Ben adamın gözüne bakar, ne olduğunu anlarım… Sıkça duyduğumuz, hatta sıkça söylediğimiz sözlerden biridir bu… Yıllar önce Namık Kemal Lisesi’nden sınıf arkadaşım Cevat Erman ünlü bir göz doktoru olduktan sonra da sık sık görüştüğüm kişilerdendi. Kız kardeşi rahmetli Dr. Sevil Erman’ da siyaset sahnesinde ünlenenlerdendi… Bir yakınımı göz muayenesine götürdüğümde tekrar tekrar bakıp; 'İsterseniz bir de onkoloji doktoruna götürün' demişti. Dediğini yaptık; kendisine göğüs kanseri teşhisi konunca soluğu sevgili Cevat Erman’ın yanında aldım. Nereden anladın soruma şu cevabı verdi: “Gözler bana her şeyi anlatır”…

Daha sonraları göz ve gözle ilgili her şarkıda sevgili Cevat kardeşimi hatırladım. Hatta Emel Sayın’ın “Gözler kalbin aynasıdır” şarkısını belki de bundan çok beğenip defalarca dinledim!

“Gözler kalbin aynasıdır, / Yalan nedir bilme onlar./ Siyah, mavi, yeşil olsun/ Aşkı inkar etmez onlar.”

Sanırım sizler de “gözler” üzerine nice şarkı, türkü ve güzel sözler dinleyip olaylara bu gözle

bakmışsınızdır!..

***

Yıllar sonra İzmir Çankaya’ da Batıgöz Hastanesi’nde tanıdığım Cerrahi Birim sorumlusu Op. Dr.

Uğur Ünsal’ın koltuğuna sık sık oturup en kıymetli organımız gözlerimizi aile boyu kontrol ettirdik. Hatta eşim ve ben iki gözümüzden katarakt ameliyatı olduk… Özellikle şu Kovid-19 salgınında virüs tanısında gözler çok önemli oldu. İşte bu yüzden bu yazımda sizler adına Op. Dr. Uğur Ünsal’a sorular sordum. 1974 Ankara doğumlu Uğur Ünsal, 1997 yılında GATA Askeri Tıp Fakültesini dönem ikincisi olarak bitirip, binbaşı rütbesinde iken emekli olmuş, o günden bu yana da Batıgöz Hastanesi’nde Cerrahi Birim Sorumlusu olarak tam zamanlı çalışıyor. İşte sorularıma verdiği cevaplar:

-Bu mesleği seçmenizin önemli bir nedenini var mı?

-Göz kendine özgü yapısı olup spesifik bir branştır. Mesela boğaz ağrısı olan bir hastaya, KBB uzmanı, dahiliye uzmanı ve hatta göğüs hastalıkları uzmanı reçete düzenleyebilir. Ama göz ağrısı olan bir insana sadece göz hastalıkları uzmanı reçete düzenleyebilir.

-Uzmanlık dalınızda bu ameliyatların dünyadaki ve ülkemizde dolayısı ile İzmir’ deki durumu nedir?

-Tıptaki teknolojik gelişmelerin en fazla olduğu tıp branşı “göz” diyebiliriz…Bizim de dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip, bunlara ülkemizde hatta İzmir’imizde rahatlıkla uygulama şansımız vardır. Biz Batıgöz olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu yüzdendir ki lazer ve katarakt tedavisi için yurtdışından gelen hasta sayımız oldukça fazla.

-Sizin önemli, örnek olacak bir ameliyat ve hatıranız var mı?

-Benim hasta grubum oldukça geniştir. Hatıra da fazladır. Yeni bir olayı anlatmak isterim. Katarakt ameliyatı olan erkek hastam eşini muayeneye getirmek istedi, onun da görmesinin azaldığını ifade etti. Ben de getirmesini istedim. 2-3 gün sonra kayıt kabuldeki personel sabah 9 gibi beni aradı. Bir hastam olduğunu, ancak muayene odasına gelemeyeceğini ve onu aşağıda muayene etmemi istediğini söyledi. Batıgöz’ün giriş kapısını indiğimde gördüğüm manzara; kasası açık bir kamyonette oturan 230 kg. ağırlığında bir bayan hasta! Artık onun muayenesini aşağıda yapıp aynı gün katarakt ameliyatını gerçekleştirdik. Hasta yatamadığı için o oturdu ben ayakta kalarak ameliyatını bitirdik. Sonuçta, bir sonraki gün hasta daha güzel gördüğü için mutlu olmuştu.

-Bazı hastaların, kanser, Kovid-19 vs. olduğunu anlamak mümkün müdür, varsa belirtir misiniz?

-Göz, damar ve sinir yumağından oluşan bir organdır. Görme siniri değerlendirilerek beyin hastalıkları konusunda, damarsal yapısı incelenerek vücudun damar yapısı hakkında bilgi verir. Göz

iyi değerlendirilir ve iyi incelenirse, göz bize çoğu hastalık hakkında bilgi verir.

Gözün önemi, göze gelmek, ben adamı gözünden anlarım gibi sizin aranızda böyle mizahi sözler var mıdır? Varsa nelerdir?

-Göz, insan vücudunun dünyaya açılan penceresidir. Gözler asla yalan söylemez. Her göz hekiminin yaptığı katarakt ameliyatı aynı değildir. Her hekim yaptığı ameliyatla göze imzasını atar.