İzmir'in çalışkan Milletvekili Atila Sertel gündeme getirdi. Çok sayıda halka malolmuş sanatçının tam 208 şarkısı TRT'den yasak yemiş. Yasaklananlar arasında Sıla, Nüket Duru, Nazan Öncel, Onur Akın gibi sanatçılar var. Akıllara 12 Mart ve 12 Eylül darbe dönemleri geliyor. O dönemlerde de birçok şarkı ve sanatçı yasaklılar listesine alınmıştı.
Gelin bu dönemlerin TRT'deki traji-komik olaylarını, Uğur Dündar'la birlikte yazdığımız "Yalandan Kim Ölmüş" adlı kitabımızdan alıntılarla yeniden anımsayalım;
"12 Mart faşizminin karanlık günlerinden birinde İstanbul'daki bir hücre evine baskın düzenlenmişti. Ancak eve giren askerler ocakta kalan çaydanlıktan ve dumanı tüten birkaç sigaradan başka bir şey bulamamışlardı. Açık kalan radyoda ise 'Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e doğru' türküsü çalmaktaydı. Dönemin Sıkıyönetim Komutanı Faik Türün, başarısızlıkla sonuçlanan operasyonu yöneten komutanı haşlayınca ilginç bir cevapla karşılaşmıştı ;
"Komutanın eve girdiğimizde radyoda "Uçun Kuşlar İzmir'e doğru"türküsü çalıyordu. TRT'deki komünistler baskını haber almışlar, teröristlerin İzmir'e kaçmaları için radyodan mesaj veriyorlardı!..."
Operasyon İzmir'e kaydırılmış, Orgeneral Faik Türün, o dönemde TRT Genel Müdürü olan Tümgeneral Musa Öğün'ü arayıp 'Musa, Musa... sen orada uyu! Senin komünist personelin radyoda yayınladığı türkülerle teröristlere mesaj veriyor' diyerek azarlamıştı.
Bu uyarı üzerine Musa Paşa'da hemen radyo müdürünü çağırmış, sert bir ifadeyle "Bundan böyle 'Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e doğru' türküsünün çalınması yasaklanmıştır" demişti.
Şarkıların, sanatçıların yasaklanması darbe dönemlerinin vazgeçilmez uygulamasıydı. Bir dönemde 'Entarisi ala benziyor', 'Lambaya püf de', 'Arkadaşım Eşek', 'Kızılcıklar', Neşet Ertaş'ın "Bir tenhada can cananı bulunca" adlı türküleri gibi yüzlerce şarkı ve türkü yasaklılar listesine giriyordu.
Darbe dönemlerinde birçok şarkı, türkü ve sanatçı yasaklanıyordu da, radyoda sık sık çalınan İtalyanca "Çav Bella" adlı şarkı pek dikkati çekmiyordu. Oysa darbeci subaylar şarkının İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya' da Mussolini faşizmine karşı direnenlerin ve Devrimci partizanların marşı olduğunu bilseler, herhalde TRT'yi tanklarla basarlardı!.
Şimdi bu yasaklamaların değişik bir versiyonuyla karşı karşıyayız. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu yasaklamaların gündeme getirilmesini kınamış ve şöyle demiş;
"TRT'nin kanunun verdiği görevi yerine getirmesini kanun dışı yapılmış bir sansürsüz gibi takdim etmek ahlaksızlıktır."
Peki halka mal olmuş şarkı, türkülerdeki sözleri, kadın bedenini aşağılama bahanesi olarak görmek neyin nesidir?