İzmir’de nefesler tutuldu, CHP adayının açıklanması bekleniyor. Ama sanat etkinlikleri de hız kesmeden devam ediyor.

Hafta içinde Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer tarafından açılan İzmir Akdeniz Bienali’nde 17 ülkeden 32 sanatçının işlerini izledik. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile K2 Güncel Sanat Merkezi işbirliği ile Kültürpark Atlas Pavyonu Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen sergiye davet edilen sanatçıların yaş limiti 35 olarak belirlenmişti. Sanatçıların Bienalin teması “Aynı Suya Bakmak”tan esinlenerek ürettiği resim, fotoğraf, video, multimedya ve 3D enstalasyonlar ve seramik gibi farklı disiplinlerden çalışmaları Akdeniz’in biyolojik çeşitliliğinden kültürlerarası diyaloga uzanan bir panorama çiziyordu. Bienalin açılış konuşmasında Akdeniz’in sadece coğrafi bir konum değil, tüm insanlık için uyum ilkelerini barındıran yaşayan bir miras olduğunu” vurgulayan Tunç Soyer, “Bu Bienal Akdeniz’den dünyaya ses getiren bir mesajının yayılması için bir platform işlevi görüyor” diyordu. 

***

Açılıştan bir gün sonra Fransız Kültür Merkezi’nde “Bir Akdeniz Bienali Yapmak – Aktörler, Kurumlar, Ağlar” başlıklı bir panel gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı Serhan Ada’nın moderatörlüğünde, Bienalin Sanat Direktörü Ayşegül Kurtel, tasarımcı-küratör Didem Yazıcı, Kurtel’in önceki yıllarda K2’de gerçekleştirdiği  ‘Port İzmir’ sergilerinde birlikte çalıştığı Sloven küratör ve sanat tarihçisi Saşa Nabergoj ile Tunuslu sanatçı Sana Tamzini’nin katılımıyla düzenlenen panelde Bienalin amaçları ve gelecek perspektifleri tartışılırken, Kurtel “Bana kalsa Bienal adını vermezdim; bu etkinliği bir sanat platformu olarak değerlendiriyorum” diyor ve ekliyordu: “Bir şeyi tanımladığınızda onu bitirirsiniz. Ben bu sergiyi sürecin bir parçası olarak değerlendiriyorum. Üretilen işlerin tümünün İzmir’de üretilmiş olması, yani çalışmaların ‘biricikliği’, özgünlüğü önemli”.

Hafta içinde gerçekleşen bir başka etkinlik ise ‘İZDOC–İzmir Uluslararası Belgesel Festivali’ idi. Visus, Bi’çare ve Fransız Kültür Merkezi (Institutfrançais) işbirliği ile düzenlenen4 günlük festivalin ödülleri önceden belirlenmiş, ödülleri Kurmaca Belgesel, Kısa Belgesel, Deneysel Belgesel dallarındaki ödülleri Kolombiya ve Nepal’den filmler kazanmıştı. Yarışma dışı programda da İran, Portekiz, Finlandiya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Fransa’dan filmlerin yanı sıra ülkemizden 8 filmlik bir seçki yer alıyordu. İzmir’in Belgesel Festivali’ne uzun ömürler diliyorum.

***

Bu akşam Bornova’da BAYETAV Akademi’de gerçekleşecek bir başka etkinlikle Orta Avrupa’ya uzanabiliriz. “Bir Arada Yaşarız” mottosu ile etkinliklerini sürdüren BAYETAV ile İzmir Sinema Evi’nin “Kısa Filmler- Büyük Hikayeler” adlı ortak etkinlik dizisinde bu kez Çek yönetmen Matej Stepan’ın üç kısa filmi gösterilecek. Salı akşamı Akdeniz Akademisi’nde “…Denizin Etrafından” başlıklı buluşma dizisi çerçevesinde ‘ayın müzikomanı’ Fransız yönetmen ve oyuncu Julie Gallasse’ın müzikli söyleşisi var. AASSM’de Perşembe akşamı da  “Yüzyılın Türküleri” konseri, Cumartesi akşamı Okan Bayülgen’in “III.Richard”ı var. Özetle, önümüzde sanat dolu bir hafta ve çok sayıda etkinlik var, keyifli saatler geçirebileceğiniz. Seçim sizin…