Umut, insanların yaşama kaynağı ve gücüdür. Umudunu yitiren insan ve onların oluşturduğu toplumlar, yeniliklere kapalı, tutucudur. Bu nedenle bireyler kendilerini geliştiremez, toplum ilerleyemez.
Demokrasi, başta siyasi partiler olmak üzere toplum katmanlarında yer alan kurum ve
kuruluşların ve halkın dilinden düşürmediği "sihirli" bir sözcüktür. Demokrasi diktatörlerin
de parlamenter veya başkanlık yönetimlerinin de kendilerine göre yorumladıkları bir
yönetim şeklidir.
İleri demokrasi neye göre ileridir? Sudan, İran, Cezayir'e mi, yoksa Amerika, Rusya, Çin'e
göre mi? Yoksa Avrupa'daki yönetimleri mi kıstas olarak almaktadır.
Demokrasinin ilerisi gerisi olmaz. Asıl anlamı halkın kendi kendini yönetmesidir. Ne yazık ki bu kavramı ortaya atan eski Yunan düşünürlerinden bu yana hiç bir ülke bunu gerçekleştirmemiştir. Ekonomik ve güç yapısının ön plana çıktığı ortamda, toplum katmanlarının sınıflaşması, yönetim gücünün bu kesimlerle paylaşılmak istenmemesi, bunun hayata geçirilmesini engelleyen en önemli etken olmuştur.

***
Bunu değiştirmek olası mı? Evet.
Umut burada etkin bir unsur. Pilot olmak isteyen 7 yaşında bir çocuk, doktor olmak isteyen 9 yaşında bir kız çocuğu, aşçı olmak isteyen 10 yaşındaki bir çocuk için bunu sağlayacak ortamı yarattıkları zaman "Gerçek Demokrasi" ortaya çıkacaktır. Bir grup idealist, alternatif eğitim, özgür finansman, ekolojik duruş, demokratik eğitim yaklaşımı ile Başka Bir Okul Mümkün projesini hayata geçirdi.

***
Bahçesinde evcil hayvanların öğrenciler tarafından beslendiği bir okul 65 çocuk, 10 öğretmen 70 kooperatif üyesi Veli'nin maddi destek sağladığı okul meclisinde öğrenciler dahil her bireyin bir oy hakkı var. Bu çocuklar ne öğreniyor? Çevre bilinci hayvan sevgisi. Yaşamın hayal kırıklarına açık olduğu ancak bunları aşabileceklerini, okulun zorlayıcı olmadığını, özgür ve seçme hakkına sahip olduğunu, önyargı birikiminin yapılamayacağını, birlikte karar almayı, sorumluluk üstlenmeyi, üretmek ve hayallerini gerçekleştirecek taşları döşemeyi, yaşamı değiştirmeye kendi pratiklerinden başlamayı ve yaratıcı olmayı öğrendiler.

***
Demokrasi kavramını ağızlarından düşünmeyenlerin Bodrum Ortaca’daki "MUTLU KEÇİ" okulunu ziyaret ederek 6-10 yaş arasındaki çocuklardan demokrasinin anlamı ve uygulaması konusunda ders almalıdırlar. Bizlere yarınlarımız için umut aşılayan yaşları küçük, yürekleri büyük gerçek demokrasi savaşları önderlik yapacağınız gelecek "SİZİN".
Buna öncülük eden Yasin Çiçek, Feyza Eyikul, Burak Ülmam ve ekip arkadaşlarını yürekten kutluyorum.