Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu “Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ağaçsız toprak vatan değildir” sözünü şiar edinip çorak alanları ve yanan ormanları ağaçlandırarak, ormanların korunması ve çevre eğitimi konularında Devlet-Millet işbirliğini en iyi şekilde gerçekleştiren Ege Orman Vakfı’nın, kurulduğu 1995 yılından buyana bağışçıların desteği ile kurşun kalem büyüklüğünde dikilen ağaçlar bugün zümrüt gibi ormanlara dönüştü.
Ege Orman Vakfı kurucusu Cem Bakioğlu, “Ormanları korumak bu topraklarda yaşayan herkesin milli ve insani görevidir” diyor.
Küresel ısınma halk arasında iklim krizi diye bilinen dünyanın aşırı ısınmasına çözüm getiren ormanlaştırma projeleri, dünyayı tehdit eden çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir çalışmalarla katkıda bulunmayı görev bilerek İzmir’de 1995 yılında kurulan Ege Orman Vakfı, Ulusal ve Uluslar arası çalışmalarıyla Türkiye’nin gururu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokoller çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarını İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Ankara, Adana, Kırıkkale, İzmit, İstanbul, Hatay, Elazığ, Adıyaman, Eskişehir, Bursa, Mersin, Sivas gibi bir çok ilde bağışçılarının desteği ile yeni ormanlar oluşturmaya devam ediyor. Avrupa Birliği ve Türkiye'deki Bakanlıklar tarafından finanse edilen birçok bölgesel, ulusal ve uluslararası projenin bir parçası olan UNCCD'nin (Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi) paydaşı, Can Europe’un (Uluslararası İklim Eylem Ağı) üyesi ve Türkiye’de orman köylüsü ile birlikte karbon yutak alanları (Karbondioksit gazını atmosferden emerek depolayan doğal veya insan yapımı sistemlerdir) Dünyanın aşırı ısınmasına neden olan karbondioksit gazını yok eden en önemli sistem ormanlardır.
ORMANLARI YAŞATMAK İÇİN EĞETİMLER VERİYOR
Ege Orman Vakfı, kurulduğunu günden bu yana ağaçlandırma projelerinin yanı sıra doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile onbinlerce kişiyi bilinçlendiriyor. Doğayı seven ve koruyan nesiller yetiştirmek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile yaptığı iş birliği kapsamında tüm il ve ilçelerde eğitim kurumlarına yönelik ekoloji (canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır) eğitimleri gerçekleştiriyor. Eğitim çalışmalarında insanların ekolojik okuryazarlığa sahip olabilmeleri için ana okulundan, üniversiteye tüm öğrenciler ve yetişkinlere yönelik her düzeyde eğitim programları var, üstelik eğitim içerikleri ve metotları dijital çağ ile uyumlu. Eğitim faaliyetlerinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları olmak üzere iklim değişikliğine uyum ve adaptasyon, sera gazı emisyonlarının azaltılması, orman ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve doğal varlıkların koruma, kullanma dengesinin öğretilmesi başta geliyor. Eğitimler yaşayarak ve yaşatarak uzman kişiler tarafından program ve yöntemler kullanarak yürütülüyor. Okullarda yaptığı eğitimlerin yanı sıra AB Projeleri ile hayata geçirdiği 2 Eğitim Merkezi de bulunuyor.
SIFIR KARBON EĞİTİM MERKEZİ
İklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir enerji kaynakları, sıfır karbon ekonomisi, atık yönetimi ve yeşil ekonomi konularında projelerle geliştirilen yeni nesil eğitim programları ve materyallerinin uygulama ve deneyimleme alanı İzmir Bostanlı Mavişehir semtinde bulunuyor. Öğrenciler,
yenilenebilir enerji kaynaklarının yaşam alanlarına uyumu, karbon emisyonlarının azaltımına katkıda bulunan sistemler, yağmur suyu hasadı sistemi, kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bisikletler, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren güneş ağacı, yenilenebilir enerji hibrit eğitim seti, VR (sanal gerçeklik) gözlükleri ile karbon avcısı oyunu, ısınma ve kaynaşma oyunları, çevrimiçi anket uygulamaları, video, animasyon ve sunumlar yerinde uygulamalı olarak yaşatılıyor.
MENDERES’TE EKOLOJİ EĞİTİM MERKEZİ
Canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji deniyor ve her canlının bu dünyada bir görevi var. Küresel Isınma yani dünyanın ısınması nedeniyle pek çok yaban hayvanı ve bitki türünün nesli tükendi. Bu bakımdan okoloji konusunda verilen eğitimler çok çok önemlidir. Ege Orman Vakfı'nın Menderes İlçesi Oğlananası bölgesinde bulunan Ekoloji Eğitim Merkezi bitişiğinde bulunan ormanın içerisinde doğa eğitimi, çocuklara çeşitli duyularıyla toprak, hava, su vb. cansız varlıklarla bitki ve hayvanları doğrudan gözlemlemeleri ve hissetmelerine imkan verecek her türlü doğal yaşam ortamı sunuluyor. Geniş bir alana yayılmış atölyeler, workshop alanları, deneyimsel öğrenme fırsatları, fauna (hayvan) ve flora (bitki) tanıtım alanları ve doğayı keşfetme olanakları, alanında uzman eğitmenler rehberliğinde öğretici, eğlendirici ve verimli bir çalışma ortamında yapılıyor.
MAVİ ÇIĞLIK FARKINDALIK YARATTI
Dünyamızın ortak sorunu ve tükenmekte olan su kaynaklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak üzere Ege Orman Vakfı ve Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi Federasyonu işbirliği ile hayata geçirilen “Mavi Çığlık” projesinde sona gelindi. Eylül ayında başlayan ve 7 ay boyunca devam eden proje, federasyon ve bağlı kulüplerin destekleri ile ortaokul ve lise öğrencilerine bilinçlendirme eğitimleri verildi. 13 okulda 1359 öğrenci dolayısıyla binlerce aileye ulaşıp her geçen gün yok olan su kaynakları ve orman ilişkisi konusunda farkındalık yaratıldı. Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Perihan Öztürk, Mavi Çığlık projesinin önemine dikkat çekerek, “Katkılarınızla, eğitmenlerimiz 13 okulda suyun önemini ve su- orman ilişkisini yarınlarımızın garantisi olan çocuklarımıza anlattık. Bu önemli eğitim projesine destek olan Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi Federasyonu ve bağlı kulüplere çok teşekkür ediyor önümüzdeki günlerde doğanın çevrenin önemini anlatan yeni farkındalık projelerinde buluşmayı arzu ediyoruz” dedi. Uluslararası Lions 118 R Yönetim Çevresi Federasyonu Genel Yönetmeni Prof. Dr. Mesut Yazıcı, projenin hedeflenen öğrenci sayısını geçmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Ege Orman Vakfı’na, Özel Can Hastanesi’ne, Koordinatörümüz Vildan Yıldıran’a ve katılan tüm kulüplere teşekkür ediyorum” dedi.
FİDAN BAĞIŞI NASIL MI YAPILIYOR?
Ege Orman Vakfı ağaçlandırma giderlerini yapılan fidan bağışlarıyla karşılıyor. Bir fidan bağışı 95 TL.(Doksanbeş), ticari kuruluşlar vakıftan aldıkları bağış makbuzunu Bakanlar Kurulu’nun 98/11016 sayılı kararı ile işletme gideri olarak gösterebiliyor. Fidan bağışları, önemli günlerde, açılışlarda, düğünlerde ve yitirdiğiniz sevdiklerinizin acılarını paylaşmak için cenaze törenlerinde, yapay çiçek, çelenk ve özel kartlarıyla kutlama ve taziye dileklerini sizler adına iletiyor, yapılan bağışlarla onlar adına fidanlar dikiyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ticari ve sanayi kuruluşları, kişiler, okullar Ege Orman Vakfı’na bağışlarda bulunarak kendi adlarına anı ormanları kurabiliyor. İklim krizinin farkında olan kişi ve kuruluşlar karbon salımlarını azaltmak için Ege Orman Vakfı aracılığıyla ağaç dikerek hem karbon ayak izlerini azaltıyor hem de doğaya kazandırdıkları yeni fidanlarla küresel ısınmanın önüne geçmeye çalışıyorlar. Şirketler doğaya salınan ve küresel ısınmaya neden olan karbon ayak izlerini www.egeorman.org.tr web sitesinde bulunan karbon metre aracılığı ile hesaplayıp dikilmesini sağladıkları ağaçlarla iklim krizinin önüne geçebilirler.
Önümüzdeki günlerde düğün mevsimi yoğunlaşacak, evlenen çiftler düğün şekeri yerine daha kalıcı olan ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde en büyük etken olan ormanlarımızın çoğalması için EGE ORMAN VAKFINA bağışta bulunsunlar. Orman demek su demek, su demek sebze meyve demek, SU YOKSA HAYAT YOKTUR.