Yazın, sanat, ekin dergileri şiirin, öykünün, denemenin, eleştirinin, güncenin, yazınsal ürünlerin görücüye çıktığı, okurla buluştuğu paylaşım araçlarıdır. Semih Gümüş “Edebiyatın ve yaşamın nereden gelip nereye gittiğini anlamak için, dergilerden başka tutunabileceğimiz yayın yoktur.” diyor ya haklı. Bu anlamda çok nitelikli, değerli sözler eden yazarlar, eleştirmenler, şairler de var kuşkusuz.
Olanaklarım el verdikçe ediniyorum; bazı dergiler de yayımcı dostlar aracılığıyla ulaşıyor bana. Aslında dergileri yaşatmak için koşullar, olanaklar el verdikçe almak, sürdürümcü olmak gerekir.
Severim kasabalarda, büyük kentlerin ötesinde çıkan yazın-sanat dergilerini. Yakınlık, içtenlik, gönüldeşlik duyarım onlara.
İzmir’de Kurşun Kalem, Kıyıdili, Günizi, Ege’de Sanat, 9 Eylül’ün ayda bir gazete eki olarak verdiği İzmir Sanat, Kemalpaşa’da Nif Sanat, Turgutlu’da yayına başlayıp şimdi Tire’de sürecek Kasaba’dan Esinti, Gaziantep’de Mavi, Rize’de Mavi Yeşil, Bafra’da Edebiyat Nöbeti… gibi daha çok sayıda dergi dostluk sunarlar yüreğime.
Erinmem, yüksünmem, içtenlikle bu dergilerin bir çoğuna da yazılarımla, şiirlerimle katılmaya çalışırım.
Bugün sosyal medya, sanal ortam dediğimiz göz yorgunluğu alanlarımıza karşın, dayançla, dirençle, özveriyle yayımını sürdürüyor dergiler.
Zaman zaman dergilere değiniyorum köşemde. Onları önemsiyorum, değerli buluyorum. Daha çok okunsunlar, daha çok satılsınlar, sürdürümcü bulsunlar, yayılsınlar istiyorum.
Kemalpaşa’dan aydınlık bir ses: Nif Sanat
İzmir’in yanı başından, Kemalpaşa’dan ses veren “kültür, sanat,edebiyat dergisi.” Nif Sanat’ın sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni. Sanat Yönetmeni olarak gene tanıdık, çalışkan bir şair dostumuz var; Metin Soydeveli.
Yayın Kurulu'nda iki ünlü ad Gönül Çatalcalı ve M.Mahzun Doğan gözüme çarpıyor. Çalışkan, üretken şair dost Dizdar Karaduman ve Neval Savak var. Ayrıca Hava Köseoğlu, Vedat Yeşilçiçek ve Naz Tağ adlarını görüyorum. Üç ayda bir okura ulaşmaya çalışıyor.
Rahim Sağ, 'Yeni Şiiri' üzerine yazmış. Yıllardır yazıla, çizile, söylene bitmeyen…Yeni bir şey söylemese de gündemde tutmayı yeğlemiş. İkinci Yeni tüketilemeyen bir şiiri dönemi. Karşı çıksak da, eleştirsek de, onaylasak da yazılacak, konuşulacak, tartışılacak. Bu da şiirimizin varsıllığı işte.
Şair –yazar Hüseyin Atabaş “Edebiyat, Şiir ve İmgesel Düşünmek” başlıklı yazısında, sanatta, yazında, özellikle de şiirdeki devinime dikkat çekiyor.
Meral Kaplan şiirimizin ustalarından Nihat Behram’la özenli, aydınlatıcı bir söyleşi gerçekleştirmiş. Beğeniyle, ilgiyle okudum.
Çalışkan, verimli, üretken yazar Halit Payza Nâzım Hikmet’le ilgili yazısıyla yine kendini okutuyor: Bursa Kalesi’nde Nâzım’la Yatmak.
Dergide çok sayıda şiir de yer alıyor. ([email protected].)
Edremitli bir dergi: Gökkuşağı
Edremit’te beş yıldan beri yayımlanan “doğa, bilim,kültür,siyaset ve sanat dergisi” Gökkuşağı’nı Bülent Güldal aracılığıyla tanıdım. Derginin sahibi Burhan Gümüş.
Gökkuşağı’nın Eylül 2018 tarihli sayısında 2011 yılında yitirdiğimiz Ahmet Uysal üzerine yazılar dikkat çekiyor. Ahmet Günbaş’ın Çıkmaz Ülke şiirine takılmadan geçmek olası değil.
“Ne dedin ki ıssızlığıma,çoraklığıma, büyük yalnızlığıma / aklıma, ince fikrime, sinir uçlarıma / sarstın kendine getirdin?”
Dergide Bedri Karayağmurlar, Muzaffer Bal, Bülent Güldal, Osman Çalışkan, Bilal Kara yazın ve sanat üzerine değinen yazılarıyla yer alıyorlar.