GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İsrail'in Somaliland'i tanıma kararı almasından sadece dört gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somali'de güvenlik açısından ciddi bir iyileşme sağlandı. Bu süreçte Somali'nin terörle mücadelesine desteğimizi sürdürüyoruz. Somali ordusuna verdiğimiz eğitimler ve ekipman desteğimizle teröre karşı Somali'nin yanında olduğumuzu gösterdik. Somali'de güvenlik ortamındaki iyileşme siyasi alanda reformlar getirdi” dedi.

Başkan Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye'ye gelen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüşmesinde enerji iş birliği mesajı verdi. Çağrı Bey gemisinin Somali'ye gideceğini duyuran Erdoğan, İsrail'in Somaliland'ı tanımasına “kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan, “Türkiye olarak filomuza iki yeni derin deniz sondaj gemisi dâhil etmiş bulunuyoruz” dedi.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in başkanlığında, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yıllık Komutanlar Toplantısı” gerçekleştirildiği bildirildi. Toplantıda devam eden faaliyetler hakkında bilgi alan Bakan Güler’in, yapılacak çalışmalara ilişkin talimatlar verdiği belirtildi.

Millî Savunma Bakanlığı, Bakan Yaşar Güler’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'nun davetlisi olarak Ankara'ya gelen Suriye Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Nureddin Ali Nasan'ı kabul ettiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, başlatılan yılbaşı tedbirlerinin 2 Ocak tarihine kadar devam edeceğini söyledi.

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı olarak; Emniyet ve Jandarma Teşkilatları, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ve AFAD olmak üzere tüm birimlerin yılbaşı sürecine ilişkin ülke genelinde gerekli tedbirleri aldığını belirtti.

İçişleri Bakanı’nın açıklamasına göre:
• 12 bin 687 uygulama noktası oluşturulmuştur.
• Toplam 325 bin 267 personel görevlendirilmiştir. Bunların 298 bini asayiş, 27 bini trafik alanında görev yapacaktır.
• 34 bin 71’i asayiş, 9 bin 997’si trafik olmak üzere toplam 44 bin 68 ekip sahada görev yapacaktır.
• 720 hava ve 238 deniz unsuru,
• 430 dedektör köpeği sahada aktif olarak bulunacaktır.

Yalova'da DEAŞ terör örgütüne yönelik operasyonda teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit olan polis memurları İlker Pehlivan, Turgut Külünk ve Yasin Koçyiğit için İl Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Osmaniye'nin Kadirli ilçesi Tozlu köyü nüfusuna kayıtlı olduğu, anne ve babasının hayatta olmadığı belirtilen 3 çocuk babası polis memuru İlker Pehlivan da eşinin isteği üzerine Yalova'da toprağa verildi.

ABD

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışı hakkında yeni bir açıklama yaptı. Türkiye'ye F-35 satışını ciddi şekilde düşündüklerini söyledi.

Trump–Netanyahu görüşmesi, Türkiye’de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik övgüler üzerinden tartışılırken, İsrail basını görüşmeyi İran, Gazze ve Netanyahu’ya verilen açık siyasi destek başlıklarıyla değerlendirdi. İsrail basınındaki analizlere göre Tel Aviv açısından tablo “rahatlatıcı”.

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Trump–Netanyahu zirvesine, ABD Başkanı Trump’ın Başkan Erdoğan’a yönelik mesajları damga vurdu. Netanyahu’yu karşıladığı anda Başkan Erdoğan’a övgüler dizen Cumhuriyetçi lider, ardından düzenlenen basın toplantısında da dikkat çeken açıklamalara imza attı. Erdoğan’dan bir kez daha “çok iyi dostum” diye bahseden Trump, “İsrail ve Türkiye arasında bir sorun yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Ortabatı ve Kuzeydoğu bölgelerini etkisi altına alan şiddetli kar yağışı, fırtına ve kasırgalar ulaşımı olumsuz etkilerken bazı eyaletlerde hasara yol açtı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fed binasının renovasyon harcamalarını gerekçe göstererek Jerome Powell hakkında “ağır ihmal” iddiasıyla dava açmayı değerlendirdiklerini söyledi. Trump, Powell’ın yerine geçecek ismi ise ocak ayında açıklamayı planladıklarını ifade etti.

ABD Güney Komutanlığı'na göre, ABD ordusu Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen bir tekneye saldırı düzenledi ve iki kişi öldü.

SURİYE

Lazkiye vilayetindeki iç güvenlik güçleri, dün şehirde saat 17.00’den bugün sabah 06.00’ya kadar gece sokağa çıkma yasağı uyguladı.

Terör örgütü PKK lideri Öcalan'ın, Kürt sorununun çözümüne ilişkin yürütülen süreç ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) hakkında değerlendirme yapacağı bir mesaj paylaşılacağı bildiriliyor.

İRAN

İsrail basınına göre görüşmenin en net sonucu, İran dosyasında ABD–İsrail hattının korunması oldu. Trump’ın, İran’ın nükleer kapasitesini yeniden geliştirmesi halinde askerî seçeneğin masada olduğunu açıkça dile getirmesi, Jerusalem Post tarafından “Netanyahu’nun ilk zaferi” olarak tanımlandı. Gazete, İran başlığının diğer tüm tartışmalı konular arasında iki ülkeyi en fazla aynı çizgide buluşturan dosya olmaya devam ettiğini yazdı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'ni Yemen'in talebi doğrultusunda Yemen'deki askerlerini 24 saat içinde ülkeden çekmeye ve silahlı gruplara desteğini kesmeye çağırdı.

Yemen'de meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Hadramevt'te ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) kontrolünde bulunan Mukalla Limanı'nda bazı silah ve savaş araçlarının hedef alındığı “sınırlı bir askerî operasyon” gerçekleştirdiğini duyurdu.

DANİMARKA

ABD, NATO müttefiki Danimarka'ya yaklaşık 1,8 milyar dolarlık P-8A deniz devriye ve keşif uçağı satışına onay verdi.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın Novgorod bölgesindeki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konutuna saldırı girişimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu sözde ‘konut saldırısı’ hikâyesi, Kiev dâhil Ukrayna'ya yönelik ek saldırıları ve Rusya'nın savaşı sona erdirmek için gerekli adımları atmayı reddetmesini meşrulaştırmak için uydurulmuş bir yalandır” dedi.

MALEZYA

11 yıl önce kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçak için yeniden arama çalışmalarına bugün resmen başlanacak. Kaybolan uçak bulunursa arayan şirkete 70 milyon dolar ödeme yapılacak.

NİJERYA

Nijerya Eyalet Acil Durum Yönetim Ajansı (SEMA) Lagos Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Lagos Island bölgesinde 25 katlı bir binada yangın çıktığı belirtildi. Açıklamada, yangında 5 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

SOMALİ

Türkiye Uzay Ajansı liderliğinde Somali’de kurulacak uzay üssü, hem uydu ve roket fırlatma hem de uzun menzilli füze denemeleri için kullanılacak. 900 kilometrekarelik stratejik alan üzerine inşa edilecek tesis, Afrika kıtasının ilk uzay limanı olma özelliğini taşıyacak.

SİYASİ PARTİLER

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Murat Çalık’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı:
“Geçen hafta alınan biyopsi yeterince sonuç vermediği için ileri tetkik istendiği, sonucun yine tartışmalı olduğu ve cuma günü tamamının alınıp incelenmesine karar verdiklerini söylediler.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BBC Türkçe’ye verdiği röportajda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına açık kapı bıraktı. Cumhurbaşkanlığı Adaylık Ofisi’ni doğrudan kendisine bağlayan ve ofisteki Ekrem İmamoğlu fotoğrafını kaldıran Özel, “Mansur Yavaş bu milletin gönlünde çok önemli bir yerdedir, İmamoğlu’nun yedeği değildir” ifadelerini kullandı.

ADLİ GELİŞMELER

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Muğla'nın da aralarında bulunduğu 21 ilde polis ekiplerince eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 357 DEAŞ şüphelisinin yakalandığını açıkladı.

İstanbul’da uyuşturucu soruşturması kapsamında, eğlence mekânları ve otellerin de aralarında bulunduğu 34 işletmeye düzenlenen eş zamanlı operasyonda 19 şüpheli gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yalova'da dün DEAŞ terör örgütüne yapılan operasyonla ilgili sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşım yapan 16 kişinin yakalandığını bildirdi.

Ankara'da da terör örgütü DEAŞ'a yönelik soruşturmada 17 şüpheli gözaltına alındı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, CHP 38. Olağan Kurultayı ile İstanbul İl Kongresi'nin iptaline ilişkin açılan davada Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen “davanın reddi” kararına ilişkin itirazı inceledi. Daire, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin “pasif husumet yokluğu” gerekçesiyle davanın reddine ilişkin verdiği kararı, mazeretli olan davacı tarafın yokluğunda hüküm kurulması nedeniyle “hukuki dinlenilme hakkına aykırı” buldu.

“Uyuşturucu” soruşturması kapsamında tutuklanan eski Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Akif Ersoy, tutuklu bulunduğu cezaevinden ek ifade vermek üzere adliyeye getirildi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediği öğrenilen Ersoy'un ifade işlemi yaklaşık iki saat sürdü. Ersoy'un kiraladığı evde uyuşturucu kullandığını kabul ettiği öğrenildi.

Daltonlar suç örgütü davası görülürken, duruşmadan görüntü alan üç avukat hakkında gözaltı kararı verildi.

Yerlikaya, son bir ay içerisinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik yürütülen operasyonlarda 138 şüphelinin tutuklandığını, 97 zanlı hakkında da adli kontrol kararının uygulandığını bildirdi.

Uyuşturucu soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan ünlülerden biri daha, Amerika dönüşü İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı, hastaneye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi.

İstanbul Şişli ilçesinde, “Masum” ve “Kasaba” dizileri ile “Çoğunluk” filminin yönetmeni Seren Yüce, İstanbul’daki evinde silahlı saldırıya uğradı. Yüce’nin dairesinin kapısını çalan kurye kıyafetli bir şahıs, silahla vurup kaçtı.

SANAYİ

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye’nin ilk millî jet eğitim uçağı HÜRJET'in 30 adetlik satışı için İspanya ile 2,6 milyar avroluk sözleşme imzalandığını açıkladı.

KAZALAR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “‘KALBAJAR’ isimli 141 metre boyundaki tanker ile ‘ALATEPE’ isimli 115 metre boyundaki tankerin Küçükçekmece Demir Sahası'nda birbirine temas ettiği bilgisi üzerine ve gemilerin kıyıya yakın olmaları nedeniyle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze bağlı kara tahlisiye (can kurtarma) ekibimiz ve KURTARMA-9 römorkörümüz olay yerine ivedilikle yönlendirildi” denildi.

Aydın'ın Efeler ilçesinde kontrolden çıkan bir TIR, tren yoluna devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, Aydın–Denizli tren seferleri geçici olarak durduruldu.

SPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, ceza alan 70 futbolcunun itirazını oy birliğiyle reddetti ve 3–12 ay arasında değişen hak mahrumiyeti cezalarının onandığını açıkladı.

METEOROLOJİ

AFAD, yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle turuncu uyarı verilen 12 il ve sarı uyarı verilen 26 ilde toplam 22 bin 813 personel ile 7 bin 689 araç/iş makinesinin görev aldığını açıkladı.