Hepimiz yaşamda ne çok seçimler yaparız değil mi? Önemli olan, hatta zor olan onlarla yaşamayı bilmektir. Sorgulamayı, izlemeyi, karar vermeyi,  hele de seçmeyi bilmek, bilinçli insanların ortak özellikleridir. 

Seçmek sorumluluk almaktır aynı zamanda. Seçmek, seçilmek, seçenekler alanında özgürlüğünü kullanmak, akla karayı seçmek… Seçmek eylemine ilişkin ne çok sözler buluruz, üretiriz, deyimler oluştururuz. Sözlükler, seçmek eylemine şu tanımlamayı getirir: Üstün, iyi, uygun  olanı yeğlemek. Titiz davranmak.  Birine oy vererek bir göreve getirmek.

Seçmeniz; ama ne kadar iyi, doğru, özenli seçeriz sahi bizi yönetenleri? İşte orada işler karışık!

 KÜLTÜRE MÜDÜR SEÇİLİR Mİ?

Yerel yönetimler, kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın olarak, yönetimde etkinliğin, verimliliğin sağlanmasında işlevsel bir özelliğe sahiptir.

Geleceğe, aydınlanmaya, insanca yaşamaya, kültürel-sosyal bağlamda kentleşmeye, halka odaklı seçkin yönetime, çağdaş ve demokrat düzene sorumluluk ve bilinçle oy vermek  zorundayız. Yerel yönetim seçimlerinde önemsediğim konulardan biri, seçilecek belediye başkanlarının oluşturacağı kadrolar, alanında uzman, başarılı yöneticilerdir. Sanata, yazına, kültüre emek veren, üreten kişiler olarak “kültür müdürleri”nin de becerikli, işlevsel, sanata ve yazına yakın, kültürel iletişimi sağlıklı kişilerden seçilmeleri başkanın öncelikleri  olmalıdır.

Konak ve Karabağlar belediyelerinde kültür müdürlüğü yapan, verimli ve başarılı çalışmalara imza atan, yaşama geçiren, şimdi Yenigün Gazetesi'nde de soluklu yazılar yazan dostum Salim Çetin’in bu konuda önerileri, eleştirileri olmuştur. Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazısına kısaca göz atmak da yarar var. (Yenigün 9 Şubat 2024)

“Biliyoruz ki bir kentin kimliğinin oluşmasındaki paylardan en büyüğü kültür sanat alanına düşüyor. Öncelikle yeni dönemde belediye başkanları, kültür sanatla kent arasındaki bağı iyi okuyacak. Yetmez, şimdiden kültür sanat etkinliklerini hayata geçirecek ehil kadroların seçimini yapacak. Kentin kimliğine katkı olacak örnek girişimleri ne zamandır özlüyoruz.”

Doğru söze ne eklenebilir ki? Umalım, bekleyelim, görelim; İzmir’in yeni dönemde seçilecek yeni başkanları, onların seçecekleri kültür müdürleriyle üretken, verimli çalışmaları, etkinlikleri, buluşmaları yaşama olanağı bulalım. Sosyal ve halktan yana belediyecilik kavramına işlevsel, eylemsel içerikler kazandıran başkanları alkışlayalım.

MUHALİFLİĞİ SEÇEN ŞAİR!

Dokunan, sorgulayan, toplumsal duyarlığı önceleyen, verili olana karşı çıkan, özgürlükçü duruşundan ödün vermeyen şiiri, şairi seçmek kolay mı? Değil elbette. Seçime odaklandık; şiiri de gündemde tutalım, bir şiir seçelim… Muhalifliği seçen şair Can Yücel’e kulak verelim: “Ben ömrümce muhalif yaşadım/ Devletçe de menfi bir TİP sayıldım/ Onun için kan grubum/ RH NEGATİF”