Şiir barışın, umudun, sevginin, aşkın, özgürlüğün, aydınlanmanın, insanla buluşmanın, direncin, soylu ve onurlu duruşun alanı, dünyası, evrenidir. Yerelden, ulusala, evrensele çoğala çoğala akan bir ırmak, nehir, deniz, okyanus gibidir.
Şiirin toplumsal, kitlesel bağlamda yaşanması, buluşması, okunması, yayılması, paylaşılması beni daha çok gönendirir. Şiirin salt salonlarda değil; sokaklarda, alanlarda, parklarda sesini duymak heyecanımı katlar.
***
Salihli Şiir İkindilerine giderken de yine aklımdan bunlar geçti. Evet 11yıl sonra Salihli’de yeniden şiiri yaşamaya gidiyorduk İzmirli sanat, yazın emekçisi dostlarla, 3 otobüs dolusu...
Zafer Keskiner Tiyatro salonu bir anda doldu taştı. Nicesi de ayakta yorulmadan bekledi; sözün, şiirin, ezginin coşkusunu paylaştı. Kendi adıma ben de çok duygulandım. Emek verenleri içtenlikle kutluyorum.
***
Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu’nun açılıştaki şu sözlerini de ilgiyle dinledim, alkışladım.
"Kaldığı yerden bir ırmak akıyordu kelimelerden, önüne beton döktüler, sustu. Tam 11 yıl. Hiçliğin ortasında sessizce kurudu. Rüzgârın unuttuğu sokaklar gibi şiirden mahrum kaldı akşam üstleri, ikindiler kimsesizdi. Kelimelerin rüzgâr olup estiği, mısraların toprağa kök saldığı Salihli’nin kadim topraklarında buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Bugün burada sadece bir şiir etkinliği başlatmıyoruz.
Salihli, sadece Lidya’nın altınlarıyla değil sözüyle sözcüğüyle de zengindir. Bu zenginliğin en parlak yıldızlarından bir tanesi Şiir İkindileri’dir.”
***
Salihli Şiir İkindileri 25 Aralık 1985’de dönemin belediye başkanı Zafer Keskiner öncülüğünde gerçekleşti. Hiç unutmam, o gün TRT Haber Merkezi adına biz de etkinliğin haberi, görüntüsü için oradaydık. Daha sonra anısı güzel insan ŞadanGökovalı’nın yönetiminde bir çok etkinliğe izleyici, arada şiir okuyucu olarak da katıldım.
Keskiner'in belediye başkanlığı yaptığı 15 yıllık dönemde Şiir İkindileri 31 kez yapıldı. Dağlarca, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, Cemal Süreya, Salah Birsel, İlhan Berk, Özdemir İnce, Ali Yüce, Nedret Gürcan, Cevat Çapan, Ataol Behramoğlu… gibi şairlerimiz Dionysos Şiir ödülleriyle taçlandırıldı.
Danışmanlığını, sunuculuğunu, yönlendiriciliğini şair dostumuz Tuğrul Keskin’in üstlendiği 51.Salihli Şiir İkindilerinde bu kez Aydan Yalçın, Claire Lajus (Fransa), Elçin Sevgi Suçin, Habib Bektaş, Hıdır Işık, Natasha Sardjoska (Makedonya), Oğuz Tümbaş, Seval Arslan, Turgay Kantürk, Yusuf Çağlar yer aldı.
Murathan Mungan’a (sağlık sorunları nedeniyle katılamadı) "Dionysos Şiir Ödülü", Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü’ye "Dionysos Sanat Emek Ödülü" verildi.
Etkinlik kapsamında ressam Reyhan Abacıoğlu’nun resim sergisi de sanatseverlerle buluştu.
Tuğrul Keskin’in etkinlik sonrası konuşmasında vurguladığı şu bölüme katılmamak olanaksız: “Kuşku yok ki çok etkinlik yapmışızdır, çok etkinliğe gitmişizdir.
3 Mayıs Cumartesi günü Zafer Keskiner Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen 51. Salihli Şiir İkindileri kadar görkemli çok az şiir etkinliği görmüşümdür.”
Uzun, verimli, coşkulu nice şiir ikindilerine Salihli’nin…
HASAN ÖZKILIÇ DA!..
Gün geçmiyor ki acı haberlerle uyanmayalım… Ölüm kasıp kavuruyor ortalığı! Bu kez Hasan Özkılıç…
Öyküleri, romanları ilgiyle, beğeniyle izlenen, sevilen, bazı yapıtları sinemaya uyarlanan Özkılıç’ı da yitirdik!
Anılarıyla, yapıtlarıyla yaşayacak gönlümüzde.