Osmanlı döneminde (1 Kasım 1912’de) kurulan Karşıyaka Spor Kulübü’nün taraftarları kuruluş döneminde müthiş bir slogan üretmişti. Yeşiliyle islamı kırmızısıyla Türklüğü benimseyen Karşıyakalılar kulüplerinin baş harflerini taşıyan KSK’ye hitafen eski alfabeyle Kaf-Sin ve Kaf diye seslenmeye başladı. Bu slogan zamanla, “Kaf-Kaf-Kaf, Sin-Sin-Sin, Kaf-Sin-Kaf-Sin Kaf” şeklindeki tezahürat ile daha coşkulu bir ritim kazandı. Kaf-Sin-Kaf aslında İzmir’i işgal eden Rumlara, onların yandaşları İtalyanlara, İngilizlere ve sırtımızdan vuran Ermenilere karşı bir haykırışın feryadıydı. Bu tezahürat İzmir’de kurulan ilk Türk kulübünün taraftarlarının egemenliğe ve özgürlüğe olan özleminin de dile gelmiş hali gibiydi. Bu durum maçlarda tribündeki taraftarlar kadar sahadaki futbolcuları da ateşliyordu. Cumhnuriyet sonrası 1 Kasım 1928’deki harf devrimiyle bu slogan her ne kadar güncellenmek veya değiştirilmek istense de Karşıyakalılar atalarından kalan bu tezahürattan vaz geçmediler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yapmış olduğu devrimlerde hep ön saflarda yer alan Karşıyakalılar bu slogana sahip çıkarak tarihlerine bağlılıklarını da gözler önüne serdiler.  Türkiye’nin en çağdaş kentlerinden birisi Karşıyaka’dır.
Karşıyakalılar, statlarda, salonlarda, sokaklarda vapurda, otobüste her nerede olursa olsun, Kaf Sin Kaf söylemini hem marş olarak bestelemiş, hem de hüzünde ve sevinçte bu sloganla vücut bulmuştur. Rahmetli Karşıyakalı şairimiz Attilâ İlhan Kaf Sin Kaf’ın anlamını şöyle aktarmaktaydı; “Niye öteki taraftarlar, Altaylı, ya da Altınordulu oluyor da; biz Karşıyakalı taraftarlar, “Kaf Sin Kaf”lı oluyoruz?

ksk-17

Bunu bir türlü anlayamıyordum. Çocukluğumun bulmacalarından biri: Karşıyaka’dayız; o semtin takımı, KSK; o yıllarda kimse Karşıyaka demiyor, adını anmak için; İlle Kaf Sin Kaf diyeceksin: âdet bu!
….
Kulübün adı Karşıyaka Spor Kulübü, baş harfleri KSK, eski alfabeyle okudun mu, Kaf Sin Kaf! İşte o kadar!”
KAYNAK: BEDRİ CUMHUR DOĞU

1d30fe95-4bcd-4aa2-b602-c0e959b98118

KARŞIYAKA MARŞI NOTALARA DÖKÜLÜR MÜ?

Kent Araştırmacısı değerli dostum Bedri Cumhur Doğu, Karşıyakalıların Kaf-Sin Kaf sloganı gibi Karşıyaka Marşı’na da sahip çıkması gerektiğini söylüyor ve bakın neler diyor: “O tarihlerde sözleri kurucularımızdan, Akhisar’da Yunan’a karşı savaşımız sırasında ayağına şarapnel parçası gelerek yaralanan, İstiklal Madalyası sahibi Mustafa Cemal (Ahmed) Umar tarafından yazılan Karşıyaka Marşı, Araştırmacı-Yazar Yaşar Aksoy’a göre Halit bey tarafından bestelenmişti. Rahmetli Tahir Türetken ağabeyimiz tarafından söylenildiği şekilde hatırlarız bu marşı. İlerleyen günlerde umarım Karşıyakalı müzisyenlerimiz tarafından notaya döküp, kayıt altına alınır diye düşünüyorum.” O zaman ben de diyorum ki; “…
 

KARŞIYAKA MARŞI

Çok yaşa şanlı Kaf-Sin-Kaf çok yaşa
Taç ettik gençlikte biz seni başa
Gençliği yaşatmaktır gayemiz
Kaf-Sin-Kaf gençleriyiz
Kalmasın kalbinde acı bir sızı
Ufkunda sallansın yeşil-kırmızı
Gençliği yaşatmaktır gayemiz
Kaf-Sin-Kaf gençleriyiz
Kaf-Kaf-Kaf, Sin-Sin-Sin, Kaf-Sin-Kaf

goztepebisiklet

İlk bisiklet yarışını Göztepe düzenledi

Cumhuriyet sonrası İzmir’de Türk kulüplerinde bisiklet sporuna önem gösteren kulüplerin başında Altay ve Göztepe geliyordu. Bu kulüplerle birlikte Karşıyaka, Sebatspor, İzmirspor kulüpleri de bu spora ilgi duyup atılımlar gerçekleştirdi. Ancak, İzmir’de ilk resmi bisiklet yarışlarını Göztepe kulübü düzenledi. Göztepe’nin kurucusu Alaaddin Kazanova İzmir’in ilk bisiklet avajınıydı. Ve onun katkılarıyla 1928 yılında Göztepe kulübü tarafından tertip edilen 100 kilometre mukavemet yarışı İzmir şehri için bir ilkti. İzmir’de bu zamana kadar (askeri ve sivil) ilk kez bu uzunlukta bir müsabaka organize edilmişti. İzmirli Kent Araştırmacısı Bedri Cumhur Doğu bu yarışı Karşıyaka’dan Abdullah beyin kazandığını, Göztepe’den Macid beyin ise ikinci olduğunu belgeledi. O gün çıkan haberlerde şunlar yazıyordu: “Kokaryalı’daki (Güzelyalı’daki) köprünün sıfır numerolu kilometresinde, yeni Türkçe rakamlara sahip 11 bisikletçi hazırdı. Sabah saat 08:00’de başlayan yarışa Karşıyaka Sebat kulübünden Faik, Niyazi ve Agah, Sakarya kulübünden Tevfik ve Sami, Altay kulübünden Necdet, Karşıyaka kulübünden Abdullah ve Feyzi, Göztepe kulübünden Macid, İsmail Seydi ve Yusuf Ziya beyler katıldı. Yarışı Karşıyaka’dan Abdullah bey 4 saat 4 dakika 30 saniye’de kazandı.