Yerel yönetimler kentlerin alt yapı sorunlarını çözerken, insanları gönençli kılacak sosyal, sanatsal, kültürel yönlendirmeyi, üretmeyi de yapmak durumundadır.
Kentlerimizde sanat, kültür adına sunulan işleri yeterli bulmak olanaklı değil. Tiyatro, müzik, resim, şiir, yontu, kitap, yazın… Her alanda daha verimli, daha üretken, daha işlevsel olmak durumunda olmalı diye düşünürüm.
Bu değerleri toplumla buluşturmak, kaynaştırmak daha güzel bir dünyada var olmanın da adresi değil mi?
Yerel yönetimlerde oluşturulan kültürel ve sosyal işlerin başına getirilecek kişilerin de bilgili, deneyimli, donanımlı olmalarını önemsiyorum.
Kültür müdürlerinin yasal zorunluluk nedeniyle devlet memuru olması gerektiğini biliyoruz. Bu durum sanata, kültüre yatkın, üretken kişilerin atanmasında sıkıntı yaratıyor. Kimi zaman sanata, yazına, kültüre yabancı birilerini kültür müdürü olarak görmek insanı üzüyor.
Yerine yakışan, çağdaş düşüncenin, aydınlanmanın erdemine inanan, sanatın, yazının, ekinin değerini bilen, üreten kültür müdürlerini gördükçe de mutlu oluyoruz elbette.
Geçtiğimiz hafta Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yle, Çiğli’de yaşayan, daha önce yolu Çiğli’den geçen şair ve yazarlarla kahvaltılı bir toplantıda buluştuk.
Asım Gönen, Zeki Büyüktanır, Selçuk Oğuz, Veli Başak, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Nail Uyar, Hayri Oğuz, Ayten Köse, Lütfü Dağtaş, Metin Soydeveli, Mine Ömer, Çetin Akgül, Meral Uludağ, Erol Koçer’le…
Kuşkusuz ortak dilekler, beklentiler aynıydı: Çiğli’de daha çok sanatsal, yazınsal etkinlikler, kültürel çalışmalar, halkla bu bağlamda daha çok buluşmalar gerçekleştirmek.
Şiiri, sanatı, kitabı, söyleşiyi halkın ayağına götürmek, bu konuda etkin çalışmalar yapmak…
Bazı sanatçı, yazar arkadaşların eleştirel gözlemlerini yansıtmalarını da Belediye Başkanı Gümrükçü, Kültür Müdürü Nail Çetin de ilgiyle dinledi, geleceğe dair umutlar tazelendi.
Dilerim bu toplantıda dile getirilenler, öneriler, eleştiriler, beklentiler kağıtta, yazıda kalmaz, yaşama geçirilir. Gelecek günlerde bunu yaşayıp göreceğiz. Yapılanların, yapılacak olanların, yapılmayanların izleyicisi olacağız.
Neden Çiğli’de de şiir ikindileri, Kuş Cenneti kültür-sanat buluşmaları, öğrencilere, çocuklara yönelik çalışmalar yapılmasın; mahalle kitaplıkları, sokak etkinlikleri gerçekleştirilmesin.
Önce Çiğli, önce İzmir… Şiire, öyküye, denemeye, romana, tiyatroya, yontuya, fotoğrafa, müziğe emek veren nice yazın-sanat emekçimiz var ki…
"Büyüktanır homeros kitaplığı"
Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde yarın kitap şenliği var.
90. yaşının devingenliğini, diriliğini, coşkusunu yaşayan, şair Bilsen Başaran’ın adlandırmasıyla “Anadolunun Bilge Karıncası “ yazar, eğitimci, aydınlanma sevdalısı Zeki Büyüktanır adına “Büyüktanır Homeros Kitaplığı” açılışı var.
Saat 11’de kitaba, sanata, yazına, emeğe saygılı dostların çağrılı olduğunu da ta Mersin’den duyurdu Ferhat İşlek.
Daha ne olsun. O zaman yakındakiler de bu çağrıya duyarsız kalır mı hiç?
Ekim ayı buluşmaları…
Ekim ayı ile birlikte sanat, yazın, kültür etkinlikleri de devinim kazanmaya başlıyor.
Yıllardır süren Dumansızlar ’ın, Metin Soydeveli yönetimindeki Karşıyaka Şiir Kalbimizde öbeğinin, Ege Kültür Platformu Derneği’nin buluşmaları, Yaşar Ürük yönetimindeki İZARDER etkinlikleri…
İzmir’in değişik ilçe ve semtlerindeki dinletiler, söyleşiler, öykü, şiir, yaratıcı yazarlık işlikleri, yeni oluşacak gündemli toplantılar…
Hazır olun İzmirli sanatseverler, yazın emekçileri sanatta, kültürde, yazında sıkı bir dönem bizi bekliyor.