İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 76 yıldır basın mesleğinin saygınlığını artırmak, özgür gazeteciliğin mücadelesini vermek, meslektaşlarının gücünü artırmak için hizmetlerini sürdürüyor.

Basın Özgürlüğü her şeyden önce insan olmanın onuru demek. Gazeteciler aynı zamanda tarihin tanıklarıdır. Gerçekleri yazarken demokrasi, insan hakları, eşit ve adil bir gelecek için de mücadele edendir.

İzmir basını da en büyük gücünü; tarihinden ve bu tarihe bağımsızlık mücadelesi ile imza atan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’den alır.

GAZETECİ HASAN TAHSİN’İN MİRASI

Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde, 15 Mayıs 1919 tarihinde, ilk kıvılcımı yakan Hasan Tahsin, İzmir basınının gururudur.

Hasan Tahsin; bağımsız, hiçbir güce biat etmeyen, doğrudan yana taviz vermeyen gazeteciliğin meşalesini İzmir’de yaktı. Cemiyetimiz hiçbir zaman bu meşalenin sönmesine izin vermeyecektir.

O günden bu yana önceliğimiz, ülkemizin ve mesleğimizin bağımsızlığıdır.

Tüm baskı ve tahakkümlere karşı dimdik ayaktayız.

Aynı zamanda meslektaşlarımızın ‘özlük, demokratik’ hakları için çalışıyor, üst üste projeler ortaya koyuyoruz.

Çalışmalarımızı ulusal ve uluslararası boyutlarda sürdürüyoruz.

Medya özgürlüğü mücadelesi, basın çalışanlarının hakları, teknoloji ve sektördeki yenilikler, dijital medya gelişimine uyum, yerel basının güçlenmesi, kamu özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi, deneyim paylaşımı, çevresel konular, toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık haklarının ve yerelde evrensel insan haklarının geliştirilmesi gibi nihai hedefleri olan önemli çalışma ve projeler yürütüyoruz.

HAK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Bugün; genç ve deneyimli meslektaşlarımızın yanı sıra, yabancı gazetecilerle de sıcak diyaloglar sürdürüyor, mesleki sorunların çözümünde güç birliği yaratıyoruz.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak gücümüzü daha da büyütmenin, dayanışmayı artırmanın peşindeyiz. Bu nedenle Türkiye’nin en büyük Uluslararası Basın Akademisi’ni açarken, meslektaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin artırılmasına yönelik çalışmalardan taviz vermiyoruz.

TEŞEKKÜRLERİMİZLE…

İki geniş kapsamlı Avrupa Birliği projesi yürütüyoruz. Avrupa Birliği (AB) finansal desteği ile ‘Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi’ni (Organised Journalists and Strong SolidarIty for Press Freedom Project) Türkiye Gazeteciler Sendikası ile birlikte Ocak 2019’da hayata geçirdik. Bu yılın Eylül ayında bitmesi öngörülen Proje, Avrupa Birliği tarafından çok başarılı bulundu ve süresi 3 yıl daha uzatıldı.

Proje kapsamında yüzlerce meslektaşımızın telif, eğitim ve diğer desteklerden yararlanmasını sağladık, dergiler yayınladık, etkinlikler düzenledik. Bu imkanı oluşturan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkililerine ve partnerimiz Türkiye Gazeteciler Sendikası’na teşekkür ediyoruz.

Yürütmekte olduğumuz diğer proje ise Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı tarafından desteklenen İGC-NAR Kadın ve LGBTİ + Odaklı Medya İletişim Projesi. Bu proje kapsamında da bir yandan meslektaşlarımıza eğitim veriyor, mahalle bazında şiddetin en yoğun yaşandığı mahalleleri tespit ediyor ve doğrudan halka yönelik şiddete karşı farkındalık eğitimleri veriyoruz. Projemizin hayata geçmesini sağlayan Hollanda Kraliyeti’ne; şiddete karşı Nar hareketini başlatan İzmir ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanları ile Konak, Karabağlar, Buca, Çiğli Belediye Başkanlarına teşekkür ediyoruz.

****

Evet yolumuz uzun ve meşakkatli…

Türk basın sektörünün sorunları çok, beklentileri yüksek ama tüm bu sorunları aşacak güç, ‘birlikteliğimizde’ mevcut.

Türkiye’de fikir ve basın özgürlüğü konusunda karşımıza çıkan engelleri aşmak için çaba harcıyoruz.

Bizler; uluslararası, ulusal ve yerel çalışmalarımızın boyutunu yükselterek Türk basınına soluk olmak için var gücümüzle çalışmaya kararlıyız.

Tüm meslektaşlarımızla omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz.