Acıların, sıkıntıların, çılgınlıkların, baskıların, kirlenmişliklerin kara yılı 2021’i karga tulumba dışarı attık diye sevinirken, umudun şarkılarını söylerken, dileklerimizi güzel sözlerle süslerken, 1 Ocak 2022 daha baskın çıktı.

Düş kırıklığına uğradık, sert dalgalara çarptık, fırtınalarla buluştuk, sağanaklara tutulduk! Vurgun yedik!

Hangi birini yazmalı ki? Zorunlu tükettiğimiz her şey el yakıyor. Vergiler karabasan gibi.

Artık günlük gazeteleri bile alırken düşünecek vatandaş. Dergi, kitap almak orta, dar gelirliler için de sıkıntılı. Kuşkusuz yayınevleri de zam baskınlarından dergi, kitap basamayacak duruma geldi. Bu gidişle dergileri, kitapları, gazeteleri bilgisunar ortamından izlemek zorunda kalacağız!

Oysa 31 Aralık 2021 günü sanal sayfamdan şu sözleri etmiştim.“Yeni olan insanın ilgi alanındadır her zaman. Meraklandırır, heyecanlandırır, umutlandırır, duygulandırır.

Her yeni yıla girerken tüm sıkıntılara, kırılmalara, umutsuzluklara karşın, beklentiler, istekler, dilekler yine de eksilmiyor.

Barışa, sevgiye, kucaklaşmaya, dayanışmaya; baskısız, sömürüsüz insanca yaşamaya daha çok gereksinme duyuyoruz elbette.

Ne olur ne olmaz; gelecek yıl neler getirir, neler götürür, neler yaşatır bizlere? Oluruz, olmayız! Bilemiyoruz.

Acı, keder, küslük, kırgınlık, ayrılık, kavga, kin dış kapıya… Biz aydınlığa açalım kucağımızı, göğe bakalım.”

Yeni ve yakın tanıklığımız bu yıl da her alanda sürecek. Bu kötü gidişi durdurmak için şairler, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler, aydınlar, toplumsal bilinci duyumsayanlar hep birlikte görev üstleneceğiz. Daha eşitlikçi, paylaşımcı bir düzene diyelim…

“YAKINDAN GEÇEN ŞİDDET ÖYKÜLERİ”

Handan Gökçek öykü, roman, çocuk kitapları, oyun yazarlığı, edebiyat atölyesi çalışmaları ile yoğun biçimde sürdürüyor üretkenliğini. Yakın diye başladık ya, yine Yakın’la sürdürelim.

Yakın Kitabevi Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde 20 yıldır kitap, dergi okurlarının buluştuğu bir kitabevidir. Benim de sık uğradığım, kitap, dergi kokusunu içime çektiğim, dostlarımla buluştuğum yerdir.

Geçtiğimiz günlerde Handan Gökçek’le Yakın’da karşılaştık. Yeni hazırladığı, derlediği öyküler seçkisini sundu bana: Yakından Geçen Şiddet Öyküleri.

Adından da anlaşılacağı gibi şiddet olaylarına dikkat çeken öyküler. “Böyle bir çalışmayla ne denli farkındalık yaratabiliriz ki? ya da ‘Neyi değiştirebiliriz ki?’ diye hiç sorgulamadık; çünkü biz, denizyıldızlarına inanıyoruz ve biliyoruz ki eğer istersek barışçıl bir dünya yaratabiliriz…” diyor Gökçek.

Bu sözlere katılmamak olası mı?

Öyküler, Handan Gökçek Edebiyat Atölyesi’nin öğrencileri Derya Mengücük, Ekin Gökalp, Burcu Kural, Bahar Akgün, Bengi Çoban, Zeynep Braggiotti, Şule Akseki, Kudret Yağmur, Ayşe Dikici’den…

Ayrıca konuk yazarlar Altay Öktem, Nilüfer Açıkalın, Meltem Arıkan, Mehmet Fırat Pürselim, Raşel Meseri, Süreyya Köle, İlkay Noylan, Handan Gökçek’ten de bir öykü yer alıyor kitapta.

KIRIMLI’YLA “YAKIN”DA İMZADAYIZ

Biraz da kendimizden, yakınımızdan olsun bu haber.

Şair-yazar Mehmet Sadık Kırımlı ağabeyimle 8 Ocak Cumartesi günü saat 16.30-18.30 arası Yakın Kitabevi’nde imzada olacağız.

Pagos Yayınları arasında çıkan Kırımlı’nın “Söz Arasında”, benim “Şiir Yolcusu Kalmasın” kitaplarımızı dost imzalarla buluşturacağız.

YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK…

Salgın sürecinde yeni bir şiir yazamadım. Sıkıntıdayım. Şiir zorlamaya gelmez. Demek esin perileri de uçmadı çevremde!

Hadi o zaman Mevlana’dan gelsin dizeler:

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi, / Her gün bir yere konmak ne güzel / Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş, / Dünle beraber gitti cancağızım / Ne kadar söz varsa düne ait / Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”