Başarılı, verimli bir çalışmanın, emeğin, üretkenliğin karşılığını ödülle taçlandırmak önemlidir, değerlidir, güzeldir. Ödül almak, ödüle değer görülmek insanı gönendirir, heyecanlandırır, aynı zamanda da bir sorumluk yükler. Güvenilen, saygı duyulan kurumlar, dernekler, dergiler, bilim, sanat yazın insanları adına oluşturulan ödüllere de saygı duyarım. Ödülleri verenler kadar ödül alan kişi ya da kurumların saygınlığı, seçkinliği, özelliği de önemlidir.

Kuşkusuz bir yazar, şair, sanatçı, bilim insanı, gazeteci, salt 'ödül alacağım' diye yazmaz, üretmez. Ama ödüle değer görülmenin de ayrıcalığını yaşar, tadını alır, heyecanını çoğaltır. Yeter ki verilecek ödüller, ahbap çavuş, hatır gönül ilişkisi içinde olmasın. Yerini ve kişisini bulsun, saygınlığını korusun.

***

Yunus Nadi, Sedat Simavi, Yaşar Nabi Nayır, Orhan Kemal, Sait Faik, Behçet Necatigil, Attila İlhan, Erdal Öz, Arkadaş Z.Özger, Metin Altıok, Duygu Asena, Sennur Sezer, Hasibe Ayten… İlk anda seçtiğim bu sanat ve yazın insanları adına her yıl çeşitli dallarda ödüller veriliyor. Yerel yönetimlerin, bazı sivil toplum kuruluşlarının, kurumların da değişik dallarda ödüllere imza attığını biliyoruz. Gönlüm ödülün yansız biçimde, yapıtın niteliği, kişinin emeği, üretkenliği ile yerini, kişisini bulmasından yana…

ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜ

İlkokulu Köy Enstitülü öğretmenlerin de bulunduğu Oğuzeli ilçesinde okudum. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitimi Genel Müdürlüğünde çalıştığım 1970’li yılların başında yöneticilerimizin büyük bölümü Köy Enstitüsü çıkışlı eğitimcilerdi. Onlarla yaşadığım, anılarını paylaştığım yılları hiç unutamam. Anımsadıkça duygu coşkunluğu yaşarım.

***

Mustafa Necati (1894-1929), bir aydınlanma savaşımcısı. Atatürk’ün yakın düşünce ve çalışma arkadaşlarından. Kuvâ-yi Milliyeci, TBMM’nin ilk üç döneminde milletvekilliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı da yapan çok önemli bir siyasetçi. Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı döneminde (20 Aralık 1925 - 1 Ocak 1929) seçkin, saygın çalışmalarıyla bugün de unutulmazımız, değerlimiz.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, 2007 yılından bu yana, Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Ödülü'nü yaşama geçirdi. Bugüne değin Mehmet Kahvecioğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Pakize Türkoğlu, Niyazi Altunya be anlamlı, önemli ödüle değer görüldü.

Ödül, 2022 yılı için de köy enstitülülerin son çınarlarından Mevlüt Kaplan’a Konak Belediyesi’nin katkılarıyla verildi. O gün Selahatin Akçiçek Kültür Merkezi’nde son köy enstitülerden bir çok eğitimci, onların çocukları, yakınları coşkuyla alkışladılar Mevlüt Kaplan’ı. YKKD’nin hazırladığı Mevlüt Kaplan adına hazırlanan anı kitabı da kapış kapış paylaşıldı. Resmi kayıtlarda 1930, ama kendisinin edindiği bilgilerle 1927 doğumlu Mevlüt Kaplan dirençle, zamana meydan okur gibiydi; sesi gür, dinç ve diri…

Bugüne değin çocuk yazını başta olmak üzere, şiir, öykü, roman, masal, söylence türünde çok sayıda kitaba imza atmış Mevlüt Kaplan’a hep merhaba…