Sporların anası atletizmde, yurt içinde yeterli derecede sporcu yetiştiremeyişimiz ve uluslararası müsabakalarda yarıştırdığımız atletlerin kendi derecelerini bile yapamaması üzerine yoğun eleştiriler alan Atletizm Federasyonu’nun, yabancı transfer çabaları da veto yedi.

Dünya Atletizm Birliği (WA),11 üst düzey yabancı atleti devşirme talebimizi reddetti. Birlik, bizim yüksek meblağlar içeren sözleşmelerle yabancı ünlü atletleri yarıştırma talebimizi reddetti, buna asla izin verilmeyeceğini bildirdi. Mart ayında Fransız Haber Ajansı AFP’ye bir atletizm yetkilimiz, transferi istenen atletlere 300 bin dolara kadar ödeme yapılacağını bildirmişti.

****

Türkiye’nin transfer etmek istediği 11 atlet arasında, Kadınlar Maraton Dünya Rekoru sahibi Brigid Kosge’nin de içinde olduğu 5 Kenyalı, 4 Jamaikalı, 1 Nijeryalı ve bir Rus var.

Jamaikalılar arasında 2024 Olimpiyatlarında disk atmada altın madalya kazanan Roje Stona da bulunuyor.

Nijerya’dan ünlü kısa mesafe koşucusu Favour Ofili de getirmek ve yarıştırmak istediklerimiz arasında. Dünya Atletizm Birliği, yarıştırmak istenen sporcunun, temsil edeceği ülke ile arasında bir bağ olması şartını koşuyor. Ayrıca yeni bir ülke adına yarışabilmesi için son 3 yılda eski ülkesi adına yarışmamış olmasını istiyor.

Bizde bu devşirme atlet yarıştırma tutkusu kendi gençlerimizin şevk ve yeteneklerini geliştirme çabalarının önünü tıkıyor. Bir zamanlar Türk atletizminin dünya arenasında hatırı sayılır bir yeri vardı.

****

İzmir’den Erdal Barkay, Avni Akgün, Prof. Dr. Arman Çağdaş, Ruhan İşim, Semra Aksu, Melek Özyol buraya sığdırmamız olanaksız kabarık listeden sadece birkaç örnekti.

Ama sonradan devşirme modasına kapılarak bastırdık parayı, yabancı atletlerle övünme kolaylığına kaçtık. Ramil Guliyev, Escobar, Elvan Abeylegesse, Karin Melis Mey’in aralarında bulunduğu Kenya, Etiyopya, Azerbaycan, Küba, Ukrayna, Güney Afrika ve Jamaikalılarla bir Birleşmiş Milletler Takımı gibiydik.

Bu paralı atletler yaşlanınca ve dereceleri düşünce takke düştü, kel göründü. Aslında işin ideali bizim kendi sporcularımızı maddi ve manevi yönden destekleyerek özümüze dönmek.

İsmail Nezir, Polonya’da 400 metre engellide 49.01 ile alkışlandı. Ömer Faruk Bozdağ İspanya’da 800 metrede 23 yaş rekoru kırarak birinci oldu Ogün Uyar, Teksas’ta 100 metrede 10.16, 200’de 20.33 koştu. Ömer Faruk Bozdağ,800 metrede 1.45.14 ile 23 yaş Türkiye rekoru kırarak birinci oldu.

Kadınlarda Şilan Ayyıldız, 800 ve 1500 metrelerde artık dünyanın yetenekler arasında saydığı bir isim. Destekleyin onları, yıldızları parlasın.