Maliye Bakanı Berat Albayrak, “2019’u beklentilerin ötesinde bir performansla kapattık. Türkiye 2019’un son çeyreğinde yüzde 5 büyüyecek” diyor. Albayrak, 2020 yılında enflasyon ve faizde kalıcı tek hanenin görüleceğini belirtiyor.

Veriler iyi de Sayın Bakan çarşı, pazarı görmüyor mu? Ortada bir gerçek var çarşı pazar el yakıyor. İşsizlik artıyor. Bu verilerin bize faydası yok.

Ülkede 32 milyon kişi borçlu, aylık geliri 673 liranın altında 8 milyondan fazla vatandaşımız var.

***

Ülkenin en önemli sorunlarından biri de işsizlik.

Dünyada işsizlik oranı en yüksek 13’ncü ülkeyiz. OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranına sahip 4’ncü ülke ve G-20 ülkeleri arasında ise en yüksek işsizlik oranına sahip 3’ncü ülkeyiz.

Son verilere göre işsizlik oranı yüzde 14,1 düzeyine ulaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş işsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi’ye ulaştı.

İşsizlikte dünyanın tersine gidiyoruz. Amerika'da işsizlik 50 yılın, Birleşik Krallık'ta 40 yılın, Almanya'da 30 yılın, Fransa'da da 10 yılın dibinde.

Sorunlar bitmiyor. Yoksul vatandaşlar destek ve hibelerle ayakta durmaya çalışırken, artan geçim sıkıntısı yüzünden son 5 yılda 1milyon 100 bin üniversite öğrencisi okulunu bırakmak zorunda kaldı.

***

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, son yıllarda üniversite öğrencilerinin eğitimlerini yarıda bırakarak iş hayatına atılmak zorunda kaldığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Türkiye’nin işsizlik sıralamasında 10’ncu olduğumuzu belirtti: “Gençlerimiz işsiz ve güvencesiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan maalesef 'gençlerimiz genç yaşta evlenmiyor, çoğu 30'u aşkın evleniyor ya da çoğu evde kalıyor' diyerek tuhaf bir açıklama yaptı. Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz iken, gençlerimizin herhangi bir geleceği ve güvencesi yok. Cumhurbaşkanına tavsiyemiz TÜİK'in işsizlik verilerine dönüp bakmasıdır. Bakanın 2019 YEP hedefi tutmadı, geriye işsizlikten kaynaklı canına kıyan vatandaşlarımız kaldı. 20 milyondan fazla kadın hiçbir şekilde istihdamdan faydalanamayarak ülke tarihinde bir başka rekora daha imza atılmış. Yüzde 13,4’lük işsizlik oranı ile Berat Albayrak’ın işsizlik hedefine yine tutmadığı görülmektedir.”

Sözün özü; işsiz sayısı 97 ülkenin nüfusundan fazla. 4 gençten biri işsiz. Ülkenin hali bu.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.