Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) “Yenilenebilir Enerji Geleceği Yol Haritası Raporu’na” göre, dünyada yenilenebilir enerjinin kullanımının artmasıyla küresel gayri safi hasılanın 1,3 trilyon dolar yükseleceği bildirildi. Rapora göre, küresel enerji kaynakları arasında yüzde 18 paya sahip yenilenebilirin yüzde 36’ya çıkmasıyla fosil yakıtlardan kaynaklanan iklim değişikliği ve hava kirliliği harcamalarının azalması, 2030’a kadar dünyada yıllık 4,2 trilyon dolar tasarruf sağlayacak!
Alternatif doğal kaynaklardan enerji eldesinin en çarpıcı örneği; Amerika’nın Florida eyaletinde çürük domateslerden enerji üretiminin sağlandığı pilot proje! İngiliz Independent'ın haberine göre eyaletin çöpe attığı domateslerle oteller, tema parkları, golf sahaları ve alışveriş merkezlerine senenin üç ayı yetecek kadar enerji üretilebileceği belirtiliyor. Bu yolla Florida'da her yıl büyük bir problem haline gelen domates atığı sorununa çözüm bulunması da sağlanacak. Zira eyalette her yıl 396 ton domates çöp alanlarına ve su yollarına dökülerek büyük bir çevre problemine yol açıyor. Proje kapsamında; çürük domateslerin bakterilerle oksitlenmesi sonucu oluşan kimyasal tepkime ile elektron açığa çıkartılarak elektrik eldesi sağlanmakta. Domateslere kırmızı rengi veren karoten pigmenti de elektrik üretimi için çok verimli bir katalizör rol oynamakta. Proje bulgularına göre 1 gr. domatesten 30 Watt enerji elde ediliyor. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte enerji kazancının yanı sıra Florida eyaletinin çürük domatesten kaynaklanan evsel atık sorununu da çözmüş olacak!
Dünyanın ilk güneş enerjisi ile çalışan havalimanı Hindistan’ın Cochin şehrinde kuruldu. Geçtiğimiz 6 aydır elektrik faturası ödemeyen havalimanında, santral yatırım maliyetinin 6 yılda karşılanacağı belirtiliyor. Cochin’de havalimanı için 3 yıl önce terminal binasının çatılarına güneş panelleri yerleştirilmeye başlandı. Bu çabalar ile 46 bin güneş paneli yerleştirildi. 4 bin metrekarelik alan üzerine kurulan santral 12 MW güce sahip. Bu santralin kurulumuyla 25 yıl boyunca 300 bin tonluk karbon salınımının önüne geçilecektir. Havalimanı Genel Müdürü Jose Thomas, Havalimanlarının güneş panelleri için oldukça yeterli alanları olduğuna dikkat çekerek, özellikle küçük tesislerin tamamen elektrik dağıtım sisteminden bağımsız, güneş enerjisi ile çalışmalarının mümkün olduğunu ifade ediyor.
Almanya`da 2015 yılında yaklaşık 647 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilirken, bunun yüzde 30'luk kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi. Yeşil elektrik ülkede geçen yıl genel olarak yüzde 13’le en çok rüzgardan sağlandı.
Ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ile ilgili bir takım uygulamalar az da olsa başladı. Uluslararası Güneş Enerjisi Derneği, Türkiye ayağı olan (GÜNDER), Türkiye’de ilk etapta yüz bin çatıya güneş paneli koyarak elektrik üretimi için bir çalışma başlattı. Bununla ilgili arama konferansları yapıyor. İETT, İstanbul Beylikdüzü’ndeki yeni metrobüs işletme binasının elektriğini sağlamak amacıyla rüzgar türbini kurdu. Bu türbin ile yılda yaklaşık 17.000 KW’lık kendi enerjisini üretecek.
Ülkemizde doğal kaynaklarımızın yanlış kullanımlar sonucu insan eliyle azaltılması, enerjide dışa bağımlı olmamız, ulusal stratejik enerji politikalarımızın oluşturulmasına engel teşkil etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız özellikle de GÜNEŞ, dışa bağımlılığı azaltarak, kendi enerjimizi üretmemizi ve ulus olarak stratejik gücümüzü arttırarak, küresel dünyada,söz sahibi olmamızı sağlayacaktır. Çünkü ulusların geleceği artık enerjidedir.
WWF tarafından 2007 yılından bu yana uygulanan Dünya Saati (Earth Hour), iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek için düzenlenmiş dünyanın en büyük çevre etkinliklerinden biri! Bu yıl onuncusu hayata geçirilen etkinlik kapsamında, kentleri ve ülkeleri temsil eden anıtsal yapılar başta olmak üzere binlerce binada ışıklar bir saatliğine iklim için kapatılıyor! “Dünya Saati” çevre eylemi, dün tüm dünyayla birlikte ülkemizde de dün 20.30-21.30 saatleri arasında uygulandı.
Görüldüğü üzere, Dünyanın geleceği karbon, enerji, su denkleminin çözümüne bağlı!