürol Dağdelen, Işık Teoman, Kadir Demirel, Latif Sansür, Mehmet kurt, Mustafa Oğuz, Serhan Şarman, Yusuf Çınar’ın fotoğraflarından oluşan “EMG’liler Karma Fotoğraf Sergisi” açıyor. EMG Başkanı Mehmet Kurt, “Sergi açılışımıza çiçek göndermek isteyen dostlarımızın yanan veya yakılan ormanlarımızı yenilemek amacıyla ‘EMGD Tarık Sarı Ormanı’ için fidan bağışında (Ege Oman Vakfı 0232 464 5160) bulunmanızı rica edeceğiz” diyor. Çok faydalı, kalıcı ve unutulmayacak bir düşünce bravo.

ÇOCUKLAR ANNE VE BABALARINI EĞİTECEK
Çevre-Yaşam köşesinin yakın takipçisi olduğunu ve uzun yıllar anaokulu işletip eğitmenlik yaptığını yazan İzmirli Sabahat Uçaner, bir fotoğrafla yukarıdaki başlığı koyup gönderdiği yazısında bakın neler yazmış; “Torunlarımın da izleyip etkilendiği ve hatta pek çok dostumuza da çocuklarına izletmesini önerdiğimiz ‘Kral Şakir Geri Dönüşüm’ Türk çizgi film kahramanı çocukların adeta sevgilisi oldu. Dijital kanalda gösterime giren “Kral Şakir Geri Dönüşüm”, çevreyi korumanın ve geri dönüşümün önemine odaklanan bir film. Filmin senaryosunda Kral Şakir’in bilinen kahramanlarından bilim insanı Mirket, bir geri dönüşüm aleti keşfeder. Bu keşif sayesinde dünya artık çöplerden arındırılabilecektir. Mirket, çöplerin geri dönüştürülmesi için uğraşsa da kimse onu dinlemez. Çöpleri alıp başka bir galaksiye yollayan insanlar, çok geçmeden intikam için gelen uzaylılarla mücadele etmek zorunda kalır. Çocukların adeta sevgilisi olan ve gösterime girdiği 2016’dan bugüne hayranları sürekli artan çizgi film kahramanı Kral Şakir’in “Geri Dönüşüm” adıyla gösterime giren son filmi, Ege Plastik Sanayicileri Derneği’nin de takdirini topladı. Küçük beyinler bu tür sosyal çalışmalarla daha çabuk eğitilebiliyor. Bu tarz çalışmalar çöplerin ayrıştırılmasından yapıldığı gibi toprağın, denizlerin, havanın korunmasında da yapılmalı. Dünyanın yaşadığı çevresel sorunlara baktığınızda, çocuklar anne ve babalarını eğitecek. Siz de köşe yazılarınızda bu tarz konuları sık sık gündemde tutun lütfen.”