1970'li yıllar... TRT Trabzon Bölge Televizyonu'na sınavla anons spikeri alınacak. Sınavın ilk aşamasında adaylara verilen metinde daha ilk cümlede yer alan "Dışişleri Bakanı" kelimeleri , 50 adayın tamamı tarafından 'DİŞİŞLERİ BAKANI' olarak okunmuştu. Hal böyle olunca sınavın ikinci aşamasına hiç aday kalmamıştı...

Bugünkü dış politikamızı görünce ister-istemez o yıllarda sınava giren Karadenizli adaylar acaba bir ileri görüş olarak mı metni "DİŞ İşleri Bakanı" olarak okumuşlardı diye düşünüyoruz.

Bakın bugünkü dış politikamız gerçekten diş geçirme üzerine kurulmuş gibi bir izlenim yaratıyor. En basitinden İsrail'le ilişkiler... 2010'da (One Minute) ile başlayan macera sonraki yıllarda dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından nasıl tırmandırılmış;

"İsrail zulmediyor. Şahsen ben bu görevde olduğum sürece, hiçbir zaman, İsrail ile olumlu birşey düşünemem. Kimse Türkiye'nin sabrını test etmeye kalkışmasın. İsrail elindeki bu kanı temizleyemez... Zulmedilen o masum çocukların ahı, o masum annelerin feryadı er ya da geç İsrail'den sorulacak... İsrail tahrik ediyor. Bu zulüm ve şiddetten derhal vazgeçmeliler. Yoksa bu bölgede tek başına kalırlar."

Bu yalnızca dönemin Başbakanı Erdoğan'ın söyledikleri... Daha sonra diğer hükümet yetkililerinin söylediklerini sıralamaya kalksak, Türkiye yakında İsrail'e savaş ilan edecek zannedersiniz.

Ama öyle olmuyor işte. Dış politika ( Diş) politikaya dönüşünce bütün söylediklerinizi yalayıp yutmak zorunda kalıyorsunuz. Ne mi yapıyorsunuz? Öncelikle İsrail'in Mavi Marmara özrü karşılığında, iki ülke ilişkilerini bir anda normalleştiriyorsunuz. Mavi Marmara'yla ilgisi olan İsrail askerlerine karşı davaların düşürülmesi konusunda çalışmalar yapıyorsunuz.Ayrıca Hamas' ın Türkiye'deki faaliyetlerini sınırlandırmayı da kabul ediyorsunuz.

Tabii en önemlisi de iki ülke arasında yapılması düşünülen doğalgaz anlaşması... Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinden sonra başlamasından korkulan enerji krizi yeni arayışlara itiyor siyasetçileri. İsrail bu alanda önemli bir potansiyel. İsrail'in Doğı Akdeniz'de Levant bölgesinde bulduğu doğalgaz rezervleri iç tüketiminin çok üzerinde. Çıkardığı gazın yüzde 50'sini ihraç etme kararı alan İsrail için Türkiye önemli bir pazar.

İşte böyle...Yaklaşık 5 yıldır atıp tuttuğun İsrail'le şimdi karşılıklı çıkarlar doğrultusunda anlaşma yapmaya yanaşıyorsun. Dış politika bir satranç oyunu gibi sonraki hamleleri görebilme sanatıdır. Eğer bir adım ötesini görmeden dişlerini göstermeye çalışırsan hem Atatürk'ün (Yurtta Barış, Dünyada Barış) illesinden uzaklaşır, hem de dış politika değil.diş politika uygulamış olursun ki bu da uluslararası arenada dış itibarının yerle bir olması anlamına gelir...