Yıllarca TRT’de birlikte çalıştığım sevgili kardeşim, usta kalem Nadir Doğan’ın  ve beklenen yapıtı sonunda çıktı. Etrüskler bilmecesi Curdus Lupus Kurdun ölümü kitabıyla nihayet çözümü kavuştu.

Nadir Doğan’ın Altın Bozkırlar, Togarman’ın Çocukları  Kuzey’e Yolculuk ve Curtus Lupus Kurdun İzinde,Curtus Lupus Baron yapıtlarını tanıtmıştım.

Doğan 1967 yılında Ankara’da doğdu.Uludağ Üniversitesi'nden mezun oldu. 1993’de kameraman olarak TRT’ye girdi.Önemli televizyon yapımlarında kameraman ve görüntü yönetmeni olarak çalıştı,2018’de emekli oldu.

Eserin özeti şöyle ;

“Manes oğlu Atys zamanında, kıyıcı bir kıtlık sarmıştı bütün Lydia’yı. Bir süre dişlerini sıktılar Lydia’lılar, sonra kıtlık sürüp gittiği için çareler aradılar Yiyecek peşinde koşmayı unutmak için iki günün birini oyuna veriyorlardı, ertesi gün oyunu bırakıp yemek yiyorlardı. 18 yıl böyle yaşadılar. Ama kıtlık azalacağı yerde, kırımını büsbütün arttırınca kral Lydialıları ikiye ayırdı. “Kim kalacak kim gidecek, kura çekilsin!” dedi.Kaderin kalmak üzere ayırdıkları, gene kendi hükmü altında olacaktı. Göç edecek olanlara kral olarak oğlunu veriyordu ki adı Tyrsenos’tu. Böylece ülkeden çıkmak üzere ayrılmış olanlar, Smyrna’ya (İzmir) indiler. Orada gemiler edindiler, işlerine yarayacak şeyleri yüklediler. Bir yurt edinmek için kıyı kıyı dolaşıp, Umbria’ya gelerek orada kentler kurdular ve torunları bugün de orada oturmaktadırlar. Lydia’lılar isimlerini değiştirdiler ve kendilerini yola çıkaran kral oğlunun adını aldılar. Yeni adları olan “Tyrsenler” ismini, onun adından türettiler. Herodot Strabon, Dionysius, Pilinius, Titus Livius gibi ünlü tarihçilerinden az çok öğrenebiliyoruz. Onların geride bıraktığı boşlukları ise Homeros’un yazdığı “İlyada, Odysseia” ile Vergilius’un yazdığı “Aeneas” isimli ölümsüz destanlar, fazlasıyla dolduruyor.Ancak tüm bu birbirinden değerli kişi ve eserler, aslında M.Ö.1200’lü yıllarda yaşananları bize yalnızca, Greklerin ve Latinlerin gözünden anlatmakla yetiniyorlar.Oysa dünya tarihine yön veren olayların gerçekleştiği günlerde, o topraklarda bulunan başka bir kavim daha vardı  Turkanlar (Etrüskler)”

İşte Nadir Doğan,yapıtında o çağlarda yaşananları Türk soylu Turkanların gözünden bize anlatarak,eksik parçayı tam 3 bin 500 yıl sonra ustaca tamamlıyor.Bunu  yazdıkları dev eserler sayesinde arkalarında silinmez izler bırakan Homeros’u Vergilius’u ve Dede Korkut’u takip ederek yapıyor.Etrüsk tarihinin konu edildiği Curtus Lupus üçlemesi, antik çağlarda Anadolu’dan güney İtalya’ya yapılan göçün öyküsüyle sona eriyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.