Hepimiz her gün belki onlarca kez duyuyoruz: Plastik geri dönüşümü, geri kazanımı, kaynağında azaltma. Aslında biz de birey olarak, plastik atık kaynağıyız. Peki bu atıklarımızı azaltmak için ne yapabiliriz? Plastik, günlük hayatımızın her alanında yer almaktadır. Marketten aldığımız içeceğin şişesinden, kullandığımız bardaklara, kalemlere kadar her yanımız plastikle dolu!
Plastiği hayatımızdan çıkartmak şimdilik imkansız gözükse bile kullanım oranını azaltmak hala bizim elimizde. Bir adet plastik torba doğada 1000 yılda, plastik tabak 500 yılda, pet şişeler ise 400 yılda yok olabiliyor. Bu sürelerin uzunluğunu tekrar düşünürsek kullanım oranını azaltmanın aslında ne kadar önemli olduğunu fark ederiz.
Belki birçoğumuz marketten aldığımız şişelenmiş suların altında ve kullandığımız her türlü plastik ambalajda bulunan içinde 1-7 arası rakam yazan üçgenlerin farkında değiliz veya ne anlama geldiğini bile bilmiyoruz. Eğer bugüne kadar dikkat etmediyseniz zehirli bir şişeden su içmiş veya zehirli bir plastik tabak çatalla yemek yemiş olabilirsiniz. Çünkü üçgen sembolünün içinde bulunan 3,6 ve 7 gibi rakamlar, plastiğin zehirli, hatta zehrin beyin ve sinir sistemine zarar verebilecek boyutta olduğunun göstergesi!
Özellikle sıcak yaz aylarında günde belki bir belki birden fazla şişelenmiş su alıyoruz. Bu şişe ile kendimize,ayrıca doğaya da zarar veriyoruz. Şişelenmiş su satışı, genellikle geri dönüştürülemeyen ve gereksiz plastik tüketimi ile sonuçlanıyor. Birer cam şişe veya matara edinerek hem kendimizi hem de doğayı korumaya katkıda bulunmalıyız. Bunu yaparken şişelenmiş suların musluk sularından daha az kontrole tabi tutulduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
Her gün veya en az iki günde bir,ufak tefek ihtiyaçlar için bile olsa markete gidiyoruz. Marketlerde aldığımız küçük malzemeler için bile büyük plastik poşetler verilmekte. Son zamanlarda artan talepler doğrultusunda birkaç market zinciri plastik poşet tüketimini azaltmak için bez torba seçeneğini sunmakta veya plastik poşetleri ücret karşılığında vermektedir. Yanımızda ufak da olsa bir bez torba veya file taşıyarak biz de payımıza düşen sorumluluğun en azından bir kısmını yerine getirebiliriz .
Çoğumuz evlerimizde daha pratik göründüğü için teflon tava kullanıyoruz. Teflon gibi yapışmaz yüzeyler, ısıtıldığı zaman zehirli kimyasallar açığa çıkmaktadır. Bu tavalar yerine dökme demir,paslanmaz çelik veya bakır kapları tercih etmemiz hem kendimiz hem de doğa için çok daha sağlıklı olacaktır.
Evlerimizde kullandığımız fazla deterjanlar plastik israfına yol açtığı gibi su kirliliğini de arttırmaktadır. Plastik ambalajlı deterjanlar yerine sabun topları veya çubuklarını tercih edebiliriz. Aynı şekilde katı sabunları sıvı sabunlar yerine tercih ederek plastik ambalajların doğada uzun yıllar kalmasını engelleyebiliriz.
Bu ve buna benzer daha birçok küçük önlemler ile çevrenin korunmasına büyük katkılar sağlayabiliriz. Unutmamız gerekir ki doğayı korumaya önce birey olarak kendimizden başlamalıyız!