Söyleşiler, salt gözlemlerin, izlenimlerin ya da konuşmaların aktarılmasını içermez; yorum, değerlendirmeyi de kapsar.

Yazın, sanat, kültür insanlarıyla söyleşmek, düzeyli, ilkeli biçimde okura sunmak elbette bilgiyi, deneyimi, beceriyi gerektirir.

Okuyucu, sevdiği sanat, bilim, kültür, yazın insanlarını merak eder; yakından tanımak ister. Bu bağlamda söyleşi yapacak olanın işi zordur, sorumluluğu çoktur.

Basınımızda söyleşi türünde yapıtlar veren ünlü gazeteciler, yazarlar arasında Ruşen Eşref HYPERLINK "https://www.turkedebiyati.org/yazarlar/rusen-esref-unaydin.html"Ünaydın, Falih Rıfkı Atay, Hikmet Feridun Es, Yaşar Kemal, Nurullah Berk, Mustafa Baydar, Yılmaz Çetiner, Fikret Otyam, Necmi Onur, Dursun Akçam, Mete Akyol, Mustafa Ekmekçi, Halit Çapın adları akla gelir hemen.

***

Nejla Uyanık Bilgilioğlu Ege Sanat Dergisi’ni 2005’de yaşama geçirirken, rengin, boyanın, resmin, katılacağı sergilerin derdindeydi. İçinde onu dürten bir düş daha vardı; sanatın, yazının, kültürün emekçileriyle söyleşiler yapmak...

Ahmet Nihat Yıldız’ın sahipliği ve sorumluluğuyla bugün de yaşamını sanal ortamda sürdüren derginin Sanat Editörü olarak Nejla Uyanık Bilgilioğlu söyleşilerine ara vermedi.

PagosYayınları da Bilgilioğlu’nun birikimini, emeğini değerlendirdi. Başvurulacak, kaynak olarak da yararlanılacak 'Yaşayan Düşünceler' adlı yapıtını okurların beğenisine sundu.

Plastik sanatlar alanında Cuma Ocaklı, Gören Bulut, Mehmet Güleryüz, Hasan Rastgeldi, Bedri Karayağmurlar, Reyhan Abacıoğlu… gibi çok sayıda sanatçıyla söyleşi yapmış Bilgilioğlu.

Tiyatro ve sinema alanında önemli yapıtlara imza atmış Özdemir Nutku, Tomris Çetinel, Hülya Savaş, Engin Günaydın, Semih Çelenk, Rüçhan Gürel gibi 13 değerli insanla yaptığı söyleşilerin yanında, Ayşe Kulin, Doğan Hızlan, Murat Şahin de Nejla Uyanık’ın sevimli söyleşileriyle kitapta yer alıyor.

Prof.Dr. Hülya Nutku, kitabın giriş yazısında: “Sanatta üretenlerin kendilerini ifade etme şansının verildiği bu söyleşiler, sanatta doğru soruları sorabilmenin, sanatçının röportajı yapanın içtenliğiyle anlam kazanır. Söyleşinin yarattığı samimi atmosfer, okurun da sanatçıyı yakından tanımasının yoludur” derken elbette haklı.

Prof. Dr. Bedri Karayağmurlar’ın yine kitabın başında yer alan yazısındaki şu saptamaya da katılıyorum: “Her görüşme, o sırada ortaya çıkan doğaçlama paylaşımlarla, bizim büyük olasılıkla kaçıracağımız önemli noktaların göz önüne çıkmasına yardımcı olmuştur.”

Bu tür söyleşilerin kitaplaşmasını önemsiyorum. Son yıllarda sanat, yazın, bilim, kültür insanlarıyla yapılmış nehir söyleşi dediğimiz oylumlu söyleşi kitapları da yayımlandıkça mutlu oluyorum.

 Nursen Karas’i yitirdik!

Emekli Mülkiye Müfettişi, yazar Dincer Günday’dan aldım haberi. Öykü yazarı Nursen Karas’ı (D.1938) yitirmişiz. 60’lı, 70’yılların ünlü öykücülerinden Karas, Dincer Günday’ın Çıldır’da kaymakamlık yaptığı yıllarda karşılıklı dost mektupları “Çıldır Gölün’e Mektuplar” (2008) adıyla kitaplaşmıştı.

Karas, yıllar önce çok sayıda kitabını göndermişti bana. Bir kez uzun uzun telefonda görüşmüştük.

İlk öyküsü 1952’de Yeni İstanbul Gazetesi'nde yayımlanan Karas, Yeni Ufuklar, Yelken, Güney, Türk Dili, Milliyet Sanat, Gösteri ve Varlık dergilerinde öyküleriyle yer aldı.

Toplumsal konulara, kadın-erkek eşitsizliği, bilinçsiz kentleşme, hayvan ve doğa kıyımına da değinen yazıları, yapıtlarını da unutmak olası değil.

Şimdi o çok uzaklarda, el sallıyor bulutlardan! Yıldızlar yoldaşı olsun.