Az kapanmadan tam açılmaya doğru hızlı adımlarla ilerlediğimiz şu günlerde, İzmir’in durma noktasına gelen sanat yaşamında temkinli bir bekleyiş hüküm sürüyor. Aylardır kapalı kalan özel tiyatrolardan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat kurumlarına, İzmir’in sanat yaşamının tüm aktörleri bir an önce perdelerini açabilmek için gün sayıyor. Aynı şey, sinema salonları için de geçerli. Kim bilir kaç sanatçıyı, kaç sanat mekanını yitirdik şu geçtiğimiz aylarda.

Pandemi nedeniyle ağır sorunlar yaşayan sanatçılara çeşitli destekler sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin sanatsal yaşamının en etkin aktörü olma sorumluluğunun bilinci ile, nicedir sanat etkinliklerine hasret kalan İzmirlilere yaz aylarında yoğun bir sanat şöleni sunmaya hazırlanıyor. 19 Mayıs’ı, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin değerli yöneticisi Emel Akçay Özer’in kurduğu El Ele Müzik Senfoni Orkestrası’nın “Samsun’a Doğru El Ele” konserinde Maestro Bujor Hoinic’in “Karadeniz Rapsodisi” ile kutlayan Büyükşehir, yarın akşam ‘İzmir Tube’da İzmirli ünlü şarkıcı Tanju Okan’ı anacak, 25. Ölüm yıldönümünde. Etkinlikte, İzmir Devlet Operası’nın değerli solistlerinden Teyfik Rodos’tan Tanju Okan şarkıları dinleyecek, Nebil Özgentürk’ün Tanju Okan belgeselini izleyeceğiz.

Önümüzdeki günlerde başlayacak olan İzmir Tiyatro Günleri’nde ise, her akşam farklı bir oyun izleyeceğiz. Başkan Tunç Soyer’in dünkü basın açıklamasında belirttiği gibi, Büyükşehir kente yeni bir festival kazandırmanın heyecanını yaşıyor. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, Dünya Müzik Günü olan 21 Haziran’da izleyicisi ile buluşacak. Açık ve kapalı alanlarda… Festivale ilişkin bülteni gazetemizde bulabileceğiniz için, İzmir Tube’da izleyebileceğiniz bir başka etkinlikten, İzmir’in sanatçılarını buluşturan bir söyleşi dizisinden söz etmek istiyorum bugün.

Bu projenin tohumları, 21 Ocak 2921’de atıldı. “21. Yüzyılın 21. Yılının 21. Günü Saat 21’de İzmir’in 21 Sanatçısıyla Buluşuyoruz” başlıklı etkinliği hazırlarken, İzmir’in ne müthiş bir sanatçı hazinesine sahip olduğunu bir kez daha gördüm. Sevgili dostum Ayça Şen ile birlikte sunduğumuz üç saatlik maratonda, İzmirli olup da meslekleri gereği İstanbul’da yaşayan ama kalpleri İzmir sevgisi ile atan sanatçılar ağırlıktaydı. Tiyatro ve sinema sanatçıları Haluk Bilginer, Şenay Gürler, Gupse Özay, Begüm Kütük, Berna Laçin, Sezin Akbaşoğulları, Rıza Kocaoğlu, yönetmenler Biket İlhan, Ümit Ünal, yazarlar Ece Temelkuran, Mehmet Eroğlu, müzisyenler Ali Kocatepe, Hüsnü Arkan… Kimi İstanbul’dan, kimi Ankara’dan, kimi de başka ülkelerden katıldı programa. Şair Duygu Kankaytsın, müzisyenler Tuncay Yılmaz, Aydın Uştuk, oyuncular Ece Uslu ve Gizem Erman Soysaldı ise, artık yaşamlarının önemli bir kısmını geçirdikleri İzmir’den….

O akşam, belirlediğim sayı (21) kısıtlaması yüzünden pek çok sanatçı dostumu bu söyleşi maratonuna davet edememiştim. Ama, programın sonunda bu söyleşilerin devam edeceğini duyurdum. Farklı disiplinlerden yüzlerce sanatçı içeren bir liste vardı karşımda. Onlarla, İzmir’in sanat yaşamının zenginliğini -ve de yoksul yanlarını- konuşmak, yerel yönetimle sanatçılar arasında yeni köprüler kurulmasına vesile olabilirdi. Mart başında, Belediyemizin İzmir’e kazandırdığı yeni sanat mekanı Bıçakçı Han’dan başlattığımız “İzmir’de Sanat” başlıklı söyleşi dizisini, haftada bir frekans ile İzmir Tube’da sürdürdük. Karikatürist Menekşe Çam, yönetmen Gülten Taranç, şair dostlar Veysel Çolak ve Namık Kuyumcu, tiyatrocular Hülya Savaş, Yılmaz Tüzün, Hülya Nutku, Yücel Erten, Semih Çelenk, yazarlar Efdal Sevinçli, Hidayet Karakuş, Bekir Yurdakul…Ta ki, Nisan ayındaki kapanmaya kadar. Şimdi, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Önümüzdeki Salı, İzmir’in iki değerli sanatçısı, ressam Reyhan Abacıoğlu ve fotoğraf sanatçısı Aykut Uslutekin ile, Abacıoğlu’nun son sergisinin yer aldığı Artshop Galeri’den, evlerinize konuk olacağız.