Birbirine bağlı iki insanın oluşturduğu ilişkiler, sevgi, saygı ve anlayış üzerine kuruludur. Fakat her ilişki zaman zaman zorluklarla ve iletişim problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu problemlerin üstesinden gelmek için açık ve net bir iletişim kurmak oldukça önemlidir.

Uzmanlar, çiftlerden birinin veya her ikisinin birbiriyle aşağılayıcı bir şekilde konuştuğunda ilişkilerin hızla bozulabileceğini belirtiyor. Bu yazıda, ilişkinizi zehirleyebilecek 8 toksik ifadeye ve bu ifadelere alternatif olarak kullanabileceğiniz daha yapıcı önerilere yer vereceğiz.

1. "Sorun olup olmadığını sormayı bırak. Her şey yolunda."

Bu cümle, pasif-agresif iletişimin bir örneğidir ve ilişki sorunlarını doğrudan ve açık bir şekilde ele almaktan kaçınma eğilimini yansıtır. Bu tür bir dil kullanmak, partnerler arasındaki sorunları çözme sürecini engeller ve iletişimi bozar. Ayrıca, bu tarz bir iletişim, karşılıklı güveni zedeler ve ilişkide daha derin sorunlara yol açabilir.

Alternatif: "Gerçekten üzgünüm ama henüz bunun hakkında konuşmaya hazır değilim. Sorunları görmezden gelmek yerine, bu konuda yüzleşmek ve üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırmak istiyorum."

2. "Acınasısın."

Bir kişiyi sadece tek bir olumsuz nitelikle tanımlamak, onları basitleştirir ve gerçek kişiliklerini yansıtmaz. Herkesin hem beğendiğimiz hem de beğenmediğimiz özelliklere sahip olabileceğini unutmamak önemlidir. İnsanlar karmaşık ve çeşitli kişilik özelliklerine sahiptir. Bu nedenle, bir kişinin tek bir özelliğine odaklanmak yerine, bütünüyle ve daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmek önemlidir.

Alternatif: "Bu durumu halletme şeklin hoşuma gitmedi." Hoşunuza gitmeyenin ne olduğunu ve bunun sizi neden rahatsız ettiğini ifade edin.

3. "Beni hak etmiyorsun"

Bunun gibi aşağılayıcı bir ifade kullanmak, partnerinize sizin onu hak etmediğinizi hissettirebilir ve bu da onun özgüvenini zedeler. Örneğin, "Sana katlandığım için bile şanslısın" gibi bir dil kullanmak, ilişkide karşılıklı saygıyı ve sağlıklı iletişimi yok edebilir.

Alternatif: "Şu anda bizi birlikte görmekte zorlanıyorum" veya "Seni kendimden daha az değerli görüyorum ve bunun üzerinde çalışmam ve düşüncelerim üzerinde uğraşmam gerekiyor." Nasıl hissettiğinizi sakin ve dürüst bir şekilde ifade edin.

4. "Kötü bir ebeveynsin"

Partnerler arasında güvensizlik duygularını dile getirmek, ilişkideki sorunları derinleştirebilir ve karşılıklı güveni zayıflatabilir. Bu tür güvensizlik açıklarından yararlanan dil kullanmak ise sadece incitici olmakla kalmaz, aynı zamanda karşı tarafın zayıflıklarını kullanarak kendinizi üstün göstermeye çalışmanın bir yansımasıdır.

Alternatif: "Bence bu durum geçmişinizden gelen sorunları tetikliyor. Bunların üzerinden birlikte nasıl çalışabiliriz?" Hassasiyet alanlarını saygıyla kabul edin ve karaktererine bir saldırı gibi hissettirmeyecek şekilde iletişim kurun.

5. "Senden nefret ediyorum"

Hararetli, duygusal bir anda nasıl hissettiğinizi yansıtan ancak büyük resme bakınca nasıl hissettiğinizi doğru olarak temsil etmeyen bir dil size ve karşınızdakine zarar verir. Anlık duyguları aşırı geneller ve iyi anlarda bile güvensizlik hissi yaratmanıza sebep olur.

Alternatif: "Şu anda senin yanında olmak benim için zor." O anda doğru gibi görünse bile doğru olmayan bir şey söylemeden önce sakinleşmek için bir dakikanızı ayırın.

6. "Umrumda değil" "Ayrılıyorum", "Bittim" veya "Ayrılmak istiyorum"

Bunun gibi ilişkinizin sonunu tehdit eden bir dil kullanmak, istikrarsızlık ve güvensizlik yaratır. İlişkinizi tehdit eden bir dil kullanmak yerine, sorunları açıkça ifade etmek ve üzerinde konuşmak daha yapıcı bir yaklaşım olabilir. İlişkide yaşanan sorunları ele almak, birlikte çözüm yolları bulmak ve karşılıklı anlayışı artırmak ilişkinizi güçlendirebilir.

Alternatif: "Şu anda gerçekten üzgünüm ve zamana ihtiyacım var" veya "İlişkimiz hakkında ciddi bir konuşma yapmamız gerekiyor." Genel olarak partnerlerden biri yalnızca ciddi olduğunuzda ve devam etme niyetiniz olduğunda ayrılmakla tehdit etmek isterler.

Konya'ya hayran kaldılar Konya'ya hayran kaldılar

7. "Oldukça yardıma muhtaçsın"

Partnerinizin size bağımlı olduğunu ima eden veya onların ihtiyaçlarını önemsemediğinizi hissettiren bir dil kullanmaktan kaçının. Bu tarz ifadeler, partnerinizin kendisini yetersiz hissetmesine ve ilişkideki güven duygusunu zedelemesine neden olabilir.

Alternatif: "İlgilenmemi istediğini biliyorum ama bunaldım ve biraz zamana ihtiyacım var." Partnerinizin size olan sevgi ve ilgisini takdir ettiğinizi belirtin ancak kişisel alanınızın daraldığını ifade edin.

8. "Delirdin"

Partnerinizin gerçeklik algısını manipüle etmeye çalışan ve onu akıl sağlığı konusunda şüpheye düşüren ifadeler, "gaslighting" olarak adlandırılır. Bu tür bir söylem, ilişkide ciddi sorunlara yol açabilir ve karşınızdaki kişinin özgüvenini yerle bir edebilir.

Alternatif: "Bence bu duruma verdiğin yanıt durumu daha da kötüleştiriyor." Partnerinizin davranışlarından hoşlanmadığınız şeyleri, istediğiniz gibi davranmaları için manipüle etmeye çalışmak yerine, yapıcı bir şekilde ifade edin.

Sağlıklı bir ilişkide iletişim en temel unsurdur. Bu yazıda yer verdiğimiz ifadelerden kaçınarak, birbirinizi anlayış ve saygı ile dinlerseniz, ilişkinizdeki sorunların üstesinden gelebilir ve sevginizi güçlendirebilirsiniz.

Editör: Utku Çelik