Yazın yaşamıma her zaman değer katar, varsıllık kazandırır kitaplar. Şiir, öykü, deneme, roman, araştırma, inceleme, biyografi, anı, gezi… Türü ne olursa kitaplığımın değerleridir onlar.

Son aylarda hem Gerence’deki adresime hem İzmir Çiğli’deki evime yazın dostlarımdan gelen imzalı kitaplarla öylesine çoğalıyorum, mutlu oluyorum ki; sormayın. Gönlüm hepsi için bir şeyler yazmaktan, paylaşmaktan yana elbette. Zamanım yettikçe gerek sanal ortamda, gerekse köşemde zaman zaman değinilerde bulunabiliyorum.

Bugün de şiir kokan birkaç kitaba dokunmak istiyorum.

METİN TURAN’DAN “SABIRSIZ BİR SABAH”

Kısa adı KIBATEK olan Kıbrıs, Balkanlar, Avrasya Türk Edebiyatları Kurumunun ve Folklor Araştırmacıları Vakfı’nın başkanıdır Metin Turan. Halkbilim alanında çalışmaları, ürünleri olan bir yazın emekçisidir.

 Üretken, verimli bir şairdir Metin Turan. Sabırsız Bir Sabah’ta hem Anadolu’nun hem dünyanın değişik coğrafyalarına yolculuğa çıkarıyor bizi.

 Ürün Yayınları’ndan Eylül 2021’de çıkan “Sabırsız Bir Sabah”tan Yasaklar’a dokunalım mı? “bütün anayasalar değiştirilir / delinir bütün yasaklar / çiğ tanesi gibi düşerim iki memenin arasına / uzanırım bir uzun yüzyıl gibi / sular limanına vurdukça”

MİNE ÖMER DEN “HAYAT MEYDANI”

Kurşun Kalem gibi sevilen, uzun soluklu bir dergiyi yöneten Mine Ömer’le yeni şiirlerini topladığı “Hayat Meydanı”nda buluştuk, kardeş hayatlarla, gül damlası şiirlerle… ”Bir şarkısı olmalı mutluluğun, yarını emziren” derken “insan kılıklı uçurumlar dadandı / sevinçli zamanlara / mor tenlerine umut saran kadınlara” da sesleniyor Mine Ömer.

Neziher Yayınları’ndan yeni çıkan kitabında kısacık şiirlerle de ihanete, umuda, yıldızlara, mutluluğa, ruh yüzleşmesine de dokunuyor.

HASAN AKARSU’DAN  “ÖNÜMÜZ KIŞ”

Daha çok Cumhuriyet Kitap’tan, çeşitli yazın dergilerindeki kitap tanıtım yazılarından bildiğimiz Hasan Akarsu 2017-2021 arası yeni şiirlerini bu kez Önümüz Kış’ta toplamış.

Sunu yazısında “Toplumcu şiirden yanayım, şiirde insanı öne çıkarmak gerektiğine inanıyorum.” diyor.  Doğru olanı söylüyor.

“ Önümüz kış / Gidiciyiz artık bu dünyadan / Onurlu bir yaşam / Ardımızda kalan izlerimiz.”

FAHRETTİN KOYUNCU’DAN “KIRMIZIDA BİTEN YOL”

“En çok kendine gidiyor / Upuzun düşlerinde” diyerek iki dizelik şiirlerle zor olanı başarmış Fahrettin Koyuncu. Aforizma mı dersiniz, özdeyiş mi dersiniz, kısa sözler buluşması diye mi anlamlandırırsınız bilemem.

Kırmızıda Biten Yol’da “Sözcüklerim uyuşuyor / Bir şiire mi görünsem?” derken, şairin niyetini de anlıyorsunuz.  Bir gülümseyişle dizelerle arasında gezinirken Koyuncu’nun “Leylekçe bilseydim / Upuzun dertleştirdik” sözlerini de şiirin şirinliğine katıyorsunuz. Klaros Yayınları’ndan.

MEHMET BÜYÜKÇELİK “AH DÜNYA” DİYE SESLENİYOR

Şiir insan için varsa, insan da şiirle var olmayı bilmelidir” diyor Mehmet Büyükçelik “Ah Dünya” adlı şiir kitabının sunuş yazısında. Onaylamamak olası mı bu sözü?

Klaros’tan çıkan kitabında “Hayyam’ı dinle ölmeden / çanağına şarap dolmalı, topraktan önce / nasıl olsa dalacaksın derine / zaman avuçlarından dökülürken.”diye debizi duygudaşlığa çağırıyor.

ŞİİR KEMERALTI’NDA YENİDEN…

Salgının ortalığı kasıp kavurmaya başladığı günlerde en son 29 Şubat 2020’de buluşmuştuk Kemeraltı Mirkelam Han’da.

Uzunca bir süre ara verdik bu buluşmalara.  İZARDER  (İzmir Araştırmaları Derneği) Başkanı sevgili Yaşar Ürük yaptığı sormaca sonucu bu şiir buluşmasının yeniden başlaması için ilgi olduğunu, istendiğini söyleyince akan sular durdu.

20 Kasım Cumartesi günü yine tarihi Mirkelam Han’da şiir dostlarıyla buluşacağız. Bu kez konuklarım üç değerli şair Sina Akyol, Gülce Başer, Erkan Karakiraz.