Koronaydı, salgındı, korkulu zamanlardı, sıkıntılardı, kaygılardı, aşılardı… Derken bir yılı da aştık. Bulabilen, yeri olan, uzaklara, kırsal alanlara, deniz kıyısındaki yazlık evlerine kaçıverdi.

Biz de tası tarağı toplayıp 30 yıllık kooperatif evimize Balıklıova Gerence’ye taşındık! Yazlıklarda kışladık, baharladık; şimdi asıl işlevine bu kez yazlıklıyoruz.

Gerence’de yazılarımla, kitaplarımla, dergilerimle, okumalarımla, bilgisayarımla hiç boş kalmadım ki. Sağ olsun uzaklardan, yakınlardan dostlarım, tanıdıklarım, adını duyduklarım yeni kitaplarıyla beni yalnız bırakmadılar.

Urla PTT’de görevli Mert, güler yüzüyle sık sık kapımı çaldı, dostlarımın imzalı kitaplarıyla buluşturdu beni. Güzel bir duygu. Her kitap yanı başımda, gönlümde yerini aldı.

Gerence İltur Sitesinde Cihan Bakkal işletmecileri Özge ve Cihan Huntürk de 9 Eylül Gazetesi’nde her Çarşamba yazımı dikkatle izleyen okurlarımdan. Kitaplara ilişkin yazılarımı daha da sevdiğini söylüyor Özge.

Yazlık komşularım Neşe ve Ali Yurduşen, Antepli hemşerim, komşum Doktor Mustafa Özbal, şair yazar Prof. Osman Gökçe, şair Güzin Oralkan, komşum seramik sanatçısı Nuray Seven ve eşi Erhan Seven 9 Eylül yazılarıma dokunan, okuyan dostlarım. Bu da kıvanç veriyor bana.

Gerence’ye ulaşan kitaplardan yerimin sınırınca söz açayım istedim bugün.

“TOPRAĞIN TÜRKÜSÜ”

Eğitimci, şair ve yazar Güner Demiray (1940) şiir, roman, çocuk, deneme, gezi, masal, çocuk öyküleri dalında çok sayıda kitapla buluşturdu okurlarını.

Şiir önceliği. Toprağın Türküsü de (Toroslu Kitaplığı, 2021) şiir olmasa da şiirsel dille, öykü tadıyla yazılmış yazılarla harmanı.

Demiray, Anadolu'daki yaşantılara, bilgelere, türkülere, şiirlere düşürüyor yolumuzu.

Toprağın yanık havasını, yayla söylencelerini, kırsalın sıcak dokusunu, sanki düşlere çiçek açtırır gibi anlatıyor.

“Kitabı okuyup bitirdiğinizde zihninizde güneşli bir bozkır doğası, halkçı ve soylu bir destanın ışıltılı özü kalacaktır.” diyor Yayın danışmanı Toros Rifat Çölkesen.

Kitapta Varlık, Su, Türk Dili, Öğretmen Dünyası… gibi yazın dergilerinde çıkmış yazılar yer alıyor.

“GÜZ TALANI”

Eskimeyen bir dost. Elli yılı da aşmışız. Gecikmiş de olsa kitaplarıyla buluşmak beni duygulandırıyor.

“Kurşun Rengi Günler” ve “Su Türküsü”nden sonra Selahattin Utkun bu kez “Güz Talanı”yla Gerenece günlerime katıldı.

Şiirin mavi renginden, sevgiden, barıştan, aşktan, dostlardan, doğduğu, yaşadığı coğrafyadan seslerle, özlemlerle, çağrılarla…

Kitaba adını verdiği şiirden tadımlık bir bölüm “Güneş saklı / Ay mahkûmdur / Aldatan bir gökyüzü hep asılı durur/ İstenmese de güz talanı günler doğurur.”

“SUDAN ŞEYLER”

Suyu, denizi, gölü, ırmağı; hele de balığı dilinden, gönlünden, sofrasından düşürmeyen Metin Soydeveli, şiir delisi bir adam.

Şiir yazdığı, kitap çıkardığı yetmiyormuş gibi bir de yıllardır “Şiir Kalbimizde” deyip şiir delilerini (!) topluyor başına.

Konu şiir olunca akan sular duruyor işte!

Bu kez “Sudan Şeyler”e ortak etti bizi. Klaros Yayınları'ndan çıkan kitapta Soydeveli, suyun her haline çağırıyor okurlarını.

Su hayat, su çağrı, su şenlik. Doyumsuz. Ömürsu’ya bir bakalım mı? “Bir yudumda içtim yarısını / Nerden bilecektim / Ömrün bir bardak su olduğunu”

SARMAL ÇEVRİM DERGİSİ

Gerence’ye ulaşan, Bülent Elİtok’un sahibi, Duran Aydın’ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu, Balıkesir’de yayımlanan Sarmal Çevrim Dergisi’nin Mayıs-Haziran 2021 sayısı da şiirler, yazılar, öykülerle sarmaş dolaş.

Şair Ahmet Özer’in hazırladığı Mercek dosyasında Saffet Korkut incelemesi özellikle okunmalı. Ayrıca eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen’in Dergiler yazısını da okumadan geçmek olası değil.

Yazacak ne çok şey varmış meğer. Doyamadım…