İkinci aşımı yaptırdıktan sonra bağışıklık sürecine girince rahatladım. Darısı herkesin başına. Koronavirüs salgınının pandemi ilan edilmesinden bu yana bir yıl geçti. Dünyada virüsten 2 milyon 600 bin kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 118 milyonu geçti. Morglarda yer kalmayınca, virüs kurbanları hastanelerin kapılarına yanaşan soğuk hava depolu kamyonlara taşındı. Hastaların çoğu, tek başına bu dünyadan ayrıldı.

Gelelim bize. Bir yıl önce sadece bir kişi hayatını kaybetmişti. Bugün günde ortalama 60 kişi hayatını kaybediyor. Toplam vefat sayımız 29 bini geçti. Vaka sayımız 15 milyon. Bin 350 ağır hastamız var. Konya’da 2 mezarlık doldu. Bu arada pandemi, ekonomiye büyük hasar verdi. Son bir yılda hayat pahalılığı artarken, işsizlik ve yoksulluk geniş kesimlere yayıldı.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, planlanan şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısının sonbahardan önce yapılması halinde salgının üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacağını söyledi. Ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) aynı görüşte değil. Aşılamaya bu hızla devam edildiği takdirde toplumun 60 milyonluk kesiminin aşılanması 2 yıl sürebileceği kaydedildi. TTB İkinci Başkanı Doçent Doktor Ali İhsan Ökten, özellikle coğrafi inceleme sonucunda büyükşehirlerde yüzde 70-90 arasında seyreden 75 yaş üstü aşılama oranlarının doğu illerinde yüzde 30’un altında olduğunu belirtti. Peki bu dert ne zaman bitecek?

***

Burada aşının önemi çok açık. Aşılamalarla her yıl yaklaşık 3 milyon insan yaşama tutunuyor. Aşının salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açık. Türkiye’de 11 milyon 500 kişi aşılandı.

Dünya genelinde 100 ülkede 300 milyon aşı uygulandı. Örneğin ABD Başkanı Joe Biden 1 Mayıs’a kadar tüm Amerika vatandaşlarının aşı olmaya hak kazanacağını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Doktor Hans Kluge, 2021 yılının da Kovid-19 yıl olacağını, ancak 2020 yılına göre daha temkinli ve yönetilebilir olacağını vurguladı. Bu arada salgınla mücadele ve aşılama sürerken korkulan oldu ve 3’ncü dalganın başladığı resmen açıklandı. Özellikle Avrupa ülkeleri Kovid-19 salgınında ‘üçüncü dalga’nın başladığı yönündeki açıklamalarla sarsılırken, özellikle İtalya ve Almanya gibi ülkeler yeniden sert önlem alma yoluna gidiyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.