Dünyamız doğal kaynakları her geçen gün hızla tükenmektedir. Sanayi faaliyetleri doğal kaynakların tüketilmesinde en önemli rolü oynamaktadır. Özellikle sanayi tesislerinde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı doğal kaynaklar tüketilerek elde edilmektedir. İnsan varlığının ve çevrenin korunabilmesi amacıyla doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi günümüzün en önemli konusu haline gelmiştir. Günümüzde enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümü fosil yakıtların yakılması ile elde edilmektedir. Son 100 yılda fosil yakıtların kontrolsüzce kullanımı sonucu atmosferdeki sera gazı miktarları artmış ve iklim değişikliğine yol açmıstır. Bu amaçla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması teşvik edilmekte, enerji ve proses verimliliği için çalışmalar yürütülmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkeler ve devletler açısından oldukça önemli bir konuma geldiği günümüzde bu konuda yapılan çalışmalar da hızlanmış durumdadır. Ülkemiz de yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Özellikle bu potansiyel güneş enerjisinde ön plana çıkmaktadır. Avrupa ve diğer dünya devletlerine göre ülkemizin yıllık güneşlenme süresi oldukça fazla. Ancak hala Avrupa ülkelerinin gerisindeyiz güneş enerjisi kullanımında!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu son lisanssız yönetmeliği ile ilgili uygulamada tereddüde düşülmemesi için bir açıklama yayınladı. Uluslararası Enerji Ajansı Fotovoltaik Güç Sistemleri (IEA PVPS) çalışmasına göre fotovoltaik sektörü 2015’te rekorlar kırarak diğer kaynaklar ile rekabet edebilir seviyeye ulaştı. Büyük ölçekli güneş elektriği santrallerinin toplam gücü 60 GW’ı aştı. Tahminlere göre bu rakam 2016 yılı içinde 100 GW’ı aşacak. Çin yılın ilk çeyreğinde 7 GW’lık kurulum ile fotovoltaikte 50 GW’ı aşan ilk ülke oldu. İkinci sıradaki Almanya’nın kurulu gücü 40 GW düzeyinde. 20 MW’lık en büyük yüzen güneş enerjisi santrali Çin’de Anhui eyaletinde kuruldu. Anhui eyalet yönetiminin hedefi balık çiftlikleri üzerinde 300 MW’lık ek güç kaynagı yaratmak. Hindistan gelecek 7 yıl için güneş elektriği kurulum hedeflerini açıkladı. Ülke 2022’de 40 GW'ı çatı üstlerinde toplam 100 GW’a ulaşmayı hedefliyor. Güneş elektriği santrali kuran EPC şirketleri sıralaması yayınlandı. First Solar’ın başta olduğu listede ağırlık Avrupalılar'da ama Çinli şirketler de yükselişte. Fransız enerji şirketi Total 1 trilyon dolarlık yatırım ile 2030’a kadar 1 TW’lık ek güneş gücü hedefleyen Terawatt Girişimi kurucu üyesi oldu. Fransa fotovoltaikte hedeflerini yükseltiyor. Fransa Enerji Bakanlığı’na sunulan taslak, ülkenin 2023 hedefini 20.2 GW’a çıkarıyor. İtalya güneş elektriğinde 19 GW’ı aştı. Güneş artık hidroelektriğin önünde İtalya’nın elektrik üretim kapasitesindeki en önemli yenilenebilir enerji kaynağı.

Enerjiye olan ihtiyacımız her geçen gün dünya nüfüsuyla birlikte artmaktayken, yenilenebilir enerjinin kıymetinin de nihayet farkına varılması ve kullanımının yaygınlaşması gezegenimiz için gerçekten umut verici! Umuyorumki ilerleyen zamanlarda ülkece daha fazla farkındalık yaratıp, tükenmez enerji kaynaklarımızın birer servet değerinde olduğunu anlar ve daha fazla yararlanmak için önündeki engelleri kaldırırız. Paris zirvesinde de ülkelere “fosilden vazgeç, yenilenebilir kullan” tavsiyesi çıktı zaten! Bakalım biz ne kadar uyacağız?