İşsizlik, enflasyon, geçim sıkıntısından başka bir şey yazmıyorsun diyebilirsiniz. Doğru da, sorunlar o kadar çok ki yazmasam olmaz.

1973 yılında hızlı nüfus artışının yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu’da bir haber program hazırlamıştım ve nüfusun büyük bir hızla arttığını anlatıyordum.Yarım asır sonra ülkedeki nüfus artışına bakalım. Çok şey değişti. Bu arada hatırlatalım 2022 nüfusumuz 84 milyon. Bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 665 kişi arttık.

Gelelim nüfus artışına... Yıllık nüfus artış hızı 2020 yılında binde 5.5 iken, 2021 yılında binde 12.7 oldu. Uzun yıllar genç nüfus avantajıyla övünen Türkiye bu özelliğini hızla kaybediyor. 1990'lı yıllarda yüzde 4 olan Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı yüzde 9'a dayandı. Böyle giderse Türkiye 22 yıl sonra çok yaşlı nüfusa sahip ülkeler sınıfına girecek.

***

Doğurganlığın azalması ve yaşlı nüfusun hızla artması, gelişmekte olan Türkiye için sosyo-ekonomik anlamda derin sonuçlara yol açabilir. Doğan bebek sayısındaki azalış çok yakın zamanda ülkemiz nüfusunun azalmaya başlayacağını net olarak gösteriyor. Gazeteci İbrahim Kahveci, 'Fakirlikten çocuk bile yapamıyoruz' diyor: “Ekonomik sıkıntının nispeten azaldığı, işsizlik oranının tek hanede kaldığı 2011-2014 arasında çocuk sayısında yeniden artış başlıyor. İşsizliğin yeniden artmaya başladığı ve çift haneye çıktığı 2014 ve sonrasında ise doğum sayısında adeta sürekli düşüş yaşanmaya başlanıyor. 2014 yılında 17.5 olan kaba doğum hızı 2021 yılında 12.8’e düşüyor. Bir ülkenin nüfusunu koruması için kadın başına doğum oranının 2.1 olması gerekir. Türkiye bu oranı en son 2016 yılında yakalamış ve ardından nüfusunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir.

Doğum sayısı hızla gerilemesine rağmen ülke nüfusumuz neden hala artıyor? Bunun iki temel nedeni var; birincisi doğan bebek sayısı karşısında ölüm sayısı henüz daha az. Artışın ikinci nedeni ise yabancılar. Bana göre tehlike kapımızda.

***

Gerçekten kayıtlı Suriyeli sayısı geçtiğimiz Mayıs ayı itibarıyla 3 milyon 670 bin 342 kişiye ulaştı. Örneğin Kilis’te Suriyelilerin kent nüfusundaki oranı yüzde 74.8 oldu. Başka bir ifadeyle yaşayan her 4 kişiden sadece biri Türk. Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.