Çocuklar ki onlar umudumuz, geleceğimiz, aydınlığımız… Onları geleceğe hazırlamak, kültürlü, eğitimli insanlar olarak yetiştirmek elbette ailelerin, eğitimcilerin, hepimizin görevi. Çocukların yüzü, gönlü gülerse, mutlu ve özgüvenli olurlarsa toplumca biz de güleriz, mutlu oluruz, geleceğe umutla bakabiliriz.

Çocukları inandırmalıyız; “güzel günler göreceklerine, motorları maviliklere süreceklerine.”

Nâzım Hikmet’in “Dünyayı Çocuklara Verelim” şiirini okuyunca, nasıl da mutlu olacaklardır kim bilir?

“Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
Oynasınlar türküler söyliyerek yıldızların arasında
Dünyayı çocuklara verelim
Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
Çocuklar dünyayı alacak elimizden
Ölümsüz ağaçlar dikecekler...”

***

Aslında çocuklar için yazılan şiirler o kadar çok ki… Hangisini ansam, hangisini yazsam, bu köşenin sınırlarını kat kat aşar. Birkaç şiiri daha anımsayalım, paylaşalım mı?

 Önce Behçet Necatigil’in iyi dileklerine katılalım:

“Onlar da mesut olsunlar/ Geçti, kaç savaş ezikliği/ Çocukları düşünsünler/ Çocuklar iyi gün görsünler”

Çocukların Aziz Dedesi Aziz Nesin, salt çocuklar için kurmadı mı o değerli Aziz Nesin Vakfı’nı? Hem de kendi inançlı, aydınlık dizeleriyle:

“Dünyada yapılmamış işler çoktur çocuğum/ Derlerse ki bu işler bişeye yaramaz/ De ki bütün işe yarayanlar/ İşe yaramaz sanılanlardan çıkar”

Kuşkusuz Tevfik Fikret, Orhan Veli, Cahit Sıtkı, Cahit Külebi, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Hasan Ali Yücel, Can Yücel, Attila İlhan, Gülten Akın, Ülkü Tamer, Ataol Behramoğlu, Hüseyin Yurttaş, Çiğdem Sezer, Ahmet Günbaş, Atila Er… gibi çocukların gönlüne, yüreğine, geleceğine seslenen şairlerimizin şiirlerini unutabilir miyiz?

                                                ***

Aslında bir başka yazı hazırlamıştım bugünkü köşem için; ancak geçtiğimiz pazar günü İstanbul’da oynanan Beşiktaş-Antalyaspor maçındaki duygu yoğunluklu görüntüler beni bu yazıya yönlendirdi.

Beşiktaş Kulübü'nün “Bu Oyuncak Sana Arkadaşım” adıyla başlattığı kampanya, ardından seyircilerin yumuşak dokulu oyuncakları sahaya atarken oluşan coşkulu, renkli görüntüler, inanın içimizdeki çocuğu da dalgalandırdı. Dayanışmanın, duygudaşlığın, paylaşmanın, destek olmanın anlamlı resmiydi.

Yine seyircilerin açtığı o “Çocuklar hep gülsün” pankartı… Bu başlığı ben de sahiplendim, savaşlarda, depremlerde, yıkımlarda zarar gören çocukları andım, gönlümle kucakladım onları.

Hadi bir kez daha yüksek sesle “Çocuklar hep gülsün” diyelim.

O çocuklar ki,  geleceğe bilimle, akılla, dirençle, aydınlanmayla, umutla, sevgiyle, güvenle  yürüsünler; depremleri yazgı olarak görmesinler.

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE

Sadık Uygun Yayınları okul öncesinde sunduğu kitaplarla çocuklara ve ailelerine yön vermeye çalışıyor. Çocuğun gelişimi hakkında aileyi bilgilendirmeyi amaçlıyor. Bu yayınevinin Baş Editörü eğitimci, gazeteci, yazar dostum Bekir Yurdakul, ve şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın da olduğu Güzelyalı’daki bir kafede, Sadık Uygun Yayınları’ndan çıkan 4 kitapla buluşturdu beni. Yayınevince Ocak 2023’te  okurların ilgi ve beğenisine sunulan, öykülerle donatılan kitaplara odaklandım. Kapak görselleri, baskısı, içeriği, anlatımıyla çocukların da seveceği kitaplar.

Dr. Celal Boyraz “Öğretmen Kılavuzu” ve Gürkan Akbayır’ın “Çocuklar İçin Felsefe” kitapları hem düşünmeyi, konuşmayı, tartışmayı öngörüyor hem de “felsefe dünyasından tınılar, sesler, sözcükler, düşler, düşünceler, serüvenler”le kapısını çalıyor çocukların.