Geçtiğimiz 25 Kasım Cumartesi günü, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele” günüydü. Kadına şiddeti belirtmeden önce bir hatırlatma yapalım; İsrail’in saldırıları sonucu 4 bin kadın hayatını kaybetti. Binlerce çocuk yetim kaldı. Şimdi gelelim bize...

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 verilerine göre, 1 milyon nüfus başına kadın cinayetlerine göre en düşük ülkeler sıralamasında 1 milyon nüfus başına 2 kadın cinayeti oranı ile İngiltere ve Japonya geliyor. Ermenistan, İsrail ve Hırvatistan'da 7, Romanya, Belçika ve Avustralya ise 8 olarak gözlenen bu rakamın Türkiye 5 olduğu saptandı.

***

Ekim ayında erkekler tarafından 19 kadın öldürüldü, 18 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadın Cinayetleri Durdurma Platformu  kadın cinayetleri ile ilgili açıklama yaptı: “Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelemiz 13 yıldır devam ediyor.Bakanlıklar ise sistematik şekilde maalesef kadın cinayeti verilerini tutmayıp paylaşmıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de mücadeleye devam edeceğiz.”

Öldürülen 19 kadından 5’i boşanmak istemek, barışmayı  ve evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi 13’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü belirlemedi. 13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün belirlemesi kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü ortaya çıkmadıkça adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici önlemler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam edecek.,

***

Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenmesi için öncelikle kadınlara karşı şiddetin her türünün kesinlikle yasaklanması gerekmektedir. Bunun için, kadınların statülerinin iyileştirilmesi, özgürlüklerinin sağlanması, ekonomik bağımsızlıklarının arttırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gibi konularda çalışmalar yapılmalıdır. Aynı zamanda, kadına karşı şiddet olaylarının cezalandırılması için kamu idarelerinde gerekli düzenlemelerin yapılması ve daha etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Kadınların şiddete maruz kalma riskini azaltmak için, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği hakkına sahip olmalarını sağlamak için gerekli önlemler alınmalıdır.

Haftaya yeniden buluşmak üzere, hoşça kalın dostlar.