Biliyorsunuz hafta başında Bodrum'un Orak Adası'nda caretta caretta'lar tekne turu ile bölgeye gelen insanlara saldırdı.

Bu saldırının birçok nedeni olabilir. Mesela 100 milyon yıldan fazla bir süredir okyanuslarda yaşayan, Akdeniz'in belirli bölgelerini de yumurtalamak için seçen deniz kaplumbağaları, sonradan türeyen insanların tüm yaşam alanlarını gasp etmesine kızmıştır belki de...

Ya da yumurtlama dönemindeki anne caretta caretta'lar insanın tehlike arz ettiğini düşünüp, korumacı davranmıştır.

Olur ya, tekne gürültüsü korkutmuştur...

DEKAMER alan sorumlusu Ahmet Yavuz Candan'a göre ise nedeni, kaplumbağaların insanlar tarafından beslenmeye çok alışmaları. Candan, "Doğal ortamda yaşayan ve vahşi olarak nitelendireceğimiz bu hayvanlar insanların elle beslemesi sonucu sürekli beklenti içinde oluyorlar. Umduklarını bulamayınca ise saldırıyorlar" demiş. Ve insanların caretta caretta'ları beslememesi konusunda uyarmış.

Yine nedeni insan çıktı, iyi mi?

* * *

Saldırının olduğu gün bölgede bulunan insanlar ise kaplumbağalara tepkili. "Acilen gerekli önlemler alınmalı. Psikolojimiz bozuldu. Denize girmeye korkar olduk" diyorlar...

Tedbir olarak bence insanlar bu bölgelere sokulmamalı. Sonuçta caretta caretta'lar deniz ekosisteminin devamı için çok önemli canlılar. İnsan gibi değil yani.

Ama tabii "tedbir alınmalı" derken insanlar tam olarak bunu istememiş olabilir!

Sonuçta kendimizi dünyanın ve içindeki her şeyin doğuştan sahibi gibi görmeye alışmışız. Biz mi denize girmeyecek mişiz? Hem de bir kaplumbağa için! Hadi canım sende!

* * *

Yaşanan olaylardan sonra Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş, ancak caretta caretta'lar artık orada değilmiş. İncelemeler sürecek.

Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan, “Tatilcilerimiz ve özellikle tekne kaptanlarımızı uyarıyoruz. Vahşi hayvanların dengesini bozacak hareketlerden yani ekmek ya da tavuk atmaktan vazgeçin. Bu hayvanlar yılın 12 ayı burada, onların yaşam alanları burası. Tatilciler gittiklerinde ne olacak" diyor.

Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz ise şunları söylemiş: “Yiyecek bulamayan bu hayvanlar çaresiz insanları yaralamış olabilirler, çünkü doğanın dengesini bozan onlar değil, bizleriz. Caretta carettaların kimyası bozuldu."

Kulak vermek lazım.

Kendi halinde kaplumbağanın bile dengesini bozduk ya bravo bize!