Günlerdir tartışılan konu. Moskova’da kim, ne kazandı? Rusya ve Türkiye’nin, Moskova’da buluştuğu zirveden, İdlib’de ateşkes kararı çıktı. Tabii bu olumlu. Ateşkesten Ankara da, Moskova da, Şam da memnun. Ne var ki, tarafların ne isteyip, ne kadarını aldıklarına bakınca, daha çok kazanan tarafın Rusya olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü 34 şehidimizin hesabını bile soramadık. Türkiye, bir kez daha, Suriye’nin bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasal birliğinin garantörü oldu. Sonuç olarak Esat rejimini resmen tanıdık. Ayrıca Suriye ordusunun ilerlediği mevzilerde kalmasını kabul ettik.

Türkiye, baştan yanlış kurguladığı Suriye siyasetinde yaptığı manevralara rağmen umduğu sonucu alamadı. Yanlış dış politikanın ağır bedelini Mehmetçik ödemiş oldu. Hava sahası kapalıyken yollanan kara gücü, Rusya’ya karşı, istenen sonucu alamadı. İç siyasette hamaset bir miktar işe yaradı. Dış politikada Ruslara yapılan blöf işe yaramadı.

***

Akademisyen Doçent Hakan Güneş Ankara’nın geri adım attığını belirtti: “Türkiye’nin şiddetli bir şekilde Suriye ordusuna karşılık vermesi sürecinde ortaya koyduğu tezler ve iddialar tamamen Moskova’da yalanlandı.”

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker de İdlib Mutabakatı, savaş noktasına kadar bizi götürmüş olan bir süreçte barış ortamına dönüş mutabakatı olduğunu söyledi: “Şu anda nereye kadar bir başarı elde edildiği net değil. Burada geçici bir ateşkes kararı var. Bu ateşkesin nihai, devamlı hale getirilebilmesi için müzakere masasına geçilmeli.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu da bir ülkenin, komşumuz bir ülkenin rejimini değiştirmek için özel bir çaba harcandığını belirtti: “Sana ne kardeşim yahu? Varsa bir sorun uluslararası kuruluşlar var. Gidersin Birleşmiş Milletler'e, gidersin başka organizasyonlara 'Suriye'de insan hakkı ihlalleri var' dersin, 'kabul etmiyoruz' dersin. Uluslararası arenaya taşırsın bunu. Nerede bir insan hakkı ihlali varsa oraya gözlerimizi diker ve bakarız. Hiçbir zaman Suriye'deki rejimi savunmadık, savunmuyoruz da. İstiyoruz ki her bölgede, bizim bölgemizde bütün komşularımızla barış içinde yaşıyor olsun. Mehmetçiğin tek tırnağı bile Suriye'den de, Libya'dan da, İdlib'den de değerlidir.”

***

Sözün özü Moskova’daki anlaşma ile ateş kes sağlandı. Suriye’nin İdlib’e girmesi engellendi. Ama tam bir zafer olmadı.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.