Nazım Hikmet’ in dizeleri ile başlayalım…
“Açılır açılır gözleri gülümün, içlerinde yeşil çam ağaçları”
Çam ağaçları her daim yeşil, 20 metreye kadar boy alabilen, ormanlarda en fazla yetişen, ortalama 400 ile 900 milimetre arası yağış alan, kuraklığa dayanıklı, derin kazık köklü, yeni yılın simgesi, sonbaharda dahi yapraklarını dökmeyen bir güzellik abidesi..
Peki biz bu güzellik abidesi ağaçlarımıza ne yapıyoruz biliyor musunuz? Şeytanın aklına gelmeyecek türlü fikirler biz insanlara özel olarak tasarlanmış sanki.. Geçtiğimiz hafta, Muğla’nın gözde tatil beldesi Bodrum’da, Ortakent Yahşi Mahallesi Seyir Tepesi mevkiinde yaklaşık 1 ay önce bir villa yapımı için başlanan inşaat çalışması kapsamında, bölgede bulunan 4 dönümlük alandaki irili ufaklı bir çok çam ağacının kesimi için Orman İşletme Şefliği'nden izin alındı. Bu izne göre, ağaçlar buradan sökülerek başka bir noktaya taşınacaktı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymasa gerek ki; ağaçlar yeniden taşındığı alanda tutmayarak maalesef kurudu. Dahası kuruyan ağaçların kötü görüntü yaratmaması ve tepki almaması için sprey boyalarla yeşile boyandı, düşünebiliyor musunuz, pes doğrusu!
Yahşi Ortakent’in bu ara başındaki dert sadece bununla da sınırlı değil.Beldenin en turistik ve dünyaca meşhur Camel Beach koyuna, 30 milyon TL harcanarak İslam Tanıtım ve Kültür Merkezi yapılacak. Alan hazineye ait, daha önceki Ortakent Belediyesi ve şimdiki Bodrum Belediyesi ruhsat vermemesine rağmen, 3 ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planı resen onamış! Yöreyi iyi bildiğim için Ortakent ve civarındaki yamaçlarda sık sık yangın çıkar. Keşke bu 30 milyon TL. yöreyle uyumlu olmayan devasa kütlesel beton yapı yerine yörenin ağaçlandırılmasına ve yeşil kuşak oluşturmaya ayrılsaydı!
Ağaçlar; en temel ihtiyacımız olan oksijenin üretimini sağlar. Yaklaşık 20 metre uzunluğunda olan bir ağaç ortalama olarak bir yıl süresince 2 insanın yaşayabileceği oksijen üretir. 1 insan saatte ortalama olarak 53 lt, 1 yıl süresince da ortalama 464.280 litre oksijen tüketir. 1 ağaç ise ortalama olarak 1 milyon litre oksijen üretebilmektedir.
Ağaçlar oksijeni üretebilmek için karbondioksit kullandığı için aynı zamanda en büyük karbondioksit yutak alanlarımızdır. Bir ağaç ortalama olarak bir arabanın yılda 40 bin km. süresince yaydığı karbondioksiti yutmaktadır. Ormanlar her yıl ortalama 25 ile 55 ton kadar tozu bünyelerinde tutarak çevrenin kirlenmesini engellemektedir. Yani doğal afet olarak düşündüğümüz heyelan ve erozyonu önlemenin temel taşı ağaçlarımızdır. Her yıl bir Kıbrıs adası büyüklüğünde toprağımızı bu nedenle kaybettiğimizi hatırlatmak isterim!
Gelin görün ki; ağaçların saymakla bitmeyen yararları hakkında bilgi sahibi olmamıza rağmen, yine de insanoğlu ağaçları katletmekten maalesef geri kalmıyor..
Havaların ısınması baharın gelmesiyle piknik ve mangal dönemi başlıyor,tabi aynı zamanda Orman yangınları mevsimi de! Aman dikkat!Zaten bilinçli bir şekilde sanayiye, turistik tesislere, konutlara yer açmak amacıyla tahrip edilen ormanlarımızı, bilinçsizce piknik yapacağız diye bir de yangınlara kurban etmeyelim!