Önümüzdeki seçimlerde Türkiye’de öne çıkacak iki isim Tunç Soyer ve Ekrem İmamoğlu olacak. Soyer’in İzmir’de açık ara ile kazanacağı kesin; İmamoğlu’nun da az farkla seçileceğini tahmin ediyorum. Bu durumda, Ankara’da Mansur Yavaş’ın da kazanmasıyla, sallanmaya başlayan AKP iktidarının yıkılışı hızlanacaktır.

Soyer ve İmamoğlu sayesinde CHP’nin ilk kez AKP’den önemli oranda oy koparacağını düşünüyorum. İzmir ve İstanbul’da konuştuğum birçok şoför, bugüne kadar Ak Parti’yi desteklediklerini, dost ve akrabalarıyla birlikte ilk kez CHP’ye oy vereceklerini dile getirdiler. CHP logosu olmaksızın Soyer ve İmamoğlu’nu öne çıkaran posterler, Erdoğan’ı bu nedenle kızdırıyor.

Soyer ve projeleri

Tunç Soyer’in harika projelerle İzmir’in çehresini kısa zamanda değiştireceğine inancım tam. AKP’nin tanzim satış gibi projelerle İzmir’de oy kapması çok zor, çünkü Soyer Seferihisar’da yıllardır bunun âlâsını yapıyor.

Önceliği tarıma veriyor, Soyer. Üretim, işletme, pazarlama ve tüketim kooperatiflerini destekleyeceğini; verimli sulama sistemini yaygınlaştıracağını, tüm dünyaya tarımsal ürün ihraç etmeyi hedeflediğini dile getiriyor. Bu konularda sanırım yanında Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır olacaktır.

İhtiyaç sahiplerine Sosyal Çarşılar Projesi ile nefes aldırmayı, mesleki beceri kursları ile iş edindirmeyi planlayan Soyer’in her zaman çok önem verdiği bir grup da gençler... İzmir’e gelen hiçbir gencin İzmir’i terk etmemesini, beyin göçünü tersine çevirmeyi düşlüyor.

Üniversite ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği yaparak, burslar vererek, toplumsal yararın gözetildiği projelerle gençlerin yetkinleşmelerini, sorumluluk sahibi olmalarını ve dil öğrenmelerini hedefliyor. Öğrenci Yurtları Projesi ile üniversiteli gençlerin uygun fiyatla konut kiralamalarını, yeni mezunların iş bulmalarını kolaylaştırmayı planlıyor.

Ve kadınlar… “Bir projenin içinde kadın varsa, o projenin başarısız olma ihtimali yok” diyor, Soyer. Mesleki beceri ve yeterlilik kursları vererek, kadınlara sigortalı yeni iş olanakları açmak, kendi işletmelerini kurmalarını sağlamak gibi hedefleri var. Çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkı sağlayacak Masal Evleri’nde görev yapacak eğitimli kadınlarımız, çalışan annelerimizin çocuklarına bakacaklarmış.

Ulaşım ve imar konularına da özel önem veren Soyer, yaşanan sorunlara akılcı ve kalıcı çözümler geliştirecektir. Tüm projelerinin kısa zamanda gerçekleşmelerini umuyor ve bekliyorum.

AKP oyları neden CHP’ye kayıyor?

Soyer, İmamoğlu ve Yavaş’ın oy grafiklerinin yükselmesinde, rakiplerinin zayıf kalmaları da etkili oldu. Ama en önemli etkenler hayat pahalılığı, işsizlik, adaletsizlik ve ufukta olumlu değişikliklerin görülmemesi… Tüm sorumluluğun 17 yıllık iktidarda olduğunu herkes anlıyor, yavaş yavaş.

Diyanet İşleri Başkanı “Sigara haramdır” fetvası verirken, Zeybekçi’nin ‘şarap ihracatını desteklemesi, Yıldırım’ın Barlar Sokağı’nda içki içenlere “Afiyet olsun” demesi komik kaçıyor.

Vikipedi’leri halen ‘yasak’ olan gençlerin, sahip oldukları özgürlükleri kaybetmekten endişe duyan kadınların, eğitimli işsizlerin, geçim sıkıntısı yaşayanların ve ‘düşünen’ insanların CHP’ye oy vermeleri doğal.

Hele böyle yararlı projeler üreten, vizyoner, dürüst, sempatik, zeki ve çalışkan adaylar söz konusu ise…