Gazeteci yazar Zeynep Oral Cumhuriyet’teki köşesinde (19 Mart 2023) İzmir Kitap Fuarı’na ilişkin, “Her ne kadar İzmirliler kitap fuarının, kentin orta yerindeki Kültürpark’ın dışına çıkıp ta Gaziemir’e taşınmasına öfkelilerse de (Başka çare yoktu, bunu kimseler anlamak istemiyor) hafta içinde öğrencilerle, hafta sonu meraklılarla doldu taştı. Uzaklık edebiyat sevdalılarını durdurmadı” diye yazmıştı. “Başka çare yoktu” diyor Zeynep Oral, ama demokrasilerde her zaman çareler bulunur.

Yine de diyorum ki; gerçekten uzaktı, ulaşımı zordu, bazı kişisel gereksinimleri karşılayamıyordu; ama kitap sevdalıları, tutkunları, okurları için  bu zorluklar da göğüslendi.

Eleştiriler, bireysel tepkiler… Ne desem ki? Karşı da olsam, tepki de göstersem, yine de katıldım kitaplı alana, dostlara, yaşama… Üstelik bir de kitabım çıkmışsa… Nasıl uzak dururum bu alandan? “Şiir Boyu İzmir” dedim, sıcağı sıcağına 1 Mart 2023 günü okurlarla, dostlarla buluştuk.

Yayıncılar, yazarlar, okurlar da sık sık aynı tepkiyi dile getirdiler. Ancak dönüş olur mu, Kitap Fuarı Kültürpark’a yeniden taşınır mı, zaman gösterecek.

                                             ***

Nurgül Ekeke dostun başkanlığını yaptığı İzmir Şairler ve  Bestekarlar Derneği, Ümit Yaşar Işıkhan’ın yönettiği Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği, Edremit’ten katılan Burhan Gümüş’ün Gökkuşağı Dergisi sergilikleri… Bir merhabalık uğradım, söyleştim; imzalaştık dostlarımla.

Yeni kitabım Şiir Boyu İzmir’i de 18 Mart Cumartesi günü bir imza şenliği ile kutladık PAGOS Yayınevi’nde. Mehmet Yaşar Bilen, Selami Şimşek, Atila Er, Canan Gürtunca Sanlı, Şerife Yalçınkaya, Özge Sönmez, Nurgül Ekeke, Salih Öztürk, Serkan Esen, Halit Özboyacı, Gonca Dolu, Zehra Nurdan Yaveroğlu, Ahmet Nihat Yıldız, Fatma Rençber Çiftçi, Yasemin Akdemir, Suat Örs, Ragıp Özcan, Zeynep Salman…

Sözü demledik, sözün inceliğini imzalara döktük, zamanın sevincini paylaştık. Bu da fuar boyu kazanımlarımdı.     

 

ŞİİRİN 2023 BİLDİRİSİ

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın (TYS), 21 Mart Dünya Şiir Günü bildirisini bu yıl Şair Mustafa Köz yazdı. Bildiriden birkaç başlığı paylaşmak isterim:

“Şiir; içgüdünün, önsezinin, yoksulluğun, kuşkunun ve iyiliğin gizi.

Şiir, ekmek yapamaz ama ekmeğin kokusunu duyurabilir. İktidarların kaba, yıkıcı söylevleriyle değil, halkın arı ve iyi kalpli sözcükleriyle yazılır o.

Gerçek şiir yasaların, yasakların, adaletsizliklerin donmuş, ikiyüzlü sözlüklerinde değil, evrensel barış ülküsünde, iyiliğin yeryüzünü sarıp sarmalayan uysal kanatlarında aranmalıdır.

Şiirin uçsuz bucaksız eşitlik ve özgürlük düşü, onu kutsal göklerden, sarayların ışıltılı odalarından kurtarıp sokağa çıkardığımızda insanlığın da evrensel düşü olacaktır.”
Evet, devrimcidir şiir, hiç değilse yeryüzü için... Çünkü şiir, her şeydir. Ve şairin kalbi yasasız, sınırsız, bayraksız, flamasız, ordusuz tek ülkedir.”

     

***

Hep İstanbul mu? Değil elbette… Dünya Şiir Günü’ne İzmir’den sözüyle, sesiyle, diliyle, kimliğiyle katılacak şairler öbeği de olacak: Mehmet Yaşar Bilen, Ümit Yaşar Işıkhan, Veysel Gültaş, Selami Şimşek, Coşkun Şimşekli… Daha  nicesi… Haftaya paylaşalım.  

 

'KARAKIRMIZI' VE ÖZÜAYDIN

Ertuğrul Özüaydın üretken, verimli, aydın bir şair ve yazardır. Aynı zamanda Patika, Çağdaş Türk Dili dergilerinin Genel Yayın Yönetmeni, Salihli’de yayımlanan Artemis dergisinin de yayın danışma kurulunda görev yapan özenli bir dergi emekçisidir.

Türk şiirinin değerlerinden Ceyhun Atuf Kansu adına 1986 yılından beri düzenlenen şiir ödülü bu yıl Ertuğrul Özüaydın’ın Karakırmızı adlı şiir dosyasına verildi.

Ali Cengizkan, Bahar Gökler, Ahmet Özer, Ferruh Tunç ve İlyas Tunç'tan oluşan seçici kurul kararı oybirliği ile aldı. Ertuğrul Özüaydın dostumun ödülünü kutluyorum.