Pek çok insan yoğun ve stres altında çalışıyor.

Ve bizim gibi ülkelerde hayatın zorlukları insanın omuzlarındaki yükü her geçen an artırıyor.

O kadar ki bir sabah yatağınızdan kalkamıyorsunuz...

Bir bakıyorsunuz ki bedeniniz ve ruhunuz, fazladan yaşantınıza dahil ettiğiniz insanlar ve eşyalar arasında sıkışıp kalmış.

Sizi teslim alan hastalıklar veya kötü enerjiler her ne derseniz diyin size: "Kendine zaman ayırmadığın, dinlemediğin ve zihnini boşaltmadığın için şu an bu durumdasın" diyor...

Ne yazık ki ben bunu yaklaşık 6 yıl önce yaşadım.

Hastaneye ağrılar içinde gittiğimde bana boyun fıtığım olduğunu söylediler ve fizik tedavi önerdiler.

15 gün boyunca aldığım fizik tedavi maalesef hiç bir işe yaramadı.

Beni büyük ölçüde iyileştiren, yoga ve eksilttiğim fazlalıklar oldu.

Burada sizin yogaya karşı olan ön yargılarınızı yıkmaya çalışmayacağım.

Sonrasında da nasıl yoga eğitmeni olduğumdan bahsetmeyeceğim.

Kendinize bir şans vermenizi önereceğim.

Tıpkı Belgin Aksoy'un yaptığı gibi...

***

Belgin Aksoy, 2012 yılında “iyi yaşam herkesin hakkı” mottosuyla "Global Wellness Day"i organize eden kişi.

Türkiye'den doğan bu sağlık güneşi bugün, tüm dünyada, 7 kıtaya yayılmış, 150 ülkede ve 5000’den fazla noktada beraberce kutlanan bir gün haline geldi.

Tamamen gönüllülük ilkesine dayalı olan Global Wellness Day (GWD); iyi yaşamın bir lüks değil, her bireyin doğuştan hakkı olduğunu savunuyor.

Bu nedenle organize edilen etkinlikler katılımcılara ücretsiz sunuluyor.

“Wellness” kavramı kısaca; fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali olarak tanımlanıyor. Global Wellness Day, bu kavramın sağlıklı beslenme ve egzersizin dışında, insanın “bir bütün olarak iyi olma hali” olduğunu tüm dünyaya anlatıyor.

Kuşadası Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenecek Global Wellness Day’de bu sene iyi yaşam, detoks, yoga, pilates, nefes terapisi gibi aktiviteler yer alıyor.

GWD, 8 Haziran Cumartesi günü, sahibinden.com ana sponsorluğunda, Kuşadası Sevgi Plajı’nda halka açık olarak, ücretsiz etkinliklerle kutlanacak.

***

Bir Türk kadının dünyaya armağanı olarak kutlanan GWD'nin hikayesi, aslında Belgin Aksoy'un 2004 yılında tiroid kanserine yakalanmasıyla başlıyor.

Etkinliğin tanıtım toplantısında bir araya geldiğim, aynı zamanda başarılı bir kadını olan 43 yaşındaki Aksoy, bu organizasyonu dünyaya yaymak istemesinin temel nedenini, "Bir doktorun size kanser olduğunuzu söylemesi tokat gibi geliyor. Bir başkasının aynı şeyleri yaşamasını istemedim. Amacım insanlarda farkındalık yaratmak. Benim gibi bakış açılarını değiştirmelerine yardımcı olmak. Global Wellness Day benim için bir şükretme aracı" diyerek açıkladı.

Geçirdiği ameliyatın ardından hayata daha sıkı bağlanan, doktorunun söylediği gibi her türlü fazlalıklarından kurtulan, beslenmesine çok dikkat eden ve spor yapmayı bir yaşam biçimine dönüştüren Aksoy'un bir de 7 adımlık manifestosu var:

1. Bir saat yürüyüş yapın.

2. Daha fazla su için.

3. Plastik şişe kullanmayın.

4. Doğal gıdalarla beslenin.

5. İyilik yapın.

6. Sevdiklerinizle aile yemeği yiyin.

7. Saat 22.00’de uyuyun.

Belki 8 Haziran günü düzenlenecek olan bu özel güne katılamayacaksınız ama yukarıda sıralanan maddeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Unutmayın dünyayı değiştirmek istiyorsanız önce kendinizden başlamasınız.

Her şeyin başının sağlık olduğuna inanıyorsanız, kendinize bir şans verin!

Sağlığınız için bir adım atın!