Genel seçim için adaylıklar süreci takvimini açıklayan CHP’de İzmir kulisleri çok hareketlendi. Bu dönemde iki konu çok merak ediliyor. Birincisi kimler milletvekili listesinde yer alacak, ikincisi görevden ayrılanların yerine (özellikle il başkanlığında) kimler getirilecek.

CHP’nin solun neresinde olduğu, solculuk vasfının ne kadar işletildiği de son günlerin en tartışılan ayrıntılarından. Aydın Nazilli’de İYİ Partili Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın istifa edip AKP’ye katılması önümüzdeki günlerin farklı biçimlerde yaşanabileceğini de gösteriyor.

Şimdi gelelim CHP İzmir kulislerine. Bir yandan adaylık hesapları yapılırken, diğer yanda hafta sonunda belediye meclis üyelerinin katıldığı Seferihisar kampında büyük gelişmeler yaşandı. Önce adaylık kulislerini yoklayalım.

CHP’de milletvekili adaylığı için İl Başkanı Deniz Yücel’in istifa edeceği konuşuluyor. Bu koltuk için son hafta gösterilen en favori isim Şenol Aslanoğlu… İşadamı Aslanoğlu Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşümü için kurulan kooperatiflerin birinin başında. Parti içinde belirli kesimlerin desteğini alıyor.

Bana göre bu koltuk için bir başka önemli grubun destek verdiği eski Milletvekili Türk Parlamenterler Derneği İzmir Şubesi Başkanı Erdal Karademir var. Karademir ile uzun yıllardan beri tanışırız. Kendisinin parti içinde sempatisinin sürdüğünü söyleyebilirim.

AĞABEY, ABLA, KARDEŞ GEYİĞİ

CHP’de manen sıkıntı yaşanınca partinin başına bir abi getirelim diyenleri biliyoruz. Bir daha Ekrem Bulgun gibi bir ağabey bulabilirler mi bilemem ama ağabey yaşı 80’lerden 60-70 arasına geriledi sanki. Bu tanıma uygun alarak Sinan Şamil An başta olmak üzere onun biraz daha küçükleri Hüseyin Saygılı ve Aytekin Tunus bu görevi isteyenlerden. İl Başkanlığı için uzun süre önce yola çıkan Olgun Atilla, M. Ali Çalkaya’nın da çabalarını duyuyoruz.

İl yönetimi içerisinden bir ismin başkan yapılması da konuşuluyor ama bu noktada yine ön güçlü isteğin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den gidebileceğini düşünüyorum.

KİMLER İSTİFA EDECEK?

CHP’de halen görevde olan ilçe başkanlarından 3 ismin istifa etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunlardan ilki Karşıyaka İlçe Başkanı Murat Serdar Koç. Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay ve Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli. Bu ismin özellikle Bornova’da da biliniyor olması artı özelliği. Bir de meslektaşım dostum Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen konuşuluyor. Gazetecilik mesleğinin yüz akı olan Çağlayan Bilgen de potaya girebilir.

CHP’de halen milletvekili olan tüm isimler yeniden bu görevlere talip. Olmayacağım diyene rastlamadım. Ancak bazı isimlerin bu dönem geriye çekilmesi çok muhtemel. Bir de kadın adaylıklar meselesi var. Bu listenin en başında Selin Sayek Böke geliyor. Bu ismin dışında sürpriz isimler var. Örneğin DİSK’in dirençli Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki dönem Başkanı ve halen Türkiye Gazeteciler Federasyonu delegesi Misket Dikmen. Aday olması halinde birikimi ile değerli meslektaşımız Dikmen’in çok başarılı olacağını biliyorum. Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç listelere girebilir.

MUTLULUK-MUTSUZLUK

Gelelim CHP’nin Seferihisar’da bir otelde yaptığı iki günlük kampa. Bu kampta gıda zehirlenmesi dahil birçok mutsuzluk yaşandı. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilçesinde toplantılar yapan Ali Engin’e sitemi dikkat çekti. Bunun gibi başka bazı tartışmalar da yaşandı. Yerel Yönetimler Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile Oğuz Kaan Salıcı’nın dağıttığı anket formlarından büyük mutsuzluklar çıktı. İsim yazmadan yapılan ankette bir numaralı şikayet konusu İZBETON yönetimi ve yatırımları oldu.

Bu konuların ayrıntısına girmeyeceğim ama ilginç bur yanıt ise “Belediye Başkanlarının eşleri belediye yönetimlerine karışmasın” diyenler de listeye girdi. Bu şikayetlerin bazılarını CHP’lilerden dinlemiştim ama böyle bir formda ortaya çıkması ilginç.

Meclis üyelerinin bir başka şikayet konusunun da CHP İzmir İl Yönetimi’yle ilgili olması CHP üst yöneticilerinin şimdi ellerindeki formlarda mevcut.

Genel Seçimlerde CHP’nin kulisleri böyle. Diğer partilerin kulislerini ise bir başka yazıya bırakalım.