AKP’nin falına baktım; yol göründü. Üstelik bir değil, iki yol. Biri uzun, biri kısa…
İki yolun başladığı noktada ‘E’ ve ‘S’ye benzeyen iki harf var.
Her iki yolun sonu da aynı: Uçurum… Uzun yolun bitimindeki uçurum daha derin, sanki...
Üç vade mi desem? Beş vade mi desem? Bilemedim…
Aynı gün içinde alınan birbirine zıt kararlar filan; hep ufukta görünen uçurumun korkusundan…
Hayırlara vesile olur inşallah.

‘Kesin’ Erken Seçim ve İki Yol

Aslında bu fala tam bir yıl önce, İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimi tekrarı kararı alındığında bakmıştım ve ‘Erken Seçime Doğru’ başlığı altında “İmamoğlu kesin kazanır, ama… Fark ne kadar fazla olursa, erken seçim olasılığı o kadar artar ve daha erken gerçekleşir” diye tahminde bulunmuştum. Fark beklediğim gibi, yüzde 10’a yakın oldu ve bu çok ağır darbe sonrası AKP’de çöküş başladı. COVID-19’un zaten sıfırı tüketmiş olan ekonomiyi yerle bir etmesi sonrası, kriz kapıda ve AKP’nin önünde iki yol var:
1-Ekonomi tam çökmeden, Babacan ve Davutoğlu fazla palazlanmadan, ‘COVID-19 başarısı’ diyerek, hızla erken seçime gitmek, az da olsa şansı değerlendirmek. Bu arada, enfeksiyona karşı elde edilen başarı, bir zamanlar “…ben doktora iğne yaptırmam… …doktor (damarı) bulamaz. İcabında felç de edebilir” diyenlere değil, tıp doktorlarına ve diğer sağlık çalışanlarına aittir!
2-Ekonomi tam çökünce, mecburiyetten gidiş. 

Erken Seçime Nasıl Gidilir?
Bunun da iki yolu var: 
1-Erdoğan’ın seçime karar vermesi
2-Bahçeli’nin koalisyonu bozması
Beklentim ikinci olasılık yönünde. AKP’nin çöküşünü hızlandıran İstanbul seçimlerinin tekrarında ısrar eden, “Mitili atacağım” deyip, ‘fitili ateşleyen’ ve parmağını bile kıpırdatmayan Bahçeli idi, çünkü. Yani, İstanbul Belediyesi ile yükselen Erdoğan, İstanbul Belediyesi ile çöküyor.

Erken Seçim Nasıl Sonuçlanır?
Birlikte veya ayrı olarak, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erken yapılacağı bence kesin. Seçimlerde birleşecek muhalefetin ana vaadi, ‘bir gün içinde birbirine zıt iki karar alınmasını önleyecek olan parlamenter sisteme dönüş’ olacak. Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı, Ekrem İmamoğlu’nun başbakan olma olasılığı yüksek.

Erken Seçim Sonrası
Erken seçim sonrası, bugünkü muhalefetin iktidarında, Türkiye’nin yurt dışı imajı düzelecek, iyi bir tanıtımla turizm gelirleri katlanacak, modern tarım uygulamaları yaygınlaşacaktır. Modern tarımın oluşturulmasında geleceğin Tarım Bakanı sevgili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın şimdiden önemli projeler geliştirdiğini biliyorum. Gerek turizmin gerekse modern tarımın gelişmesinde, İzmir’in başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı sevgili Tunç Soyer’in payı büyük olacaktır.

Sonuç
1-Erken seçim gümbür gümbür geliyor ve AKP bu kez kesin gidici. 
2-Devralınacak enkazdan yeni ve harika bir Türkiye yaratmak için gerçekçi projeler üretmeli ve çalışmalara şimdiden başlamalıyız.
3-Türkiye için de açtım falımı; içimiz hayli kabarmış ama kara dağların arkasında pırıl pırıl bir güneş doğuyor.