Dünyadan uzak deryaya yakın yeryüzü köşelerinde varlıklarını devam ettirmeye çalışan gezegen sakinlerinin ömründen 14 gün daha geçerken... Geçen hafta sizlerle elde olmayan sebeplerden dolayı, buluşamamanın ve Göztepe’nin fitbolda iki maçta dört puan kaybetmesinin ardından... Minimum fitbol yorumu yapmak gerekirse takımın 60.-70. dakikadan sonra yorulan oyuncularını yedekleyecek yeterli kalitede rotasyonu yok. Takımın çok geç kurulduğunu göz önünde tutarsak... 7-8. haftadan önce kapsamlı eleştirmeyi çok mantıklı bulmuyorum... Umarım gerekli takviyeler çok geç olmadan yapılır ve de o zamana kadar takım fazla travma almaz...

***

Bu haftayı, röportaj teklifimi kırmayan Göztepe Voleybol Şube Sorumlusu Sayın Hüsnü Öztuncel ile röportajımıza ayırdım.

***

-Öncelikle röportaj için teşekkür ediyorum. Bizlere Hüsnü Öztuncel’i  tanıtır mısınız? Voleybola ilginiz nereden geliyor?

-Oğuz Bey Merhaba! Öncelikle röportaj davetiniz için teşekkür ederim. Ayrıca dört yıllık Voleybol Şube serüveninde ilk olması daha da güzel anlam yüklüyor. 18 Eylül 1971 İzmir doğumluyum. Rahmetli babam da 1944 İzmir doğumludur. “Biz İzmiriz” logosunu bu yüzden çok beğeniyorum. Sevgi için bazen neden aramaya gerek yok derler. Kendimi 7 yaşında Alsancak Stadyumunda Göztepe maçında buldum. Sonra Kasım 1980 malum maçın serüven başlangıcı, 16 Mayıs 1981 Atatürk Stadyumu 80.000 kişinin arasında. Ben ömrüm boyunca Göztepe haricinde hiçbir maça gitmedim ve başka bir takımla ilgilenmedim. Bunun sebebini inanın bilmiyorum. 2013 yılında Yelken Şubenin Torosan Tesisleri'ndeki kuruluşunda yer aldım. İlk günleri dahil yer taşlarının döşenmesi, iskelenin yapım heyecanı ve tesis haline gelmesi sürecine imza atmış olmak “Kendi adıma“ gurur verici. Göztepe’ye Hizmet Derneğinde bulundum. Halen buradaki değerli insanlarla beraber olmak önemli. Göztepeli İş Adaları Derneğinin kurucu üyesiyim. Gönül verdiğim değerli bir dernektir. İkinci yılın sonlarına doğru kulübümüzden Voleybol Şube için davet geldi. Ancak salt tek kimlikle hareket etmem gerçeği vurgulandığı için ben de yolumu ve tercihimi Göztepe Voleybol Şubesi'nden yana kullandım. Dört yıldır tüm enerjimi, zamanımı şubemiz için harcamakla beraber sosyal – kültürel ve de ekonomik tüm çevremi kullanmaya çalışıyorum.

-Göztepe’nin erkek ve kadın voleybol takımlarının en üst ligi gördüğü dönemler var. Bize Göztepe Voleybol tarihini kısaca açar mısınız?

Voleybol Şubemizin uzun olmayan geçmişine baktığımızda yarışmacı kimliğin hep kesintili dönemler yaşadığını görüyoruz. 2005 yılında Süper Ligde iken kapanıyor. 2007’de Altınbaşlar döneminde kendi halinde iken devre arasında bazı gönüllü insanların bir araya gelip takıma sahip çıkması ile tekrar bir üst lige yükseliyor. Ancak 2008’de anlaşmazlıklar yüzünden tekrar kapanıyor. Daha sonra uzun yıllar bir boşluk oluyor.  Bugün gelinen nokta ise ayakları üzerinde duran dört yıllık bir projeksiyonla hareket eden, tüm sporcuların oynamak istediği ve özellikle menejerlerin çalışmak istediği bir şube haline geldik. Sürdürülebilirlik ve kalıcı olmak en önemli kriter.

-Bu sezonki bütçeniz kendi kendine yetti mi? Bütçeye Sayın eski Başkan Mehmet Sepil katkısı var mıydı? Şubenin gelirlerinin giderlerine oranı nasıl?

-Bütçe konusu Sayın Eski Başkan Mehmet Sepil yönetiminin en hassas olduğu konudur. İlk yıl yapılan bütçede ana kulüp desteğini almadan sıfır bakiye kapanışla Play Off oynadık. İkinci yıl Başkanımız 1/3 katkıda bulundu ve bu gelenek üzerinden devam etmeye çalışıyoruz. İlk yıl sıfır bütçe vermek ve şubenin birçok bilinmeyen sponsor ile tanışmasına vesile olmak bence amatör şubelere bakış açısında kırılma noktası oldu. Bileşenleri bir araya getirmek ortak bir çizgide ilerlemelerini sağlamak ve birçok katılımcının desteğini almak Voleybol Şubenin bence yol haritasıdır. Ancak Mehmet Sepil’in maddi manevi desteği çok önemli. Özellikle yeni süreçte ben amatör şubelerin atağa geçeceğine inanıyorum. Tabii ki ana lokomotif Voleybol Şube. 

-A takım idmanlarını nerede yapıyor?

-Takımımız idmanlarını Atatürk Kapalı Spor Salonunda yapıyor. Geçen sezon Balçova Spor Salonunu kullandık. İdman yaptığınız salonda maç yapmak büyük bir avantaj. Bizim için salonumuzun olmaması sığınılacak bir bahane değil. Çünkü takım mücadele gücü yüksek, karakterli ve Göztepe formasını çok seven sporculardan oluşmaktadır. Baş antrenörümüz İlker Alkan, yardımcıları, idari menajeri, sağlık ekibi ve Göztepe’nin başarısı için çok çalışan bu sporcu topluluğunu hiçbir bahanenin hedeften uzaklaşmasına sebep olacağını düşünmüyorum. Görüldüğü üzere bu takım dik duran, sağlam hedefine doğru ilerleyen durumda.

-2021-22 sezonundaki hedefler neydi hedeflerin neresinde kaldınız sezonu yorumlar mısınız?

-Geçen yıl hedefimizi play off olarak belirlemiştik. Ancak kaptanımız Nazlı Alkan ve İlayda Alkan’ın sakatlıkları bizi çok etkiledi ve hedefimizden uzak kalmamıza sebep oldu. Alternatif arayışlarımıza kimse destek olmadı. Özellikle İstanbul takımları pandemi sürecini bahane ederek bizimle paylaşımda bulunmadılar. Bu olay büyük tecrübe oldu bizim için. Bu yılki hedefimiz Play Off’a  kalmak. İlk basmağı başarı ile tamamlarsak  camiamızın, kulübümüzün  ve de en önemlisi Sayın Mehmet Sepil’in de desteği ile yukarının kapısını çalmak misafir kabul edip etmediklerini sormak istiyoruz.

-Gelecek sezon için sponsor görüşmeleri var mı? Varsa ne durumda?

-Göztepe Voleybol Şubesi çıkış yılında bütçesine altı sponsor katarak yeni bir profil oluşturdu. Bu süreçte sponsor beklentileri ve ana kulüp ilişkileri analiz edildi. Oluşumun bir bütün olduğu lokomotif futbol olmadan sponsor kolunun uzaması gerçeğinin mümkün olmayacağı saptandı. Gelinen nokta itibari ile artık Ana Kulüp – Şube ilişkisi ve işbirliği ile büyük sponsorluk anlaşmalarına imza atmak istiyoruz. Kulübümüzün bize inanmış olması, destek vermesi ve beraberlik düşüncesi en büyük kazanımımızdır. Modern sponsorluk sistemi ne ise Göztepe felsefesini ve gerçeklerini ilke olarak baz alıp uygulamaya çalışacağız.

-Dört sezon sürecinde en güzel ve kötü anlar nelerdi?

-Dört yıla yakın süreçte unutamadığım benim için değerli bir anımı paylaşmak isterim. İlk yıl oluşumu şekillendirmek için çok mücadele edildi. Ama sporcular ve menajerler biraz mesafeli hatta bizlere karşı çok çekimserdi. Başaramayacak inancına kapılmak üzereydik. Özellikle bazı oyuncuların refleksleri gönül kırıcı idi. Böyle bir süreçte stadyum arkasındaki konteynırda otururken içeri Milli Sporcumuz İlayda Alkan geldi. Kendi kendime “Eyvah!” dedim. Kırmızı çizgiler, yüksek talepler yine yine dile getirilecek diye. Ancak İlayda kapıyı kırar gibi çaldı, içeri girdi ve “Abi nereyi imzalayacağım bana bir boş kağıt verir misiniz ?” dedi. Bunu unutmam mümkün değil. Umuda açılan ilk pencere idi bu olay. 

-Bu sezon kombine çıkartmak planınız var mı?

-Çok yakın zamanda kombine çalışmalarımız başlayacak. Hedefimiz 1 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında 1925 adet kombine satmaktır. Bunun için camiamızın desteğine ihtiyacımız salt gerçektir. Taraftarımızın futbolda gösterdiği etkin gücünü voleybolda da gösterme zamanının geldiği kanaatindeyim. Salon sporları Göztepe taraftarı ile tanıyacağı için bence çok şanslı. Ben içinden geldiğim insanların gücüne inanıyorum. Kimse yüreğimizdeki isyan ateşini söndüremez.

-Göztepe voleybol spor okulları nerelerde var?

-Şu anda beş bölgede mevcut, Üçkuyular-Vergi Dairesi arkası, Karabağlar-Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzelyalı-Eski Fatih Koleji, Urla-Ted İzmir Koleji, Bornova-MEV Koleji.

-Bu sezon Milli takımlara oyuncu verildi mi?

-İlayda Alkan ve Deniz Pınar Çiçekçi yakın dönemde Deaflympics ve U19/20 Milli takımlarına çağrıldılar.

-Spor Salonu için girişimler var mı? Göztepe Kadın Voleybol takımının kısa orta uzun vadedeki hedefleri neler?

-Voleybol Şube’nin Göztepe’miz için salon sporlarında bir itici güç olduğunu düşünüyorum. Artık İzmir’de salon sporlarında dengeler bozulmaya ve hatta yer değiştirmeye başlamıştır. Bunun sebebi Göztepe’nin varlık sebebidir. Göztepe Voleybol Şubesinin, Göztepe’nin kendi salonuna kavuşma yolunun öncüsü olduğuna inanıyorum. Gelecek başarıda ulusal basın ve medya nezdinde gelecek misafir takımların nerede ağırlanacağı bizim değil İzmir’in sorunu olacaktır. Başarıya gidecek yolun taraftarı ile bütünleşen Göztepe’miz için aydınlık olmasını temenni ediyorum. Göztepeli olmak ayrıcalıktır. 

-Son olarak eklemek istedikleriniz? 

-Modern voleybolda altyapı – spor okulları ve elite takım kavramları birbirinden ayrışıyor. Bugün ekol olan Sultanlar temsilcileri 15 – 16 – 17 yaş gruplarında tüm ülke bazında yaptıkları tarama sonucunda elite takımlar oluşturuyorlar. Bu süreç anlaşmalı okul desteği ile burs verilerek devam ediyor. Burslu öğrenciler sporcu olarak hem okullarına hizmet verip hem de takımları ile beraber idman yaparak gelişimlerini tamamlıyorlar. Yapılan özel anlaşma ile 18 giren hedef oyuncu A takıma monte ediliyor. Bu ayrım dikkatle irdelenmesi ve özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Elite takımlar voleybol için olmaz ise olmazdır.

-Teşekkür ederiz ve bu zor süreçte size ve ekibinize başarılar dileriz.

-Biz teşekkür ederiz.