Dünyadan uzak deryaya yakın ve  deryadan uzak dünyaya yakın yeryüzü köşelerine dağılmış devran sakinlerinin ve de Göztepelilerin  ömründen bir hafta daha kimi acı kimi tatlı hatıralarla geçerken… Benim açımdan yedi günün hüznü neşesinden çok daha fazlaydı… “Abim gibi severim..” cümlesini çok sık kurduğum, değerli Ağabeyim, değerli  Göztepeli ağabeyim, değerli gazeteci Ağabeyim, Göztepe Camiasının gazetecisi, yorumcusu, muhabiri sevgili Çağatay Çağlar’ı kaybettik… Bu yazının konusu Çağatay Çağlar…

***

Hayat ilginçliklerle dolu…  Yazının bir gözümüzün bebeği Göztepe’nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanagelen 14 Haziran’a denk gelmesi gibi…

***

Çağatay Çağlar ki… 1997 ki Göztepe futbol şubesinin Göztepe Spor Kulübü Derneği kararı ile şirketleştirilmesinin tarihidir… 1997 öncesinde de sonrasında da seneler boyunca Göztepe muhabirliği yaptı, sevgili Göztepeli-gazeteci Abim  Sinan Genç ile birlikte… Çok uzun yıllar boyunca takımla yatıp kalkarken,  Göztepe için en önemli bilgi kaynakları oldular… İyi kötü çirkin pek çok şeyi ilk onlar bildirdiler… Göztepelist’I kurduğumuz ilk dönemlerde ikisi de yaptkları haberlerle bilinirliğin artmasına çok katkıda bulundular.

***

Kendi özgeçmişime bakarsam da… Değerli Yürütme Kurulu üyesi arkadaşlarımla, İletişim Fakültesi bitirmediysek de, 22 yıldır, kişisel mesleki tarihimde asistanlıktan kıdemli profesörlüğe geçen süreyi kapsayan bu sürede, aslında amatör gazetecilik yapmaya çalışıyoruz Göztepelist’te… Oradaki yazılarımı beğenen sevgili Çağatay Çağlar’ın Yenigün kurulurken beni gazeteye davet etmesi üzerine yerel basılı medya üzerinden de Göztepelilere ulaşmaya başladım… Bu bağlamda yazılı medya üzerinde yazmamın ilk başlangıcı da bir açıdan Çağatay Çağlar’a dayanıyor.

***

Benim Çağatay Abinin hayatına dokunmam ise özellikle onun kalp nakli sürecine geçiş döneminde, kalp nakli oluşu ve sonrasında oldu… Kalp nakli süreci zaten ulusal medyada bile oldukça işlenmişti. Başta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi ve de Kardiyoloji  Kliniklerinin ciddi emekleriyle nakil sürecini sağ salim atlattı. Ben de hem nakil öncesi sonrası hatta uzun vadeli takipte İnfeksiyon Hastalıkları açısından dokunulması gereken anlarda müdahil olmaya çalıştım… Son süreçte habitatımdan uzak olmamın bir sonucu ise, bu son kötüleştiği dönemde olaya istediğim kadar müdahale edemeyişime, hatta cenazesine bile katılamayışıma neden oldu çok kahredici bir şekilde…  Hemen her hafta yazılar sonrası iletişimimiz devam etti.

***

Karakter olarak “Hızlı yaşa genç öl” konseptine uygun… Göztepe yaşam konseptine de yakışır şekilde “alayına” olduğu gibi, kendisi için gerekli sağlık kurallarına da uymaya isyan eder… Dolu dizgin bir yaşam tarzı  vardı…  Kendisini korumak konusunda çok istekli olmayan bu tarzı, ne yazık ki onu önce kalp nakline ardından da aramızdan ayrılma sürecine götürdü.

***

Tanıdığım pek çok iyi Göztepeli gibi İngilizce “straightforward” olarak tanımlanan kelimeye uyan bir gazetecilik, yorum yazı ve yaşam üslubuna sahipti… Google Teyzeye sorduğumda “açık, basit, doğru sözlü, dürüst, hilesiz ve kolay” olarak tanımlamış kelimenin çevirisini. Ben ne diyecekse “kıvırmadan” “politik olmadan” “harbiden” söylemek olarak da ekleyebilirim. Coğrafyamızdaki genel geçer durum gibi,  Göztepe’de de hiç bir değişken hayat boyu mükemmel gidemedğinden… Bazı bazı Kral’ın üzerinde kıyafet olmaması gibi durumlar olabiliyor ve Göztepe denkleminde defaten oldu da… Ve bu durumu “Gördüğüm kadarıyla Kral’ın üzerinde gözle görülür bir elbise yok gibi…” yerine “Kral çırılçıplak…” olarak nitelendirmek sıkıntı yaratabilirken, sizi de vatan haini durumuna da düşürebiliyor. Ki muhtemelen  bu tarz, son isteği olan Göztepe tarafından bir anmanın ardından defnedileme isteğinin gerçekleşmemesine neden oldu.

***

Velhasıl-ı kelam… Bütün ölümler erkense, bu çok çok erkendi…. Göztepe Camiası çok iyi bir Göztepeliyi, İzmir basını çok iyi bir gazeteciyi kaybetti. Ölümsüz Göztepeliler arasına katılan… Göztepeli Çağatay Çağlar’a; Allah’tan rahmet, yakınlarına, ailesine, Göztepe ve Spor Yazarları Camasına sabırlar ve başsağlığı dilerim… Ruhu şad mekanı cennet olsun…