Geçtiğimiz üç haftalık köşe yazılarımın başlıklarına bakarsanız, seyircisiz Süper Lig’i A’dan Z’ye mercek altına alıp TÜFAD ve TÜRFAD’ ın birinci derecedeki sorumluları ile incelemiş dolayısı ile yerli- yabancı farkının bizi hangi noktaya getirdiğini de görmüş olduk. Neyse ki, aklımızı başımıza alabileceğimiz bir “Milli Maç” haftası fırsatını yarattık… Covid-19’ un “Demokles’in kılıcı” gibi dünyanın başının üstünde asılı durduğu bir anda Ermenistan, Yunanistan, ücretli uşakları PKK ile diğerleri Akdeniz ve de Ege’ de tıpkı Ermeniler gibi doyumsuz Avrupalılar misali mezarlıkta ıslık çalıyor! İki süper güç ABD ve Rusya savaşı kendi topraklarından uzakta tutma gayretinde! İşte bu şartlar altında okullarımızla birlikte TBMM de mesaiye başlamaz mı?

Yani, siyaset gündemde…

Geçen haftalarda futbolu, “futbol adamları” ile görüştüğümüz gibi, iç ve dış siyasetimizi de “siyaset insanları” ile görüşmeyi yeğledim. Ankara, Meclis çatısı altında, yukarıda saydığım başlıklar altında birikimlerini ortaya döküyor. Siyasete Covid-19 bulaştı mı, bulaşmadı mı onu da ilerleyen saat ve dakikalarda görüp yaşayacağız…

ABD’ de seçime bir ay kala Covid-19 bulaşan Trump ve çevresi karantinada. Rakibi Biden’de eline geçen fırsatı değerlendiriyor. Ama Trump, karantinaya girdiği gibi Askeri Hastane’den elini kolunu sallayarak çıkıp evine gitti. Bakalım Trump mı, Biden mi yaman! Onu da 3 Kasım’da göreceğiz…

***

Bu durumu bulunduğum İzmir’den 292 kilometre ötedeki Ankara’daki emin kaynaklarımdan öğrenip değerlendiriyorum. Sıkışsam 3 saat 43 dakikalık yola atlar giderim!

Ama, ABD’ deki olayları, seçim çalışmalarını ve de Trump-Biden çekişmesini, yani oradaki “siyasetin nabzını” eşi ile birlikte torunu Can Şen’in yanında tatilde bulunan İzmirli eski siyasetçi dostum SUHA TANIK’la bağ kurup sizlerle paylaşmaya çalıştım. Süha Tanık, İzmir’den kuş uçuşu 10 bin 977 km. ötedeki 340 milyonluk ABD’nin 50 eyaletinden en büyüğü olan 40 milyonluk Kaliforniya’ da geçiriyor. Pasifik ve Atlas Okyanusları arasında anakaranın batı kıyısındaki Kaliforniya’da, ağırlıkla Beyazlar, Ermeni, Musevi ve Meksikalılar çoğunlukta. Japon ve Çinli de yaşamaktadır…

***

“Ben ve eşim son beş senedir kış aylarında, okullar açılınca burada torunumuz Can Şen'le beraberiz. Kızım- damadım da bizimle olabiliyorlar. Hem onlara destek, hem de biraz emeklilik yapmak iyi oluyor” diyen eski siyaset insanı, dostum Süha Tanık’ a USA’ nın gündemindeki Kasım ayının 3’nde yapılacak seçimlerle ilgili gözlemlerini de şöyle aktardı:

“Trump yeniden göreve devam edip, ikinci dönemi tamamlayacak. Geçen seçimde TRUMP, kendi eyaleti olan KALİFORNİYA’da % 40, Biden’ de % 60 oy almıştı. Bugüne gelelim: Trump oyunu % 45’in üstüne çıkarırken, BİDEN’ in oyu % 55’in altına düşecek gibi... TRUMP gelir düzeyi yüksek ve muhafazakar Amerikalıdan oy almanın peşinde. BİDEN ise USA’nın kıyı kesimlerinden oy alır; TRUMP bütün iç eyaletlerin, tutucu kesimden oy alır. Seçmeninin büyük çoğunluğu, TRUMP’ın “Para Babası” olduğunu ve ekonomik olarak destek sağlayacağını düşünüyor. Trump işadamı ve para kullanmayı biliyor diyorlar! BİDEN daha çok Demokrat ve sol kesimden oy bekliyor.”

Tanık, sokakta gerçekleştirdiği anketi şöyle aktarıyor: “Yapmış olduğum kişisel görüşmelerde bir taksi şoförü ‘Ben ve ailem Trump’a oy vereceğiz.’ dedi. Nedenini sordum. 'Trump para babası hesabını biliyor. Bizi aç bırakmaz’ diyor. Üç nesil köklü bir Amerikalı bayanla uzun uzun konuştum. Tamamen BİDEN taraftarı… Neden dedim, ‘Biz Demokrat ve özgür baskıcı olmayan bir USA istiyoruz’ dedi…”

***

USA’nın en büyük problemi ise; uyuşturucu, evsiz kesim, siyahlar, serbest denilecek kadar silah bulundurma, özgürlük hakkının ihlali, evlilikten çok gayrı meşru yaşam tarzları imiş… Orada da okulların kapalı olduğunu, evde görüntülü derslerin devam ettiğini hatırlatan Tanık, Torunu Can Şen’i haftada 4 gün spor salonuna götürdüğünü hatırlatıp “Böyle olması’ da benim için iyi oluyor. Ben de o zaman zarfında yürüyüş yapabiliyorum” diyor.

***

Süha Tanık’ ın 4 dönemlik siyasi hayatını da kısaca anlatmak gerek: Süha Tanık 21. Dönem T.B.M.M ‘ de İzmir M. Vekili… O zaman Üçlü koalisyon ( CHP- MHP- Ana vatan) var. Başbakan Bülent Ecevit (çok hasta ve yoğun bakımda), Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz.. Doğruyol ve Saadet Partisi ise muhalefette. Normal seçimlere bir yıldan Fazla kalmasına rağmen seçim kararı alındı.Ve Türkiye’de bugünkü Başkanlık (Tek  Adam) dönemi başlıyor…