Her yerde kuyruklar. Vatandaş perişan. Gözlerden kaçtı. Sözcü'nün internet sitesinde Fahrettin Öztürk'ün çarpıcı bir röportajı yayımlandı. Mahalle bakkalları ile görüşmüş Öztürk. Bakın neler söylüyor mahallenin bu vefakar - cefakar esnafları;
"4 liralık margarin alamıyor, 2 lirası var yarım paket alabiliyor. 1 liralık yağ ver, 2 liralık salça ver diyenler var. Bebek bezi alacak, ama parası yok. Taneyle alıyor insanlar."
Bir başkası;
"Veresiye yazdırıyorlar. Veresiye defteri hiç olmadığı kadar kabarık. Aylardır borçlarını ödeyemeyenler var. Önceden veresiye isteyenler bu kadar çok değildi. Biz de mahalle esnafı olduğumuz için, mahalleliyi tanıdığımız için veresiye vermek zorunda kalıyoruz. "
Bir başka esnaf ;
"Öğünlük alışveriş yapıyor artık insanlar. Günlük bile değil. Bütçeleri bunu kaldırıyor. 2 liralık pirinç, 2 liralık peynir, 1 liralık zeytin alıyor. Biz de veriyoruz. Vermesek aç kalacak."
Bir tane daha;
"Yarım margarin, 1 yumurta alıp gidiyor. Bunları da veresiye yazdırıyor. İnsanlara reva mı bu? Zeytinyağını bardakta isteyenler var. "
Ve daha neler neler...
Bu halk hiçbir zaman bu hallere düşmemişti. Yepyeni kuyruklar icat edildi bu dönemde. Marketlerin satamadığı çürümüş meyve, sebzeler uzun kuyruklarda dağıtılıyor.
Ekmeği 1 lira ucuza almak isteyen insanlar soğukta, ayazda saatlerce kuyrukta bekliyor. Kayseri'de ucuz karnabahar almak isteyen vatandaş karların üstünde kuyrukta çile çekiyor.
Doğal gaz faturasından ürkülen evlerde insanlar battaniyeye sarılmış oturuyor.
Çöp konteynerlerinden yiyecek toplayan insanların fotoğrafları her gün gazetelerin birinci sayfasında.
Dünya petrol ambargosuyla inim inim inlerken, Amerikan ambargosu ülkemize balyoz gibi inerken benzin kuyruklarıyla, kodamanların yarattığı margarin kuyruklarıyla Ecevit'i suçlayanlar şimdi hiç mi utanmıyorlar acaba?
Bir süre önce bakan hanımefendi;
"Yoksulluk uluslararası dökümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan çıktı" demişti.
Uluslararası dökümandan ne kastettiği pek anlaşılamamıştı ama biz yine de hatırlatalım:
Fiyat artışlarında OECD ülkeleri arasında 1'inci, Dünya ülkeleri arasında da Arjantin den sonra 2'nci olmuşuz.
Bakan hanımefendi ilave etmiş:
"Artık refahı paylaşma aşamasına geçtik." diyor.
Vatandaşın kiminle refahı paylaşma aşamasına geçtiğini söyleyin de, bari onun kapısına gidip aç kalmasın...