Çocuklarımız ve gençlerimiz her şeyimiz, geleceğimiz. Onları desteklemek, gereksinimlerini karşılamak, gelişimlerine katkı sağlamak, en iyi yatırım…

Çağdaş uygarlık düzeyini yakalayabilmemiz için, çocuklarımızın erken yaşta bilgisayar teknolojisi ve internet ile tanışmaları, evrensel dil İngilizceyi öğrenmeleri gerekiyor. Şu anda çok sayıda çocuğumuzun ve gencimizin acilen en azından bir tablet bilgisayara ve internet erişimine gereksinimi var. 400 TL değerinde basit bir tablet bilgisayar yardımıyla hem EBA ile derslerini izlemeleri hem de dünyaya açılmaları olası.

Kampanyalar ve Projeler

Devletin yanında, birçok kurum, sivil toplum örgütü ve şahıs da bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Örneğin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ‘Öğrencilerimize Bilgisayar Desteği’ projesi başlatmış. https://www.cydd.org.tr/store/file/files/Gelecekleri_icin_Elele_2020.pdf adresinde ayrıntılı bilgi var; EĞİTİM yazıp 4622’ye kısa mesaj göndererek 10 TL bağışta bulunmanız da mümkün.

Kişisel Girişimler

Bazı insanlar bir kuruma yardım yapmak yerine, bulundukları yörede yaşayan ve/veya belli özelliklere sahip çocukları ve gençleri doğrudan desteklemeyi tercih ediyor. Ben de yıllardır Manisa’da okuyan tıp fakültesi öğrencilerini ve Ayvalık’ın köylerinde yaşayan kız öğrencileri desteklemeye çalışıyorum. Son zamanlarda, doğup büyüdüğüm Ayvalık’ı tercih etme nedenlerimden biri, çok başarılı ve donanımlı bir Kaymakam (Gökhan Görgülüarslan) ve bir Belediye Başkanı (Mesut Ergin) önderliğinde, özveriyle ve severek çalışan sivil toplum örgütlerine (ÇYDD, Ayvalık Eğitime Destek Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği gibi) ve yöneticilerine (Nuray Özer, Suat Şerifeken, Gülden Belge, Gülden Sarıbaş gibi) sahip olması.

Gençlere Nasıl Yardım Edebiliriz?

Ayvalık’taki yöneticilerle yaptığım görüşme ve denemeler sonucu vardığım sonuçlar şöyle: Öncelikle bu tür yardımlar siyaset üstü olmalı. Üniversite öncesindeki öğrencilerimize yardım etmenin en uygun yolu, Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ulaşabilecekleri bir tablet sahibi olmalarını sağlamak. Üniversite öğrencilerinin daha fazla gereksinim duydukları dizüstü veya masaüstü bilgisayarların maliyetleri ise hayli yüksek. İki hafta önceki yazımda sorduğum “Çözüm, çalışabilir durumdaki eski bilgisayarlar olabilir mi?” sorusunun yanıtı, “Kısmen evet, ama kolay değil” sanırım.

Oğlum Yiğit ve makine mühendisi arkadaşı Göktuğ’dan, eski dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarıma format atıp, EBA’ya uyumlu hale getirmelerini rica ettiğimde, iki dizüstü bilgisayarda zorlanmadılar ve bunları üniversiteye yeni başlayan (biri tıp fakültesi) iki öğrenciye hediye ettik. Masaüstü bilgisayarlarda ve bir dostumun bağışladığı dizüstü bilgisayarda, EBA için yeterli donanımı sağlayabilmek amacıyla bazı parçalar ısmarladık. EBA’yı kullanabilmek için en azından, Windows 7’yi destekleyebilen 1 GHz işlemci ve 1 GB RAM gerekli, anladığım kadarıyla.

Yakın dostlarımdan yeni veya çalışabilir durumdaki tablet ve dizüstü bilgisayarlarını bana iletmelerini rica ettim. Ekibimiz, eski bilgisayarlara format atıp kullanılabilir hale getirecek; işbirliği yaptığımız sivil toplum örgütü yöneticileri aracılığıyla, gereksinim duyan öğrencilerimize hediye etmeyi planlıyoruz.

Sizler de benzer şekilde, bilgisayar sağlayarak, yakınınızdaki öğrencilere hediye edebilirsiniz. Dostlarıma destekleri için şimdiden teşekkür ederim. Gelişmeleri buradan duyuracağım.