Nasıl, dün gece rahat uyudunuz mu? Kombiyi kaç derecede çalıştırdınız? Doğal gaza çok zam geldi diye battaniye mi aldınız üstünüze?

Yemekten sonra çay içtiniz mi? Sıcak mıydı? Televizyon mu izlediniz, 'Bir Başkadır' furyasına mı katıldınız? Belki saatlerce o sosyal medya senin bu sosyal medya benim gezindiniz.

Kedinin mamasını suyunu koydunuz mu? Sonra uykunuz gelmiş sıcacık yatağınızda uyumuşsunuzdur sanırım.

Bugün ne yapacaksınız?

Sokağa çıkma yasağı da başladı? Bu akşam, her hafta sonu yaptığınız gibi şöyle gönlünüzce bir restoranda efkar da dağıtamayacaksınız. Saat sekiz olmadan tavuk gibi evlerinize kapanıp üç aşağı beş yukarı dün gece yaptıklarınızı yapacaksınız sanırım.

Artık, 'yine mi sallandık' diye birbirinize de bakmıyorsunuzdur. Çok şükür kazasız belasız atlattık o felaketi! Evde hasar da yok! Zaten bizim evlerin zemini sağlam! Komşu da söylemişti; bu evler yapılırken o kadar sağlam bir temel atılmışki bırakın 6.9'u, 8 büyüklüğünde deprem olsa bana mısın demezmiş!

Yani kısacası içimiz rahat, evimiz sıcak, sevdiklerimiz yanımızda şu korona belası da olmasa keyfimize diyecek yok!

***

30 Ekim'de 1 dakika içinde hayatları değişen insanları hatırlıyor muyuz? 1 dakikada evleri, hayatları başlarına yıkılan, komşumuz, eşimiz, dostumuz, iş arkadaşımız olan insanları. Saatler sonra enkazdan sağ çıkarılırken, göz yaşları içinde televizyona yapışıp izlediğimiz yavruları peki. Hani Bakan Bey'in 'acıyan bir yeri yok' dediği Ayda vardı. Artık annesi olmayan Ayda. Hatırladınız mı?

Bu 1 dakikalık dehşetin bizim başımıza gelmemiş olmasından dolayı içten içe rahat bir nefes alarak, sosyal medyadan fotoğraf, büyük büyük sözler paylaşarak katharsis sürecimizi tamamladık.

Yeniden kendi 'mutlu' dünyamıza döndük. Twitter'da laf ebeliği yapmaya, Instagram'da en güzel ışığı yakalayarak çektiğimiz fotoğraflarımızı paylaşmaya kaldığımız yerden devam edebiliriz. Ah şu korona da olmayacaktı ki, bol like garantili ne güzel sonbahar fotoğrafları çekerdik.

***

Laf ebeliği demişken, hani depremde evleri yıkılan veya ağır hasarlı olan depremzedelere 30 bin lira eşya yardımı yapılacaktı ya, hatırladınız mı? Evlerine ağır hasarlı raporu verilmesine rağmen bazı vatandaşlara bu yardımın yapılmadığı yönünde şikayetler alıyorum. Bir 'laf ebeliği' durumu olabilir.

*Katharsis (iç arınma), Aristoteles'in "Poetica" adlı eserinde kullandığı bir terimdir.