İster “Devrim” ister “Evrim” deyin; insan önce dünyaya niçin geldiğini bilecek, sonra çevresini eğitip aydınlatacak…

Yani “dibine ışık vermeyen mum” olmayacak! Biz bunu böyle bildik, böyle hareket ettik. Hangi konuda olursa olsun, bu kural değişmez ve de değişmemeli! Kısacası “Önce insan” olacaksın…

****

Hatırlayacaksınız, geçen haftaki yazımda futbol, futbolcunun hizmetine sunulan teknik, taktik ve spor malzemelerinden bahsedip, futbol endüstrisinden, futbol turizmine kadar laflar etmiştim. Dolayısıyla “Kramponların efendisi” İzmirli Ahmet Şamar’ın ayakkabıları ve de gelişen malzemelerden bahisle firma bazında örnekler de vermiştim…

Tabii ki, dünyanın en popüler oyunu “futbol” ve “futboldaki eğitimim önemine” değinerek değerli dostum, önce insan sonra futbolcu, hekim, yetmedi “spor hekimi” olan Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) İzmir Şubesi Başkanı Dr. Şaban Acarbay’dan söz etmiştim. İnanın, o kadar çok sayıda mesaj ve teşekkür aldım ve de tarifsiz mutluluk yaşadım…

Değerli okurlarım, sevgili dostumun hayatını yakından takip edip bilmeme rağmen bu durum beni yeni bir futbol sohbetine götürdü. Futbol milli takımımızın İtalya mağlubiyeti ardından gerçekleşen sohbetimizin iz bırakan bölümünü “kıssadan hisse” diyerek sizlere aktarmayı bir borç bildim…

****

Konu; Euro 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ve Danimarka- Finlandiya maçı idi. Karşılaşmanın 42'nci dakikasında Danimarkalı Eriksen bir sakatlık geçirdi. Spor hekimi Dr. Şaban Acarbay, yıllanmış tecrübeleri ışığında Eriksen’in bu durumunu “yaşamsal ve risk dolu” diye yorumladı. Nitekim sporcu sağlığı konusu yine spor dünyasının ilk maddesi olarak gündeme oturdu... Malum, Eriksen ise yaşadığı acı tablo sonrasında adeta yeniden hayata, dönmüş oldu!

***

Konunun erbabı Dr. Şaban Acarbay'ın değerlendirmesinden satırbaşları şöyle:

“Sporcunun hayatının kurtarıldığı bu maçta alınan sağlık önlemlerinin ve mükemmel denecek yeterli (ekip ve araç-gereç olarak) acil müdahale büyük bir takdirle izlendi... Bu acil durum adeta saha içindekilere ve tüm izleyicilere bir şok ve travma yaşattı. Yaşanan pandemi zorluklarının vd. olumsuzluklarının yanında iklim koşulları ve çok yüksek tempoda ikili mücadeleler karsısında profesyonel düzey de olmalarına rağmen sporcuları zorlamaktadır!..”

“...Eriksen’ in yeniden yaşama dönüşü tüm futbolseverleri olağanüstü mutlu etti. Bu konularda gerekenleri yerine getirenler ise büyük takdir duyguları ile gönüllerde yer almış oldu...”
“Sağlık ekibi, takım arkadaşları ve rakip takım oyuncuları tümü adeta teknik adamlar ve tüm seyircilerle bu insani olayda tek yürek oldu...”
“...Bize dönünce yüksek sıcak ortamlarda halen devam etmekte olan BAL Lig'in de maçları günün serin saatlerine (ortam ısısının daha düşük olduğu) çekilmesinde yarar vardır. Kovid-19 psikolojik baskısı altında ve maç süresince büyük efor sarf eden stres, baskı ve gerilim altında olan futbolcuların her manada desteklenmeleri gerekmektedir...”
“...Spor alanlarında, stadyumlarda sporcu sağlığı konusunda alınması gereken ve sorumluluk taşıyan üniteler sunduğum bir makalemde satırbaşları halinde belirtilmektedir... Bu hususlar mutlaka ve mutlaka alt yapılarda en iyi en yeterli şekilde titizlikle hayata geçirilmelidir...”
“...Yerinde ve zamanında yapılan yeterli tıbbi müdahaleler sonrasında; Hayata dönen Eriksen'in tekrar sahalara dönmesinin belli bir zamanı alacağı çok açıktır... Hiçbir sporcunun bu manada ciddi ve yaşamsal risk taşıyan böyle bir sorunu yaşamamasını gönülden dilerim! Haliyle, Eriksen hakkında son ve kalıcı kararı işin gerçek uzmanları olan kardiyologlar vereceklerdir... Danimarka takım doktoru ve ekip arkadaşları özetle harika bir iş becerip Eriksen'i hayata bağlamış oldular... Defaten tebrik ediyorum! Çünkü hayati önem arz eden süreç saha içindeki zaman diliminde oluşmuştur... Şampiyonada 2 İspanyol futbolcuda Kovid-19 testlerinin pozitif çıkması Kovid-19 konusunu gündeme tekrar taşımıştır... Nem oranı ve sıcaklık diğer negatif faktörler.”