Kıymetli dost, Profesör Yusuf Alper “Annem Çok Küçükken Öldü. Psikodinamık Açıdan Cemal Süreya ve Şiiri” kitabını imzalayıp verdi. Teşekkür ettim.
Yazarı ve kitabını tanıtayım.
Alper, 1958 yılında doğdu.Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1979’da mezun oldu. Halen EÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda görev yapıyor. Psikiyatrinin tüm alanlarda çalışmalar yaptı. Ama en önemlisi 25 yıldır edebiyat-sanat-kültür dergilerinde sanat-psikiyatri ilişkisi, yaratma süreci, sanatçı-yaratıcı kişilik,sanatçı psikodinamiği, konularında yazılar yazıyor. Yusuf Alper’in pek çok kitabı ve 11 şiir kitabı yayınlandı. Bunlardan üçü ödül aldı.
Yusuf Alper’in “Annem Çok Küçükken Öldü. Psikodinamik Açıdan Cemal Süreya ve Şiiri” kitabı ilginç bir yapıt.

***
Cemal Süreya’yı tanıyalım;
1931doğumlu şair 1950’lerin başında oluşan İkinci Yeni şiir akımına katıldı. Süreya, şiirde anlamsızlığı savunan görüşleri benimsemedi, geleneğe karşı olmasına rağmen geleneğin yeniliklerini kullanmayı seçti. Süreya, şiirinde cinselliği işlerken toplumsal ve etik değerlere de sırt çevirmemeye çalıştı. Yazılarında sorunları çözümlemeye çalışmak yerine yeni sorular sorma üslubunu benimsedi. Pek çok ödül alan şair 1990 tarihinde hayatını kaybetti.
Yusuf Alper kitabının tanıtım bölümünde şöyle diyor;
“Psikoloğun bir edebiyat bir edebiyat eserini incelemesi ile bir edebiyat eleştirmenin incelemesi arasında bir ele alış farkı vardır.Biri için çok önem taşıyan şey diğeri için hiçbir önem taşımayabilir.Sanatı kişisel etkenlere indirgeme bizi sanat eserinin psikolojik incelenmesinden uzaklaştırıp,şairin ruhsal sorunu ile karşı karşıya bırakır ki bu da psikiyatri,psikanalisti ilgilendiren bir durumdur.Her yaratıcı insan,bir yandan bireysel yaşamı olan bir insandır,öte yandan kişi- dışı yaratıcı bir süreçtir.İnsan olarak ruhsal yapısına.sanat gücü açısından ise yaratıcı işlerine bakmamız gerekir.”

***
Yusuf Alper daha sonra kitabını şöyle yorumluyor;
“Bu kitapta acılar yaşayan çocuk- erişkin insan Cemal Süreya’nın şiirine yansıyanları saygılı ve dikkatli biçimde incelemeye çalıştım.Bunu yaparken sadece psikodinamik yönelimli bir psikiyatr olarak değil Türk şiiriyle haşır neşir olan biri olarak da zaman zaman konuştum,yazdım.Yüz yüze tanışıklık ve söyleşimizin olması psikodinamik yorumların doğruluk payını yükselten bir öğedir”
“Annem Çok Küçükken Öldü. Psikodinamik Açıdan Cemal Süreya ve Şiiri” kitabını anlatmaya devam edeceğim gelecek hafta.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.