Önce 1960’lı yılların başına gidelim. Uzaklara, memleketim Antep’e, onun yanı başındaki kasabam Oğuzeli’ne… İlkokuldan sonra Oğuzeli’nde ortaokul yoktu. 1958’de Ceyhan’a teyzemlerin yanına gitmek zorunda kalmıştım. Bir yıl sonra da ilçemde ortaokul açıldı. Fehmi öğretmeni, Oğuzeli Ortaokulu Müdürü’yken tanıdım. Orada okuyan yakınım Adil Demirel’in  aracılığıyla dersine girdim. “Hoşgeldin Mustafa Kemal” adlı şiir kitabı da yeni çıkmıştı. Fehmi öğretmen kitabını hediye etti. Kitaplığım yoktu, kitaplarım yoktu; ama şiir yazmaya hevesliydim. Fehmi Salık’ın şiirlerini sevmiştim. Sakladım kitabını. 
1990’da "Yayımlanmamış Röportaj Dalı"nda Yunus Nadi Birincilik Ödülü aldığını biliyordum. Yazın alanının değişik dallarında 30'u aşkın ödülü olduğunu da öğrenmiştim. Yeniden görüşmek  için 50 yılı beklemem, 2010 yılına ulaşmam o şiir kitabını o gün imzalatmam gerekiyormuş!

***

Bundan sonrasını Fehmi öğretmenin sanal ortamda paylaştığı yazısından alıntılayayım: “Çiğli’de bir toplantıdaydık. Şiir okuyor, şiir içiyorduk. Oğuz Tümbaş da aramızdaydı. Bir ara bana bakıp gülümsedi; sonra çantasından bir kitap çıkarıp önüme sürdü; ‘Bunu imzalar mısınız öğretmenim?’ dedi. ‘Hoş Geldin Mustafa Kemal’ adlı yapıtımın ilk baskısıydı bu. Neye uğradığımı şaşırdım; bir o kadar da duygulandım. Ağlamamak için zor tuttum kendimi. Ellerim titreye titreye şöyle bir şeyler yazıp imzaladım: 50 yıl aradan sonra yavrusuna kavuşan bir babanın mutluluğu içindeyim. Bana bu hazzı tattıran Oğuz Tümbaş’a sevgilerle…”
Evet, o gün gerçekten ortak bir heyecanı, gönenci yaşamıştık, Ahmet Günbaş, Mehmet Sadık Kırımlı, Nail Uyar, Hakan Cem dostlarımın da bulunduğu masada.

***

Fehmi Salık, Köy Enstitülü öğretmenlerden. 1939 Diyarbakır doğumlu. Meslek yaşamı süresince başına olmadık işler gelen, çoraplar örülen bir eğitimci, muhalif, inançlı bir devrimci, şair, yazar… 12 Eylül karabasanından ne acı ki o da payına düşeni alır! En verimli çağında ‘zorunlu emekli’ edilir. 1990 yılında “Yayımlanmamış Röportaj” dalında aldığı Yunus Nadi birincilik ödülüyle birlikte 30'u aşkın ödül kazandı. Bugüne değin şiir, öykü, roman dalında  çok sayıda yapıta imza atmış bir yazın insanıdır Fehmi Öğretmen.

Fehmi Salık’ın  2017’de yayımladığı 'Sevgi Yüklü Otobüs', Barış Elçisi öğrencilerin  romanıdır: “O öğrenciler ki her biri, biz büyüklere ders verebilecek birer öğretmen konumundadır.”

Aydınlanmacı, saygın, seçkin insan Fehmi öğretmen bu kez bizi üzdü; “Sevgi Yüklü Otobüs”ten indi sonsuzluğa gitti 11 Mayıs 2024 günü! Anısına saygıyla…


PAKSOY’DAN 'GÖÇ HAZIRLIĞI'

Eğitimci, şair, yazar A. Kadir Paksoy, son şiir kitabına 'Göç Hazırlığı' adını vermiş. Aman Kadir kardeş, dur daha. Doğa Ana’nın sevecen sesi sana “Dingin ol” diyor. “Yarım kalan şiirlerini tamamlamalısın” diyor.

“Gördükçe toprağa verildiğini körpecik bebeleri

Gördükçe yaşama sevincini tatmadan ölenleri

Bir suçluluk duygusu kaplıyor içimi

Onların payını çalmışım gibi...”

Elbette şaka yapıyor  Paksoy; “Bu ölüm edebiyatını bırak diyerek göç denklerini çözüp yeniden yaşama dört elle sarılıyor…”