Barış Süreci, 2. Çözüm Süreci veya Terörsüz Türkiye Süreci diye adlandırılan dönemin başındayız. Türkiye ile PKK arasındaki kanlı çatışmaların çözümü için başlatılan bu dönem ilginçtir 2024 yılı Ekim ayında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başladı, Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'nın silah bırakma hedefiyle devam ediyor.
Aslında 2013 yılında başlayan Kürt meselesini çözme planı, daha sonra çok büyük çatışmalarla devam etti. Kürtlerin siyasal olarak kazandıkları birçok seçim, bugün “barış istiyoruz“ diyenlerce engellendi. Tutuklamalar, kayyum atamalarla bugünlere geldik.
Kürtlerin en önemli siyasal liderlerinden Selahattin Demirtaş, girdiği hapisten hala kurtulamadı. Barış sürecinin görüşmecilerinden Ahmet Türk Mardin Belediye Başkanlığı’ndan üç kez indirildi. Türkiye’de iyi niyetle Kürt meselesini kim savunduysa “Terör sevici” olarak etiketlenmeye, damgalanmaya çalışıldı. CHP içinde son dönem yapılan operasyonlarda ise Kürtlerle görüşen ilişki kuranlar tutuklandı, görevden alınıp yerlerine kayyum atandı.
İşte bu koşullarda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan bu yeni dönemin nasıl bir evrilme gösterebileceğini tanımlamak çok zor.
Aklımdaki zor sorular!
İşte aklımdaki bazı sorular. Bunların ne olabileceğini düşünelim.
Kürtlerin seçim kazandığı bölgelerde görevden alınmış belediye başkanları, meclis üyeleri yeniden bu görevlere gelebilecek mi?
PKK’ya katılmış kişiler evlerine hangi koşullarda dönebilecek. Herhangi bir tutuklama, hukuki işlem yapılacak mı?
Kısıtlılık altındaki siyasetçilere yeniden siyaset yapma hakkı verilecek mi? Daha çok detay var ama bunlarla yetinelim.
CHP’nin işi zor
Türkiye’nin iktidar adayı CHP’nin başlatılan bu süreçle ilgili nasıl bir tavır sergileyeceği de bilinmezler arasında. Geçmişte Kürt yurttaşların desteğiyle özellikle de yerel yönetimlerde mesafe alan CHP, AK Parti ise yakınlaşan DEM Parti’nin neler yapabileceğini açıkçası beklemesi gerekiyor.
Geçmişte “Akil insanlar” fiyaskosunu biliyoruz. Ülkenin aydınları, önemli isimleri barış olacağına inançlarını dile getirdiler ama devamı gelmedi. Türkiye’de ve yurt dışında bazı kesimler Türk -Kürt çatışmasından yıllarca beslendiler. Bunların sonlanması elbet dileğimiz ama tereddütler yok değil.